Reklama

Żywiec wieprzowy tanieje jesienią

Rosnąca produkcja wieprzowiny, nagłe blokady eksportu przez USA i ryzyko rozwoju ASF prowadzą do silnych spadków cen mięsa. W górę idzie cukier.

Aktualizacja: 05.11.2018 20:03 Publikacja: 05.11.2018 20:00

Żywiec wieprzowy tanieje jesienią

Foto: Bloomberg

Zmieniają się trendy cen – wynika z prognoz przesłanych przez analityków pięciu banków, które biorą udział w rankingu prognoz surowców rolnych „Rzeczpospolitej": Alior Banku, BGŻ BNP Paribas, Credit Agricole, PKO BP i Santander Banku. Największa niespodzianka to ceny cukru, które po ponad roku spadków zaczną rosnąć. Do drożejących towarów rolnych dołączą też zboża i produkty mleczne. Natomiast spadki cen wieprzowiny będą dwucyfrowe.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama