Reklama

Ziemniaki znikają z norweskich stołów

Konsumpcja ziemniaków spadła drastycznie w Norwegii na przestrzeni ostatniego półwiecza. Mięsa natomiast – znacząco wzrosła.

Aktualizacja: 02.10.2017 14:16 Publikacja: 02.10.2017 14:00

Ziemniaki znikają z norweskich stołów

Foto: 123RF

Jeden z najważniejszych składników tradycyjnego polskiego obiadu cieszy się coraz mniejszym zainteresowaniem u naszych północnych sąsiadów z drugiej strony Bałtyku. Jak podał w poniedziałek norweski urząd statystyczny, konsumpcja ziemniaka w tym kraju spadła drastycznie od momentu odkrycia złóż ropy naftowej na Morzu Północnym. Obecnie, Norwegowie spożywają średnio ok. 27 kg tej rośliny rocznie - o 48 kg mniej niż w latach 50. ubiegłego wieku.

Jak wskazał urząd, wraz ze wzrostem bogactwa Norwegów znacząco zmieniły się ich wybory żywieniowe. Tradycyjnie podawane do obiadu ziemniaki są często zastępowane przez inne produkty, takie jak ryże czy makarony. Jednocześnie, spożycie mięsa przez Norwegów znacząco wzrosło w ciągu ostatnich kilku dekad.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama