Apel WTO, WHO, FAO o utrzymanie dostaw żywności

Łańcuchy dostaw żywności na świecie trzeba chronić przed wszelkimi działaniami związanymi z handlem podejmowanymi w walce z pandemią, bo inaczej są możliwe niedobory i podwyżki cen — stwierdzili szefowie organizacji handlu i 2 agend ONZ

Publikacja: 01.04.2020 19:45

Apel WTO, WHO, FAO o utrzymanie dostaw żywności

Foto: AFP

„Niepewność dotycząca dostępu do żywności może wywołać falę ograniczeń w eksporcie i doprowadzić do niedoborów na światowym rynku — stwierdzili Roberto Azevedo z WTO, Tedros Adhanom Ghebreyesus z WHO i Qu Dongyu z FAO. — Takie reakcje mogą zakłócić równowagę między podażą żywności i popytem prowadząc do wzrostu cen i ich większej chwiejności"- cytuje Reuter ich komunikat

Szefowie 3 organizacji uważają, że zakłócenia w przemieszczaniu się pracowników rolnych i sektora przetwórstwa żywności czy kontenerów z żywnością mogą prowadzić do marnowania artykułów nietrwałych, zwiększą marnowanie żywności i mogą skłonić do protekcjonizmu. Będzie to szczególnie szkodliwe dla krajów o niskich dochodach i z deficytem żywności oraz dla agencji zapewniających pomoc żywnościową najbardziej potrzebującym.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”