Odrażający atak na Marka Safjana - oświadczenie Rzecznika Generalnego TSUE i sędziów Sądu UE

Stanowczy sprzeciw wobec ataków „Gazety Polskiej" na prof. Marka Safjana, sędziego Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wyrazili wyrazili inni Polacy powołani do TSUE.

Aktualizacja: 28.07.2021 15:36 Publikacja: 28.07.2021 12:03

Prof. Marek Safjan

Foto: PAP/Radek Pietruszka

"Forma i treść tych ataków jest bezsprzecznie odrażająca i przynosi ujmę Rzeczypospolitej" - napisali Maciej Szpunar, pierwszy rzecznik generalny TSUE oraz dwie polskie sędzie Sądu Unii Europejskiej: Nina Półtorak i Krystyna Kowalik – Bańczyk.

Jak podkreślają w oświadczeniu opublikowanym na stronie Stowarzyszenia Sędziów THEMIS, prof. Safjan swoją postawą w wykonywaniu urzędu sędziego TSUE "niezmiennie dawał i daje świadectwo najwyższych kwalifikacji zawodowych i moralnych w służbie dla dobra wspólnego".

Oświadczenie polskich prawników z TSUE to reakcja na publikację "Gazety Polskiej" na temat  prof. Safjana i jego ojca, scenarzysty Zbigniewa Safjana. Zdjęcie okładki, które zostało opublikowane w mediach społecznościowych jeszcze zanim "Gazeta Polska" trafiła do sprzedaży,  przedstawia prof. Safjana, napis „wydał wyrok na Polskę" oraz zdanie: „Syn funkcjonariusza hitlerowskiego Grenzschutzu i współpracownika sowieckiej informacji wojskowej, autora »Stawki większej niż życie«, uzasadnił absurdalny wyrok TSUE, wymierzony w Polskę". W tle umieszczono postacie z serialu w hitlerowskich mundurach.

Emerytowani sędziowie Trybunału Konstytucyjnego nazwali publikację "perfidnym, kłamliwym aktem nienawiści skierowanym wobec Marka Safjana". Domagają się zdecydowanych działań prokuratury wobec osób, które szkalują Marka Safjana.

Wczoraj portal OKO.press opublikował rozmowę z prof. Safjanem.

"Dostawałem już pogróżki typu »Obić mu mordę«, »Powinien się wynosić z Polski«, ale nie traktowałem ich poważnie. Tym razem po raz pierwszy w życiu zacząłem się bać. Nie wiem, czy przyjadę na wakacje do Polski. W TSUE pytano mnie, czy potrzebuję ochrony, bo oni śledzą to, co dzieje się wokół sędziów Trybunału" - powiedział prof. Safjan.

Marek Safjan (rocznik 1949) jest sędzią, profesorem nauk prawnych, specjalistą w zakresie prawa cywilnego. W latach 1997–2006 był sędzią, a w latach 1998–2006 prezesem Trybunału Konstytucyjnego. Od 2009 jest sędzią Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (jego kadencja kończy się w październiku 2021 roku). Jest nieetatowym pracownikiem Uniwersytetu Warszawskiego, członkiem Polskiej Akademii Umiejętności oraz Komitetu Helsińskiego w Polsce. Jest także  wiceprzewodniczącym Académie internationale de droit comparé i członkiem Association internationale droit, éthique et science.

W 2003 otrzymał Nagrodę im. Księdza Idziego Radziszewskiego Towarzystwa Naukowego KUL. W 2006 został laureatem Nagrody Kisiela, a w 2007 został uhonorowany w Strasburgu Medalem Pro merito za działalność jako prezes Trybunału Konstytucyjnego oraz za zaangażowanie w prace i działalność europejskich instytucji badawczych i akademickich. Jest też doktorem honoris causa Europejskiego Instytutu Uniwersyteckiego we Florencji (2012).

Prawo karne
Słynny artykuł o zniesławieniu ma zniknąć z kodeksu karnego
Prawo karne
Pierwszy raz pseudokibice w Polsce popełnili przestępstwo polityczne. W tle Rosjanie
Podatki
Kiedy ruszy KSeF? Ministerstwo Finansów podało odległy termin
Konsumenci
Sąd Najwyższy orzekł w sprawie frankowiczów. Eksperci komentują
Podatki
Ministerstwo Finansów odkryło karty, będzie nowy podatek. Kto go zapłaci?
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO