Reklama

Nie wiemy co jedzą dzieci i młodzież na stołówkach. Ale nie ma powodu do obaw

Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała dużo nieprawidłowości w oznaczeniu żywności w stołówkach. W zamian, jakość jest praktycznie bez zarzutu.

Publikacja: 07.10.2016 14:43

W pierwszym kwartale 2016 r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła ogólnopolską kontrolę posiłków na terenie szkół, uczelni, internatów, akademików oraz klubów studenckich. Łącznie skontrolowano 86 placówek, a nieprawidłowości stwierdzono aż w 66. Na szczęście, do jakości zastrzeżenia były tylko w 4 placówkach, więc generalnie jakość żywności w szkołach, na uczelniach itp. jest bez zarzutu.

Kontrola jakości 366 partii potraw dokonana na miejscu nie wzbudziła zastrzeżeń. 78 próbek zostało dodatkowo zbadanych laboratoryjnie. Szczególną uwagę zwrócono na ilość zamówionego jedzenia, skład przetworów mięsnych oraz faktyczny gatunek ryb. Inspektorzy IH zakwestionowali jedynie 5 partii żywności z 4 zakładów gastronomicznych. Uchybienia dotyczyły m.in. złej jakości tłuszczu do smażenia, zaniżonej masy surówki w zestawie obiadowym.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama