Aktualizacja: 30.04.2025 16:20 Publikacja: 30.05.2022 21:00
Foto: Adobe Stock
– Pracodawcy w gastronomii są zdesperowani. Podwyższamy stawki, a i tak nie ma chętnych do pracy – twierdzi Jacek Czauderna, restaurator i prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Firmy wypełniają część wakatów uchodźcami z Ukrainy, ale barierą, która to ogranicza, jest brak znajomości polskiego. Według udostępnionych „Rzeczpospolitej” danych serwisu OLX Praca to na gastronomię przypadało najwięcej (prawie jedna piąta) z opublikowanych tam w maju ofert prac sezonowych.
Globalne przyspieszenie cyfryzacji pobudza unijny rynek pracy w IT. W ubiegłym roku liczba zatrudnionych tam pro...
Bezrobocie we Francji skoczyło w I kwartale 2025 r. o 8,7 proc. wobec IV kwartału 2024 r. - z 3,1 mln do 3,4 mln...
Wybór ofert pracy w HR jest teraz o połowę mniejszy niż w pierwszych latach po pandemii. I podobnie jak w IT, ro...
Praca biegłych rewidentów rzadko trafia na pierwsze strony gazet, ale to właśnie oni stoją na straży wiarygodnoś...
Warunków przyspieszenia transformacji technologicznej nad Wisłą jest wiele. Potrzebne są inwestycje w pracowników, w tym ich szkolenia, ale też dbałość o zdrowie. Nieodzowne są też ułatwienia natury prawnej i jak zawsze – finansowanie.
W sektorze przedsiębiorstw pracowało w marcu o 51 tys. mniej osób niż zeszłej wiosny.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas