Zmieniają się trendy cen – wynika z prognoz przesłanych przez analityków pięciu banków, które biorą udział w rankingu prognoz surowców rolnych „Rzeczpospolitej": Alior Banku, BGŻ BNP Paribas, Credit Agricole, PKO BP i Santander Banku. Największa niespodzianka to ceny cukru, które po ponad roku spadków zaczną rosnąć. Do drożejących towarów rolnych dołączą też zboża i produkty mleczne. Natomiast spadki cen wieprzowiny będą dwucyfrowe.

Tanio, taniej
Według prognoz, do końca listopada ceny trzody chlewnej spadną nawet o 9,1 proc. wobec końca września. Jeszcze silniejsze spadki czekają ceny trzody w perspektywie kwartału: w końcu stycznia 2019 r. ceny zwierząt w skupie będą nawet o 12,9 proc. niższe. Wpływ na to mają takie zdarzenia, jak tygodniowa blokada eksportu wieprzowiny do USA czy postępy afrykańskiego pomoru świń (ASF). Spadek cen i nadprodukcja składa się na koniec tzw. świńskiej górki, czyli cyklu koniunkturalnego, który powoduje okresowe wahania produkcji i cen żywca wieprzowego.
– Rynek wieprzowiny w Polsce pozostaje w spadkowej fazie cyklu, co w połączeniu z niekorzystnymi efektami sezonowymi będzie pod koniec roku sprzyjać dalszemu spadkowi cen – mówi Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
– Cena trzody będzie spadać na skutek zwiększenia ubojów, negatywnie może też wpłynąć na nią zamieszanie wokół importu wieprzowiny do USA. Zwiększa ono niepewność na rynku, co dodatkowo może wywierać presję na spadek cen – tłumaczy Przemysław Okniński, specjalista ds. analiz z Alior Banku.