Reklama
Rozwiń

"Ubój chorych krów na mięso może być powszechny w Polsce"

Praktyka uboju chorych krów na mięso może być bardziej rozpowszechniona w Polsce niż się wcześniej wydawało - pisze "The Guardian" opisując reportaż Superwizjera TVN, którego autor pokazał jak w jednej z ubojni na terenie Mazowsza na mięso przerabiane są chore zwierzęta, mięso robi się też ze zwierząt martwych.

Aktualizacja: 01.02.2019 17:35 Publikacja: 01.02.2019 15:42

"Ubój chorych krów na mięso może być powszechny w Polsce"

Foto: Fotorzepa, Michal Walczak

arb

Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk poinformował 31 stycznia, że mięso z ubojni pokazanej w reportażu Superwizjera TVN trafiło do 10 krajów i 20 punktów w Polsce. Obecnie jest ono wycofywane z obrotu.

"The Guardian" zwraca uwagę, że po emisji reportażu działający w UE "system alarmowy ws. żywności" został uruchomiony. Gazeta pisze, że mięso trafiło do 12 innych niż Polska krajów UE.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przestępczość
Polak zamordowany w okolicach Aten. Greckie media podały nazwisko
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Przestępczość
Nadzy Etiopczycy na ulicach Lubina - to ofiary brutalnego porwania
Przestępczość
Japonia: Pierwsza egzekucja od 2022 roku. Stracono „zabójcę z Twittera”
Przestępczość
Wietnam kończy z karaniem śmiercią za wywoływanie wojny
Przestępczość
Strzelanina w USA. Wśród ofiar ośmiomiesięczne dziecko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama