Aktualizacja: 02.10.2017 14:16 Publikacja: 02.10.2017 14:00
Foto: 123RF
Jeden z najważniejszych składników tradycyjnego polskiego obiadu cieszy się coraz mniejszym zainteresowaniem u naszych północnych sąsiadów z drugiej strony Bałtyku. Jak podał w poniedziałek norweski urząd statystyczny, konsumpcja ziemniaka w tym kraju spadła drastycznie od momentu odkrycia złóż ropy naftowej na Morzu Północnym. Obecnie, Norwegowie spożywają średnio ok. 27 kg tej rośliny rocznie - o 48 kg mniej niż w latach 50. ubiegłego wieku.
Jak wskazał urząd, wraz ze wzrostem bogactwa Norwegów znacząco zmieniły się ich wybory żywieniowe. Tradycyjnie podawane do obiadu ziemniaki są często zastępowane przez inne produkty, takie jak ryże czy makarony. Jednocześnie, spożycie mięsa przez Norwegów znacząco wzrosło w ciągu ostatnich kilku dekad.
Propozycja nowelizacji zasad handlu alkoholem rozczarowała wszystkich graczy na tym rynku. Ministerstwo Zdrowia...
Zbiory kawy w Brazylii w tegorocznej i w przyszłej kampanii 2025/26 zmaleją o 3-6,4 proc z powodu suszy — wynika...
Kraje afrykańskie będą musiały wydać miliardy dolarów na nowe plantacje oraz systemy nawadniające. Dlatego ceny...
Amerykańska firma, przejęta przez Kreml i objęta kontrolą państwa, będzie wykorzystywana do dostarczania żywnośc...
Cła Trumpa i spadki wydatków konsumenckich to wyzwania dla branży, zwłaszcza mocnych alkoholi. Dlatego wciąż szu...
Lenovo jest liderem rynku komputerów PC w Polsce. Motorola jest tu jednym z liderów rynku smartfonów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas