"Bezmięsny nie musi oznaczać zdrowy"

- Gdyby każdy wprowadzał na rynek taką żywność, jaką sam by chciał konsumować i serwować swojej rodzinie, a nie produkowaną wyłącznie w celu osiągnięcia zysku, to w zasadzie nie musielibyśmy kontrolować jej jakości - mówi dr Danuta Gajewska, dietetyk z SGGW w Warszawie

Publikacja: 05.02.2019 00:01

"Bezmięsny nie musi oznaczać zdrowy"

Foto: Stock Adobe

Po aferze z nielegalnym ubojem krów polskie mięso nie ma ostatnio dobrej prasy. Czy to pomoże zwolennikom diety wegetariańskiej przekonać Polaków, by zrezygnowali z mięsa?

To chyba nie jest dobry pomysł, żeby na fali takich nadużyć, które ujrzały światło dzienne, promować wegetarianizm. Równie dobrze moglibyśmy poprosić o kontrolę produkcji roślinnej i dokładną analizę jakości dostępnych na rynku warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów i pestek. Być może doszlibyśmy wtedy do wniosku, że nie ma żywności, którą konsument by sobie wymarzył, czyli bez dodatków, bez pozostałości środków chemicznych...

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Społeczeństwo
Repatriacje: więcej pieniędzy, ale tylko dla polskich zesłańców
Społeczeństwo
Kolejny incydent w szpitalu. „Agresywny i wulgarny pacjent”
Społeczeństwo
Władysław Kosiniak-Kamysz w Dniu Flagi: Bądźmy dumni z Biało-Czerwonej
Społeczeństwo
Cudzoziemcy na potęgę kupują mieszkania w Polsce. Zachęcił ich kredyt 2 procent
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Społeczeństwo
Nie żyje Sławomir Wałęsa. Syn byłego prezydenta miał 52 lata
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne