Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 27.06.2025 06:00 Publikacja: 30.05.2022 21:00
Foto: Adobe Stock
– Pracodawcy w gastronomii są zdesperowani. Podwyższamy stawki, a i tak nie ma chętnych do pracy – twierdzi Jacek Czauderna, restaurator i prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Firmy wypełniają część wakatów uchodźcami z Ukrainy, ale barierą, która to ogranicza, jest brak znajomości polskiego. Według udostępnionych „Rzeczpospolitej” danych serwisu OLX Praca to na gastronomię przypadało najwięcej (prawie jedna piąta) z opublikowanych tam w maju ofert prac sezonowych.
Blisko 50 tysięcy robotników z Chin, Indii, Turcji, Serbii, Korei Pół., czy Afganistanu zajęło miejsca wojującyc...
O ponad jedną czwartą większa niż przed rokiem była skala zgłoszonych w maju b.r. zwolnień grupowych. Łącznie, p...
Czterodniowy tydzień pracy od lipca? Nie ma na to szans, bo pracodawcy, którzy chcieliby wziąć w rządowym projek...
Stopa bezrobocia rejestrowanego w maju wyniosła w Polsce 5 proc. – podał Główny Urząd Statystyczny (GUS). Odczyt...
Szybciej przybywa osób, które łączą emeryturę z pracą, niż tych, którzy opóźniają wysłanie do ZUS wniosku o emer...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas