"Sami swoi" w sądach i prokuraturach za Ziobry. Na stanowiska idą całe rodziny

Prezesem Sądu Okręgowego w Białymstoku z nominacji ministra Zbigniewa Ziobry, zostanie sędzia Ewa Kołodziej-Dubowska. Prywatnie to siostra członkini neoKRS i żona szefa Prokuratury Okręgowej w Warszawie oraz szwagierka prezesa słupskiego sądu okręgowego. Wszyscy oni awansowali za czasów PiS - donosi OKO.Press.

Publikacja: 20.07.2023 11:06

Minister sprawiedliwości, prokurator generalny Zbigniew Ziobro

Foto: PAP/Szymon Pulcyn

nformację o tym, kto będzie nowym prezesem białostockiego sądu, podała ustępująca prezes Jolanta Korwin-Piotrowska. Portal OKO.Press dowiedział się, że nowa prezes obejmie stanowisko 18 października, choć decyzja ministra Ziobry nosi datę 17 lipca 2023 r.

Kim jest Ewa Kołodziej-Dubowska? Do niedawna była szeregowym sędzią rejonowym, od kwietnia 2021 r. jest sędzią białostockiego sądu okręgowego. Prezydent powołał ją w lutym 2023 roku z rekomendacji tzw. neoKRS i przy  sprzeciwie Kolegium Sądu Okręgowego w Białymstoku. Teraz,  po zaledwie pół roku, Zbigniew Ziobro awansował ją na prezesa tego sądu. Będzie nim przez najbliższe 6 lat.

Sędzia Joanna Kołodziej-Michałowicz - lista poparcia do KRS

OKO.Press sugeruje, że za tak szybkimi awansami Ewy Kołodziej-Dubowskiej mogą stać zupełnie niemerytoryczne okoliczności, jak fakt, że  jest także siostrą sędzi Joanny Kołodziej-Michałowicz, która już drugą kadencję jest członkinią neoKRS. W tym czasie dzięki decyzjom tego organu awansowała sama Joanna Kołodziej-Michałowicz oraz jej małżonek.

Członkini Rady z szeregowego sędziego Sądu Rejonowego w Słupsku, została sędzią Sądu Okręgowego w Słupsku, choć sędzia-wizytator jej pracę ocenił jako "dyskwalifikującą". Z jego analizy wynikało, że sędzia Kołodziej-Michałowicz regularnie spóźniała się z pisaniem blisko połowy uzasadnień do wyroków. Jej mąż, Andrzej Michałowicz, też został sędzią słupskiego sądu okręgowego oraz - z nominacji ministra Ziobry -  jego prezesem.

Karierę robi też mąż Ewy Kołodziej-Dubowskiej, Mariusz Dubowski. Został szefem jednej z najważniejszych prokuratur: Prokuratury Okręgowej w Warszawie. O obsadzie tego stanowiska również decyduje Zbigniew Ziobro jako prokurator generalny.

OKO.Press przypomina, że zarówno Andrzej Michałowicz, jak i Mariusz Dubowski byli członkami nieformalnej grupy Kasta/Antykasta na WhatsAppie, która  skupiała sędziów związanych z byłym wiceministrem sprawiedliwości Łukaszem Piebiakiem.

Sędziowie wzywają prezesa sądu ws. grupy Kasta: zaprzecz albo zrezygnuj

Prawo dla Ciebie
Prof. Andrzej Kidyba: decyzja o odsunięciu mnie od zajęć jest skandaliczna
Aplikacje i egzaminy