Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 01.09.2025 03:51 Publikacja: 05.01.2025 18:38
Foto: Adobe Stock
Pasztet strasburski foie gras i wędzone ryby dominowały na francuskich stołach podczas świąt końca roku — wynika z opracowania firmy badania rynku Circana dla Federacji Handlu i Dystrybucji (FCD). W ostatnim tygodniu grudnia (23-20.12) sprzedano więcej o 33,2 proc. foie gras pod względem ilości i o 31,1 proc. pod względem wartości — wynika z danych uzyskanych od hiperkamarketów, supermarketów, e-handlu i osiedlowych sklepów — pisze AFP.
Producenci tego rarytasu mogli na chwilę zapomnieć o kilku fatalnych poprzednich latach, kiedy na skutek ptasiej grypy wybijali prewencyjnie całe stada kaczek w regionach ich hodowli na południowym zachodzie Francji, a przetwórnie ogłaszały bezrobocie techniczne. Francja jest nadal największym producentem i odbiorcą tego pasztetu, bo w wielu krajach europejskich zakazano przymusowego karmienia kaczek i gęsi, aby doprowadzać do stłuszczania ich wątroby — odnotowała „La Tribune”.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Brazylia walczy z cłami, które narzucił Donald Trump. Złożyła właśnie skargę w WTO, a ogromne ilości kawy przeki...
Mamy technologie i infrastrukturę, dzięki którym możemy stworzyć łączność bardzo mocno dostosowaną do potrzeb danego przedsiębiorcy. My nazywamy to sieciami kampusowymi – mówi Mariusz Garczyński, ekspert ICT Orange Polska.
Niemcy piją mniej piwa. Sprzedaż spadła do najniższego poziomu od ponad trzech dekad. Niemieckie browary widzą j...
TikTok wypromował zapomniany i ignorowany produkt spożywczy – twaróg. Przez lata był on pomijany, relegowany do...
Najbardziej rozpoznawalna marka napoju gazowanego na świecie opublikowała bardzo dobre wyniki za drugi kwartał....
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Branża mięsa zmaga się z wieloma wyzwaniami: od kłopotów z popytem, poprzez epidemię po wzrost kosztów produkcji...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas