Kraje UE marnują więcej żywności niż importują. Alarmujący raport

Kraje UE marnują co roku jedną piątą swej produkcji żywności. Marnują jej nawet więcej żywności niż importują, co uderza w bezpieczeństwo żywnościowe Europy- alarmuje raport organizacji ekologicznej Feedback EU.

Publikacja: 21.09.2022 20:40

Aplikacja zasygnalizuje, kiedy potrzebne będzie odebranie śmieci

Aplikacja zasygnalizuje, kiedy potrzebne będzie odebranie śmieci

Foto: AdobeStock / Kzenon

W minionym roku w krajach Unii Europejskiej zmarnowano, czyli wyrzucono do śmieci, 153,5 milionów ton żywności – ocenia Feedback EU w swym najnowszym raporcie p.t. „No time to waste”(Nie ma czasu do stracenia, czy raczej do zmarnowania..). To ok. 20 proc. rocznej unijnej produkcji i o ponad 15 milionów ton więcej niż wyniósł ubiegłoroczny unijny import produktów rolnych i spożywczych. (W 2021 r. sprowadzono ich z zagranicy prawie 138 milionów ton za 150 miliardów euro.)

Jak zaznaczają autorzy raportu, obecne szacunki Feedback EU dotyczące marnowania żywności w krajach Unii niemal dwukrotnie przewyższają wcześniejsze oceny skali tego problemu a to ze względu na poprawę dostępności danych dotyczących marnowania żywności już na etapie gospodarstw rolnych. Oficjalne unijne statystyki na razie tego nie uwzględniają.

- To skandal, że w czasach wysokich cen żywności i kryzysu związanego z wysokimi kosztami życia, Unia Europejska potencjalnie wyrzuca więcej żywności niż jej importuje. Unia ma teraz ogromną szansę, by wprowadzić wiążące prawnie cele, które do 2030 r. pozwolą o połowę zmniejszyć marnowanie żywności od pola do stołu. Pomoże to przeciwdziałać zmianom klimatycznym i poprawi bezpieczeństwo żywnościowe - podkreśla Frank Mechielsen, dyrektor wykonawczy Feedback EU.

Czytaj więcej

Sprawdzili 57 tys. produktów spożywczych. Te najbardziej szkodą środowisku

Organizacja jest jednym z uczestników międzynarodowego ruchu 43 organizacji pozarządowych z 20 krajów Unii, które w tym tygodniu wystosowały wspólny apel do unijnych władz o wprowadzenie celów prawnie zobowiązujących kraje członkowskie UE do ograniczenia marnowania żywności o 50 proc. do 2030 r. Komisja Europejska powinna to zrobić jeszcze tej jesieni, tak by cele mogły wejść w życie w 2023 r.

Według Mechielsena, kluczowe jest, by w tych celach uwzględnić pełną skalę marnotrawstwa żywności, czyli także żywność marnowaną w rolnictwie, w produkcji spożywczej i gastronomii. Autorzy raportu szacują, że na etapie gospodarstw rolnych marnuje się ok. 90 mln ton żywności rocznie a podczas jej przetwarzania –ponad 15 mln ton. Drugim co do wielkości miejscem marnowania jedzenia są domy Europejczyków (32,5 mln ton rocznie). Na handel przypada 5,3 mln ton.

Jak wynika z raportu Feedback EU, wyrzucanie jedzenia kosztuje firmy i konsumentów ok.143 miliardów euro rocznie i powoduje ok. 6 proc. emisji gazów cieplarnianych. Gdyby kraje Unii zmniejszyły o połowę skalę tego marnotrawstwa (do czego zresztą zobowiązały się jeszcze w 2015 r), to można by ochronić przed eksploatacją 4,7 miliona hektarów gruntów rolnych.

Piotr Barczak, starszy specjalista ds. polityki w Europejskim Biurze Ochrony Środowiska (EEB), zwraca uwagę, że wszystkie kraje UE już przed niemal dekadą, w ramach celów zrównoważonego rozwoju ONZ, zobowiązały się do ograniczenia o połowę marnotrawstwa żywności. Jednak od czasu tego zobowiązania niewiele się zmieniło - w europejskich gospodarkach nadal wyrzuca się niewiarygodne ilości jedzenia.

Jak przypomina Martin Häusling, poseł do Parlamentu Europejskiego i rzecznik grupy Greens/European Free Alliance (EFA) ambitne cele nie wystarczą bez zapewnienia ich realizacji poprzez konkretne propozycje legislacyjne.

W minionym roku w krajach Unii Europejskiej zmarnowano, czyli wyrzucono do śmieci, 153,5 milionów ton żywności – ocenia Feedback EU w swym najnowszym raporcie p.t. „No time to waste”(Nie ma czasu do stracenia, czy raczej do zmarnowania..). To ok. 20 proc. rocznej unijnej produkcji i o ponad 15 milionów ton więcej niż wyniósł ubiegłoroczny unijny import produktów rolnych i spożywczych. (W 2021 r. sprowadzono ich z zagranicy prawie 138 milionów ton za 150 miliardów euro.)

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Właściciel Milki pozywa holenderską firmę. W tle problem przymusowej pracy dzieci
Materiał Promocyjny
Dlaczego warto mieć samochód w nowej firmie?
https://autosalon.moto.rp.pl/artykul/nowy-samochod-w-nowej-firmie
Przemysł spożywczy
Kiepskiej jakości miód zalewa Polskę. Pszczelarze chcą kontroli na granicach
Przemysł spożywczy
Kreml zerwał umowę Nikity Chruszczowa. Ulubione danie Anglików zagrożone
Przemysł spożywczy
Niemieckie sklepy sprzedają szwajcarski przysmak z polskiego mięsa. Szwajcarzy są oburzeni
Przemysł spożywczy
Brytyjska marka pozbywa się martwego lwa z logo. Ma być mniej biblijne