Otyłość może prowadzić do inwalidztwa i stanowić ryzyko skrócenia okresu życia. Jest przyczyną chorób układu krążenia, niektórych nowotworów, chorób nerek, wątroby oraz zwyrodnienia układu kostno-stawowego, nadciśnienia i miażdżycy. U osób z otyłością wzrasta także ryzyko wystąpienia cukrzycy, która doprowadza do m.in. zawału i udaru etc. Według WHO nadmierna masa ciała jest przyczyną 2,6 mln zgonów na całym świecie.
– Podstawowymi przyczynami ogólnoświatowej epidemii otyłości jest siedzący tryb życia oraz spożywanie wysokotłuszczowych, wysokokalorycznych pokarmów. Najczęściej są skutkiem nieprawidłowo skomponowanej diety i braku aktywności fizycznej, jednak zdarza się, że nadwaga i otyłość stają się chorobą. Pacjent z otyłością powinien zostać poddany kompleksowej diagnostyce, celem zdiagnozowania przyczyny problemu, chorób towarzyszących otyłości oraz zaplanowaniu kompleksowej terapii – tłumaczy Rafał Mulek, bariatra i chirurg naczyniowy ze szpitala specjalistycznego EuroMediCare we Wrocławiu. Jak tłumaczy, otyłość to przewlekła choroba a nie wyłącznie przypadłość estetyczna. – Do jej wyleczenia potrzebna jest pomoc całego zespołu specjalistów – chirurga, dietetyka, psychologa oraz całego sztabu diagnostów – dodaje Mulek.
– Szybkie tempo życia i stres, sprzyjają nieregularnemu jedzeniu, a prawidłowo konstruowana dieta zastępowana jest wieczornymi biesiadami, będącymi nagrodą po trudach dnia codziennego – podkreśla Katarzyna Walas, dietetyczka w szpitalu EuroMediCare. - Nie traktujemy otyłości poważnie. Polacy wciąż nie wiedzą, czym ona grozi. Wiele osób boi się zapytać lekarza o to, jak się leczyć. Niewiele też przyznaje się do tego, że choruje. Tymczasem redukcja masy ciała i zmiana nawyków żywieniowych oraz stylu życia, to podstawowe metody walki z otyłością – uzupełnia Walas.
Złe nawyki od dzieciństwa
Najważniejsze czynniki ryzyka rozwoju otyłości to niewłaściwe żywienie i brak aktywności fizycznej. Wśród czynników żywieniowych wymienia się m.in. zbyt wysokie spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, cukrów prostych i soli.