Reklama

Ceny zboża spadły o połowę, a chleb drogi. " A dlaczego ma potanieć?"

Ceny zboża spadły o niemal połowę z ubiegłorocznych rekordów, mąka przestała drożeć, a mimo to, ceny chleba idą ciągle w górę. Jak to możliwe? – A dlaczego ma chleb potanieć? – pyta Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa.

Publikacja: 17.04.2023 16:45

Ceny zboża spadły o połowę, a chleb drogi. " A dlaczego ma potanieć?"

Foto: Adobe Stock

Pieczywo podrożało aż o 25 proc. w ciągu roku, a mimo spadających cen zbóż, jego ceny się nie zatrzymały i od grudnia 2022 r. za chleb czy bułki płacimy o 5 proc. drożej niż podczas zakupów na Sylwestra. Nawet teraz ceny nie przestały rosnąć, z miesiąca na miesiąc, między lutym a marcem 2023 r. chleb podrożał o 1 proc.

Jak to możliwe, że ceny ceny chleba rosną, choć pszenica potaniała tak mocno, że rozpaliło to protesty rolników i zmusiło rząd do kontrowersyjnej blokady na granicy z Ukrainą? Wszystko przez to, że choć chleb kojarzymy głównie z ceną mąki, to mocno podrożały pozostałe składniki jego ceny – energia, transport, płace, a nawet - opakowania. 

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama