Reklama

Apel WTO, WHO, FAO o utrzymanie dostaw żywności

Łańcuchy dostaw żywności na świecie trzeba chronić przed wszelkimi działaniami związanymi z handlem podejmowanymi w walce z pandemią, bo inaczej są możliwe niedobory i podwyżki cen — stwierdzili szefowie organizacji handlu i 2 agend ONZ

Publikacja: 01.04.2020 19:45

Apel WTO, WHO, FAO o utrzymanie dostaw żywności

Foto: AFP

„Niepewność dotycząca dostępu do żywności może wywołać falę ograniczeń w eksporcie i doprowadzić do niedoborów na światowym rynku — stwierdzili Roberto Azevedo z WTO, Tedros Adhanom Ghebreyesus z WHO i Qu Dongyu z FAO. — Takie reakcje mogą zakłócić równowagę między podażą żywności i popytem prowadząc do wzrostu cen i ich większej chwiejności"- cytuje Reuter ich komunikat

Szefowie 3 organizacji uważają, że zakłócenia w przemieszczaniu się pracowników rolnych i sektora przetwórstwa żywności czy kontenerów z żywnością mogą prowadzić do marnowania artykułów nietrwałych, zwiększą marnowanie żywności i mogą skłonić do protekcjonizmu. Będzie to szczególnie szkodliwe dla krajów o niskich dochodach i z deficytem żywności oraz dla agencji zapewniających pomoc żywnościową najbardziej potrzebującym.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Przemysł spożywczy
Wojna o piwo i „małpki” w Sejmie. Kto zyska na zakazie reklam?
Reklama
Reklama