Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta

Pasztet strasburski z kaczych lub gęsich wątróbek (foie gras) oraz łosoś zdominowały jadłospis podczas ostatnich świąt we Francji. Sprzedaż pasztetu w grudniu zwiększyła się o ponad 30 proc., łososia i pstrąga o ponad 10 proc., sprzedaż szampana i win musujących zmalała z kolei o 6 proc.

Publikacja: 05.01.2025 18:38

Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta

Foto: Adobe Stock

Pasztet strasburski foie gras i wędzone ryby dominowały na francuskich stołach podczas świąt końca roku — wynika z opracowania firmy badania rynku Circana dla Federacji Handlu i Dystrybucji (FCD). W ostatnim tygodniu grudnia (23-20.12) sprzedano więcej o 33,2 proc. foie gras pod względem ilości i o 31,1 proc. pod względem wartości — wynika z danych uzyskanych od hiperkamarketów, supermarketów, e-handlu i osiedlowych sklepów — pisze AFP.

Producenci tego rarytasu mogli na chwilę zapomnieć o kilku fatalnych poprzednich latach, kiedy na skutek ptasiej grypy wybijali prewencyjnie całe stada kaczek w regionach ich hodowli na południowym zachodzie Francji, a przetwórnie ogłaszały bezrobocie techniczne. Francja jest nadal największym producentem i odbiorcą tego pasztetu, bo w wielu krajach europejskich zakazano przymusowego karmienia kaczek i gęsi, aby doprowadzać do stłuszczania ich wątroby — odnotowała „La Tribune”.

Czytaj więcej

Francuscy prezesi wątpią w swój kraj najbardziej od ponad dekady. Stawiają na zagranicę

Zwiększyła się też, choć w mniejszym stopniu, popularność łososia i pstrąga. Sprzedaż obu gatunków wzrosła o 6,2 proc. ilościowo i o ponad 10 proc. wartościowo, co wskazuje na okresową podwyżkę cen.

Wina mniej popularne we Francji

Zmalała natomiast o 6 proc. sprzedaż szampana i win musujących (crémants, prosecco). Zdaniem FCD, świadczy to o kupowaniu przede wszystkim produktów tradycyjnie związanych ze świętami końca roku.

Generalnie na świecie maleje spożycie wina, to wynik zmiany upodobań konsumentów. W I półroczu ten spadek wyniósł 3,9 proc. ilościowo i o 20,4 proc. wobec I półrocza 2019 — podała firma badań i analiz światowego rynku alkoholi International Wine & Spirit Research (IWSR). Jedynym winem, którego sprzedaż wzrosła o 5 proc. w ciągu miesięcy 2024 r. było prosecco dzięki przystępnej cenie. Rynek szampana zmalał w tym samym okresie o 8,6 proc. także z powodu ceny, a Francuzi kupują go mniej z powodu niepewnej sytuacji w kraju.

Pasztet strasburski foie gras i wędzone ryby dominowały na francuskich stołach podczas świąt końca roku — wynika z opracowania firmy badania rynku Circana dla Federacji Handlu i Dystrybucji (FCD). W ostatnim tygodniu grudnia (23-20.12) sprzedano więcej o 33,2 proc. foie gras pod względem ilości i o 31,1 proc. pod względem wartości — wynika z danych uzyskanych od hiperkamarketów, supermarketów, e-handlu i osiedlowych sklepów — pisze AFP.

Producenci tego rarytasu mogli na chwilę zapomnieć o kilku fatalnych poprzednich latach, kiedy na skutek ptasiej grypy wybijali prewencyjnie całe stada kaczek w regionach ich hodowli na południowym zachodzie Francji, a przetwórnie ogłaszały bezrobocie techniczne. Francja jest nadal największym producentem i odbiorcą tego pasztetu, bo w wielu krajach europejskich zakazano przymusowego karmienia kaczek i gęsi, aby doprowadzać do stłuszczania ich wątroby — odnotowała „La Tribune”.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Przemysł spożywczy
Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego