Polska fabryka dań gotowych przechodzi z amerykańskich rąk do francuskich

Zakład produkcyjny Konspol w Nowym Sączu, który od 2018 roku należy do amerykańskiego koncernu Cargill, zmienia właściciela. Należący do Francuzów Drosed chce tym samym wejść w segment dań gotowych.

Publikacja: 07.06.2024 16:40

Polska fabryka dań gotowych przechodzi z amerykańskich rąk do francuskich

Foto: Adobe Stock

Założony w 1982 roku w Nowym Sączu polski zakład Konspol specjalizuje się w produkcji dań gotowych, takich jak panierowane frytki z kurczaka, cheeseburgery, roladki Devolay z serem czy pierogi. W swojej ofercie ma też świeże mięso. W 2018 roku fabrykę przejął amerykański koncern Cargill. Teraz zakład ponownie zmieni właściciela.

Drosed kupuje fabrykę Konspol w Nowym Sączu

Amerykanie zawarli z kontrolowaną przez Francuzów firmą Drosed warunkową umowę sprzedaży fabryki w Nowym Sączu – poinformował portalspożywczy.pl. Transakcja nie uwzględnia zintegrowanych operacji łańcucha dostaw kurczaka w Słupcy i Gierlatowie, które pozostają w Cargillu. Operacja ma zostać sfinalizowana w 2024 roku.

W polskiej fabryce obecnie zatrudnionych jest około 600 pracowników.

Czytaj więcej

Gorzka rozprawa ze strajkującymi w fabryce cukru

Drosed z siedzibą w Siedlcach od 2000 roku należy do francuskiego giganta L.D.C., jednego z czołowych producentów drobiu w Europie. Drosed zatrudnia ponad 3000 osób. Firma specjalizuje się w produkcji mięs drobiowych, które sprzedaje pod takimi markami, jak Zagrodowy, Drosed, Podlaski i Drop. Jej obroty przekraczają 3 mln zł rocznie.

Dzięki transakcji Drosed wkroczy w nowy segment spożywczy. – Akwizycja ta umożliwi wejście w segment dań gotowych, z silną marką Konspol, co wpisuje się w strategiczne kierunki naszego rozwoju. Wraz z tą transakcją Grupa Drosed rozwija nie tylko swoje możliwości produkcyjne, ale również zyskuje doświadczony i profesjonalny zespół – zaznaczył prezes Drosed Adam Sojka.

– Działamy na wielu rynkach, ale najważniejszy dla nas i na nim się koncentrujemy, jest rynek polski. Branża drobiarska konsoliduje się i inwestycje są konieczne. Jesteśmy na to gotowi. Grupa Drosed jest zdeterminowana aby wciąż dynamicznie się rozwijać i sprostać wyzwaniom, jakie stawia przed nami rynek – dodał.

Założony w 1982 roku w Nowym Sączu polski zakład Konspol specjalizuje się w produkcji dań gotowych, takich jak panierowane frytki z kurczaka, cheeseburgery, roladki Devolay z serem czy pierogi. W swojej ofercie ma też świeże mięso. W 2018 roku fabrykę przejął amerykański koncern Cargill. Teraz zakład ponownie zmieni właściciela.

Drosed kupuje fabrykę Konspol w Nowym Sączu

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
McDonald’s wycofuje sztuczną inteligencję od IBM. Myliła zamówienia
Przemysł spożywczy
Olbrzymie marnotrawstwo sushi. Japończycy importują żywność i ją wyrzucają
Przemysł spożywczy
Wódka drożeje w Rosji. Kreml chce więcej pieniędzy na wojnę
Przemysł spożywczy
Euro 2024 zapędzi nas przed TV i do sklepów. Sieci szykują promocje
Akcje Specjalne
Dekarbonizacja gospodarki bez wodoru będzie bardzo trudna
Przemysł spożywczy
Koreańskie zupki za ostre? Mają zniknąć ze sklepów bo są „groźne dla dzieci”
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży