W minionym roku w krajach Unii Europejskiej zmarnowano, czyli wyrzucono do śmieci, 153,5 milionów ton żywności – ocenia Feedback EU w swym najnowszym raporcie p.t. „No time to waste”(Nie ma czasu do stracenia, czy raczej do zmarnowania..). To ok. 20 proc. rocznej unijnej produkcji i o ponad 15 milionów ton więcej niż wyniósł ubiegłoroczny unijny import produktów rolnych i spożywczych. (W 2021 r. sprowadzono ich z zagranicy prawie 138 milionów ton za 150 miliardów euro.)
Jak zaznaczają autorzy raportu, obecne szacunki Feedback EU dotyczące marnowania żywności w krajach Unii niemal dwukrotnie przewyższają wcześniejsze oceny skali tego problemu a to ze względu na poprawę dostępności danych dotyczących marnowania żywności już na etapie gospodarstw rolnych. Oficjalne unijne statystyki na razie tego nie uwzględniają.
- To skandal, że w czasach wysokich cen żywności i kryzysu związanego z wysokimi kosztami życia, Unia Europejska potencjalnie wyrzuca więcej żywności niż jej importuje. Unia ma teraz ogromną szansę, by wprowadzić wiążące prawnie cele, które do 2030 r. pozwolą o połowę zmniejszyć marnowanie żywności od pola do stołu. Pomoże to przeciwdziałać zmianom klimatycznym i poprawi bezpieczeństwo żywnościowe - podkreśla Frank Mechielsen, dyrektor wykonawczy Feedback EU.
Czytaj więcej
Naukowcy przeanalizowali ponad 57 tysięcy produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowis...
Organizacja jest jednym z uczestników międzynarodowego ruchu 43 organizacji pozarządowych z 20 krajów Unii, które w tym tygodniu wystosowały wspólny apel do unijnych władz o wprowadzenie celów prawnie zobowiązujących kraje członkowskie UE do ograniczenia marnowania żywności o 50 proc. do 2030 r. Komisja Europejska powinna to zrobić jeszcze tej jesieni, tak by cele mogły wejść w życie w 2023 r.