Nie wiemy co jedzą dzieci i młodzież na stołówkach. Ale nie ma powodu do obaw

Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała dużo nieprawidłowości w oznaczeniu żywności w stołówkach. W zamian, jakość jest praktycznie bez zarzutu.

Publikacja: 07.10.2016 14:43

W pierwszym kwartale 2016 r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła ogólnopolską kontrolę posiłków na terenie szkół, uczelni, internatów, akademików oraz klubów studenckich. Łącznie skontrolowano 86 placówek, a nieprawidłowości stwierdzono aż w 66. Na szczęście, do jakości zastrzeżenia były tylko w 4 placówkach, więc generalnie jakość żywności w szkołach, na uczelniach itp. jest bez zarzutu.

Kontrola jakości 366 partii potraw dokonana na miejscu nie wzbudziła zastrzeżeń. 78 próbek zostało dodatkowo zbadanych laboratoryjnie. Szczególną uwagę zwrócono na ilość zamówionego jedzenia, skład przetworów mięsnych oraz faktyczny gatunek ryb. Inspektorzy IH zakwestionowali jedynie 5 partii żywności z 4 zakładów gastronomicznych. Uchybienia dotyczyły m.in. złej jakości tłuszczu do smażenia, zaniżonej masy surówki w zestawie obiadowym.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę