Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 19.09.2025 11:55 Publikacja: 05.01.2025 18:38
Foto: Adobe Stock
Pasztet strasburski foie gras i wędzone ryby dominowały na francuskich stołach podczas świąt końca roku — wynika z opracowania firmy badania rynku Circana dla Federacji Handlu i Dystrybucji (FCD). W ostatnim tygodniu grudnia (23-20.12) sprzedano więcej o 33,2 proc. foie gras pod względem ilości i o 31,1 proc. pod względem wartości — wynika z danych uzyskanych od hiperkamarketów, supermarketów, e-handlu i osiedlowych sklepów — pisze AFP.
Producenci tego rarytasu mogli na chwilę zapomnieć o kilku fatalnych poprzednich latach, kiedy na skutek ptasiej grypy wybijali prewencyjnie całe stada kaczek w regionach ich hodowli na południowym zachodzie Francji, a przetwórnie ogłaszały bezrobocie techniczne. Francja jest nadal największym producentem i odbiorcą tego pasztetu, bo w wielu krajach europejskich zakazano przymusowego karmienia kaczek i gęsi, aby doprowadzać do stłuszczania ich wątroby — odnotowała „La Tribune”.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Słynny amerykański producent lodów Ben & Jerry’s traci jednego ze współzałożycieli. Jerry Greenfield odchodzi z...
Prawie połowa Niemców ma nadwagę, a 11. na 100. boryka się z kryzysem otyłości. Niemieckie władze chcą to zmieni...
Gdyby nie keczup i makaron z serem, Warren Buffett miałby o jeden problem mniej. Podczas niedawnego występu w st...
W rok ceny kawy na światowych giełdach się podwoiły. Podwyżki właśnie docierają na półki sklepowe w Polsce. Kons...
Po zaledwie roku pracy na stanowisku prezesa Nestlé Laurent Freixe musi pożegnać się z firmą. Powodem jest ukryw...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas