Żywiec wieprzowy tanieje jesienią

Rosnąca produkcja wieprzowiny, nagłe blokady eksportu przez USA i ryzyko rozwoju ASF prowadzą do silnych spadków cen mięsa. W górę idzie cukier.

Aktualizacja: 05.11.2018 20:03 Publikacja: 05.11.2018 20:00

Żywiec wieprzowy tanieje jesienią

Foto: Bloomberg

Zmieniają się trendy cen – wynika z prognoz przesłanych przez analityków pięciu banków, które biorą udział w rankingu prognoz surowców rolnych „Rzeczpospolitej": Alior Banku, BGŻ BNP Paribas, Credit Agricole, PKO BP i Santander Banku. Największa niespodzianka to ceny cukru, które po ponad roku spadków zaczną rosnąć. Do drożejących towarów rolnych dołączą też zboża i produkty mleczne. Natomiast spadki cen wieprzowiny będą dwucyfrowe.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”