Kakao najdroższe od 44 lat. Mocno zdrożał też cukier

Cena kakao sięgnęła poziomu niewidzianego od 1979 roku. Bardzo mocno zdrożał też w tym roku cukier.

Publikacja: 25.10.2023 03:00

Kakao jest w tym roku najmocniej drożejącym surowcem notowanym na giełdzie nowojorskiej

Kakao jest w tym roku najmocniej drożejącym surowcem notowanym na giełdzie nowojorskiej

Foto: Bloomberg

Cena kakao sięgnęła na giełdzie nowojorskiej 3786 dol. za tonę, najwyższego poziomu od 1979 r. To cena w kontraktach, które były w najbardziej aktywnym handlu. W innych zdarzało się w ostatnich tygodniach, że cena przekraczała ona 3800 dol. za tonę.

Kakao zdrożało w tym roku już o 44 proc., co było spowodowane głównie problemami z podażą – kiepska pogoda fatalnie wpłynęła na tegoroczne zbiory tego surowca w Afryce Zachodniej. Kakao jest co prawda tylko jednym z zaledwie kilku surowców rolnych, które zdrożały od początku tego roku, ale wzrost jego cen może być odczuwalny przez konsumentów na całym świecie, przekładając się na ceny czekolady i innych słodyczy.

Zgubne deszcze w Afryce

Kakao jest w tym roku najmocniej drożejącym surowcem notowanym na giełdzie nowojorskiej. Jego cena przebiła szczyt z 2011 r., czyli z okresu, w którym wojna domowa na Wybrzeżu Kości Słoniowej poważnie zakłóciła dostawy. Za tegoroczne problemy z podażą kakao jest obwiniane przede wszystkim zjawisko klimatyczne El Nino. W jego wyniku Afrykę Zachodnią nawiedziły deszcze w okresie normalnie uznawanym za porę suchą. To przyczyniło się do opóźnienia zbiorów i zaatakowania plantacji kakaowców przez choroby. Na problemy z podażą nałożył się wysoki popyt, nakręcany w coraz większym stopniu przez Chiny. Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) szacuje, że globalna produkcja tego surowca w obecnym sezonie (2022–2023) wzrosła o 2,4 proc., do 4,94 mln ton, a mimo to na rynku jest deficyt wynoszący 100 tys. ton.

– Globalny popyt na kakao zaskakująco się poprawia. Wiele krajów, które wcześniej nie były jego tradycyjnymi importerami, np. Chiny, teraz stały się konsumentami, co podsyca ceny – twierdzi Sterling Smith, szef działu analiz surowców rolnych w firmie badawczej AgriSompo North America.

Czytaj więcej

Dania chce promować roślinną żywność i inspirować resztę świata

Jak na razie wzrost cen kakao był szybszy, niż prognozowali analitycy. Ich najbardziej „bycze” prognozy, zebrane przez agencję Bloomberga, wskazują, że na koniec 2023 r. tona kakao będzie kosztowała 3600 dol. Mediana prognoz mówi o 3483 dol. Projekcje na koniec 2024 r. są natomiast w przedziale od 3000 dol. do 3580 dol. Ceny kakao (oraz wielu innych surowców rolnych) są jednak trudne do przewidzenia, gdyż są mocno kształtowane przez czynniki takie jak pogoda.

Droższy cukier i oliwa

Silnie zdrożał w tym roku również cukier. Jego cena skoczyła od początku stycznia aż o 38 proc. We wtorek za tonę cukru płacono w Nowym Jorku prawie 745 dol., czyli najwięcej od połowy września. Szczyt z września był natomiast najwyższym poziomem cen tego surowca od 2011 r.

Ceny cukru są obecnie podsycane głównie przez czynniki podażowe, czyli przez kiepskie zbiory. Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) szacuje, że w sezonie 2023/2024 będzie na rynku deficyt tego surowca wynoszący około 2,1 mln ton.

Światowa produkcja cukru ma spaść o około 2,2 mln ton do 174,8 mln ton, podczas gdy popyt ma zwiększyć się o 0,2 proc., do 177 mln ton. Sytuację na rynku mogą dodatkowo skomplikować ograniczenia eksportowe w krajach takich jak Indie czy Tajlandia.

Problemem dla niektórych krajów jest duży wzrost cen oliwy. Według indeksu liczonego przez Międzynarodowy Fundusz Walutowy, przez 12 miesięcy do końca września 2023 r. oliwa zdrożała na świecie o 106 proc. Dane z krajowych urzędów statystycznych wskazują, że jej ceny wzrosły w tym czasie we Włoszech o 43 proc., a w Hiszpanii o 67 proc.

Przyczyniło się to do wzrostu cen tradycyjnych potraw. Liczony przez Bloomberga indeks pizzy, który określa koszt produktów potrzebnych do jej zrobienia, wzrósł we wrześniu o 8,2 proc., licząc rok do roku, a analogiczny indeks paelli – o 20,6 proc. Komisja Europejska prognozuje, że wzrost cen oliwy w UE utrzyma się również w przyszłym sezonie.

Kawa raczej nie podrożeje

Większość surowców rolnych jest jednak obecnie tańsza niż na początku roku. Na przykład cena kawy spadła od początku stycznia o 0,8 proc., a we wtorek po południu wynosiła 1,66 dol. za funt. Od kwietniowego szczytu zniżkowała ona o prawie 16 proc.

Dołek osiągnęła w pierwszym tygodniu października, ale od tamtego momentu odbiła się już o prawie 15 proc. Prognozy dla jej ceny na koniec 2024 r. wahają się natomiast od 1,51 dol. do 1,70 dol. za funt. Można je więc uznać za dosyć konserwatywne projekcje.

– Kawa arabica w ujęciu miesięcznym poszła w górę o 12,4 proc., a po wielomiesięcznym osłabieniu, podczas którego fundusze hedgingowe zbudowały znaczącą krótką pozycję netto, rynek znalazł oparcie po ustanowieniu podwójnego dna w okolicach 1,45 dol. za funt – wskazuje Ole Hansen, strateg Saxo Banku. – Ponadto kontrakty terminowe zarówno na kawę arabica, jak i na kawę robusta uzyskały wsparcie w postaci spadku zapasów monitorowanych przez giełdy. Zapasy kawy arabica monitorowane przez ICE spadły do poziomu 422 tys. worków, w okolice najniższego od 20 lat poziomu 385 tys. worków odnotowanego w analogicznym okresie ubiegłego roku – dodaje Ole Hansen.

Mocno zniżkowały w tym roku ceny niektórych zbóż. Pszenica staniała od początku stycznia na giełdzie w Chicago o 25 proc., kukurydza o 28 proc., a soja o 15 proc. Indeks cen żywności FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) spadł we wrześniu do 121,46 pkt i był najniżej od marca 2021 r. Jeszcze wiosną 2022 r. zbliżał się do 160 pkt.

Cena kakao sięgnęła na giełdzie nowojorskiej 3786 dol. za tonę, najwyższego poziomu od 1979 r. To cena w kontraktach, które były w najbardziej aktywnym handlu. W innych zdarzało się w ostatnich tygodniach, że cena przekraczała ona 3800 dol. za tonę.

Kakao zdrożało w tym roku już o 44 proc., co było spowodowane głównie problemami z podażą – kiepska pogoda fatalnie wpłynęła na tegoroczne zbiory tego surowca w Afryce Zachodniej. Kakao jest co prawda tylko jednym z zaledwie kilku surowców rolnych, które zdrożały od początku tego roku, ale wzrost jego cen może być odczuwalny przez konsumentów na całym świecie, przekładając się na ceny czekolady i innych słodyczy.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym
Przemysł spożywczy
Kolejne wybiegi Palikota? Ma „nowego” inwestora
Przemysł spożywczy
Skuteczna „koniakowa dyplomacja” Francji
Przemysł spożywczy
Wydarzenie na rynku alkoholi: włoski bitter przejmuje koniak
Materiał Promocyjny
Dlaczego warto mieć AI w telewizorze
Przemysł spożywczy
Milka i Oreo znikają ze sklepowych półek. „Niedopuszczalne podwyżki cen”