"Ubój chorych krów na mięso może być powszechny w Polsce"

Praktyka uboju chorych krów na mięso może być bardziej rozpowszechniona w Polsce niż się wcześniej wydawało - pisze "The Guardian" opisując reportaż Superwizjera TVN, którego autor pokazał jak w jednej z ubojni na terenie Mazowsza na mięso przerabiane są chore zwierzęta, mięso robi się też ze zwierząt martwych.

Aktualizacja: 01.02.2019 17:35 Publikacja: 01.02.2019 15:42

"Ubój chorych krów na mięso może być powszechny w Polsce"

Foto: Fotorzepa, Michal Walczak

arb

Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk poinformował 31 stycznia, że mięso z ubojni pokazanej w reportażu Superwizjera TVN trafiło do 10 krajów i 20 punktów w Polsce. Obecnie jest ono wycofywane z obrotu.

"The Guardian" zwraca uwagę, że po emisji reportażu działający w UE "system alarmowy ws. żywności" został uruchomiony. Gazeta pisze, że mięso trafiło do 12 innych niż Polska krajów UE.

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przestępczość
Zapadł wyrok wobec mężczyzny, który zaatakował Salmana Rushdiego
Przestępczość
Mężczyzna oskarżony o podpalenie w związku z pożarami w domach związanych z Keirem Starmerem
Przestępczość
Meksyk: Influencerka zastrzelona w czasie transmisji na żywo na TikToku
Przestępczość
Wyrok na Gérarda Depardieu. Słynny francuski aktor skazany
Przestępczość
SBU: Na Ukrainie zatrzymano węgierskich szpiegów. Zbierali informacje o wojsku