Aktualizacja: 07.10.2019 19:41 Publikacja: 07.10.2019 18:41
Foto: Fotorzepa, Sławomir Mielnik
Na stronach Business Insider Polska czytamy, że na jednej z chińskich farm wyhodowano świnię, która waży ponad 500 kilogramów. Tamtejszy rolnik chce w ten sposób przygotować całe stado świń, aby przeciwdziałać brakom wieprzowiny w kraju.
Od dziesięcioleci w Chinach dynamicznie rośnie spożycie mięsa. Epidemia afrykańskiego pomoru świń doprowadziła jednak ostatnio do gwałtownego zmniejszenia populacji trzody w Państwie Środka. Za wieprzowinę trzeba zapłacić nawet o 50 proc. więcej niż przed rokiem, ale już na początku 2020 r. ceny mogą być o 70 proc. wyższe niż na początku roku 2019. Niektóre lokalne samorządy zdecydowały się nawet sięgnąć do strategicznych rezerw wieprzowiny, by ludzie mieli stały dostęp do mięsa.
– Ukraina przechodzi ten sam proces co wszystkie kraje kandydujące. KE oceni stan gotowości Ukrainy do przystoso...
Ceny na świecie głównych grup surowców spożywczych wzrosły w kwietniu głównie z powodu droższych zbóż, mięsa i n...
Setki pracowników gospodarstw towarowych zebrały się w Warszawie, by wyrazić swój sprzeciw wobec opieszałości KO...
Postępująca degradacja środowiska naturalnego oraz wpływ działalności człowieka na zmiany klimatyczne od lat bud...
Straty nawet 100 mln zł dziennie grożą producentom mleka, gdyby pryszczyca pojawiła się na Podlasiu. Cała branża...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas