Reklama

"Ubój chorych krów na mięso może być powszechny w Polsce"

Praktyka uboju chorych krów na mięso może być bardziej rozpowszechniona w Polsce niż się wcześniej wydawało - pisze "The Guardian" opisując reportaż Superwizjera TVN, którego autor pokazał jak w jednej z ubojni na terenie Mazowsza na mięso przerabiane są chore zwierzęta, mięso robi się też ze zwierząt martwych.

Aktualizacja: 01.02.2019 17:35 Publikacja: 01.02.2019 15:42

"Ubój chorych krów na mięso może być powszechny w Polsce"

Foto: Fotorzepa, Michal Walczak

arb

Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk poinformował 31 stycznia, że mięso z ubojni pokazanej w reportażu Superwizjera TVN trafiło do 10 krajów i 20 punktów w Polsce. Obecnie jest ono wycofywane z obrotu.

"The Guardian" zwraca uwagę, że po emisji reportażu działający w UE "system alarmowy ws. żywności" został uruchomiony. Gazeta pisze, że mięso trafiło do 12 innych niż Polska krajów UE.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przestępczość
Zabójstwo Charliego Kirka. Donald Trump obwinia radykalną lewicę
Przestępczość
Zamach na uniwersytecie w Utah. Ofiarą strzelca padł Charlie Kirk, znany zwolennik Donalda Trumpa
Przestępczość
Francja: Lekarz truł pacjentów, by móc ich ratować. Rusza proces
Przestępczość
„Tak, zabiłem”. Domniemany zabójca Andrija Parubija ujawnia motywy zbrodni
Przestępczość
Zabójstwo Andrija Parubija: Zatrzymano podejrzanego, złożył już pierwsze zeznania
Reklama
Reklama