Nie wiemy co jedzą dzieci i młodzież na stołówkach. Ale nie ma powodu do obaw

Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała dużo nieprawidłowości w oznaczeniu żywności w stołówkach. W zamian, jakość jest praktycznie bez zarzutu.

Publikacja: 07.10.2016 14:43

W pierwszym kwartale 2016 r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła ogólnopolską kontrolę posiłków na terenie szkół, uczelni, internatów, akademików oraz klubów studenckich. Łącznie skontrolowano 86 placówek, a nieprawidłowości stwierdzono aż w 66. Na szczęście, do jakości zastrzeżenia były tylko w 4 placówkach, więc generalnie jakość żywności w szkołach, na uczelniach itp. jest bez zarzutu.

Kontrola jakości 366 partii potraw dokonana na miejscu nie wzbudziła zastrzeżeń. 78 próbek zostało dodatkowo zbadanych laboratoryjnie. Szczególną uwagę zwrócono na ilość zamówionego jedzenia, skład przetworów mięsnych oraz faktyczny gatunek ryb. Inspektorzy IH zakwestionowali jedynie 5 partii żywności z 4 zakładów gastronomicznych. Uchybienia dotyczyły m.in. złej jakości tłuszczu do smażenia, zaniżonej masy surówki w zestawie obiadowym.

Kontrola objęła także sposób przechowywania żywności oraz sprawdzenie dat jej przydatności do spożycia. Towar przeterminowany np. śmietanę, masło, szynkę, wykryto u 9 przedsiębiorców, w sumie 28 partii zostało wycofanych. Nieprawidłowe przechowywanie mięsa (zamrożone zamiast przechowywane w chłodni) wykryto w 4 placówkach.

O wiele gorzej było natomiast z oznaczeniami żywności – zbadano niemal 1000 produktów, a zakwestionowano 49 procent w 40 placówkach (czyli w 47 proc. badanych). Inspektorzy kwestionowali głównie produkty bez opakowania – błędem był brak informacji o składnikach (w tym alergenach) czy przypadki wprowadzania konsumentów w błąd, np. zamiast sera feta w składzie był ser sałatkowy.

Lepiej było z obsługą. Zakupy kontrolne ujawniły problemy tylko w 7,3 proc. badanych placówek (badano 82) nie wydawano paragonów lub rejestrowano na nich zupełnie inne produkty niż wydawane. W jednej czwartej badanych placówek stwierdzono też nieprawidłowości w informowaniu o cenie – brakowało informacji jaka jest oferowana ilość produktu w podanej cenie.

Kontrole zakończyły się usunięciem nieprawidłowości oraz nałożeniem 29 mandatów. Inspekcja Handlowa przekazała też informacje o nieprawidłowościach do Inspekcji Sanitarnej i organów podatkowych.

Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem