Reklama

Węgrzy otwierają restauracje

Od soboty węgierskie władze zezwoliły na ponowne otwarcie ogródków restauracyjnych. W najbliższych dniach premier Viktor Orban zapowiada kolejne poluzowanie gospodarki.

Aktualizacja: 25.04.2021 14:43 Publikacja: 25.04.2021 14:38

Węgrzy otwierają restauracje

Foto: AFP

Budapeszteńscy restauratorzy nie ukrywali, że dla nich są to „najszczęśliwsze dni w życiu”.

Powodem jest szybko postępująca akcja szczepień przeciwko COVID-19, która na początku nadchodzącego tygodnia obejmie 40 proc. populacji. Warunkiem do otwarcia restauracji było zaszczepienie jedną dawką przynajmniej 35 proc. populacji. Rząd węgierski, który do szczepień wybrał chiński Sinopharm, Pfizera i rosyjskiego Sputnika V chce otworzyć gospodarkę tak szybko, jak to będzie tylko możliwe. Jest to pilne w sytuacji, gdy zeszłoroczny PKB odnotował spadek o 5 proc. w porównaniu z 2019.

Przez ostatnich 6 miesięcy restauracje na Węgrzech były zamknięte, a jedzenie w nich można było kupować wyłącznie na wynos. Kary dla tych, którzy nie zastosowali się do tych przepisów wynosiły od równowartość od 3 do 12 tys. euro oraz zamknięcie biznesu na 6-12 miesięcy po tym, jak mógłby być ponownie otwarty.

W tej chwili także można korzystać wyłącznie z ogródków i tarasów, które zostały dobrze przygotowane do przyjęcia gości. Restauratorom pomaga także ładna pogoda. W ostatni weekend było tam słonecznie, a temperatura wynosiła 18-19 stopni.

Straty węgierskiej branży gastronomicznej z powodu lockdownu szacowane są tylko w 2020 roku na 1,2 mld euro. Pomoc, jak otrzymały restauracje i bary, to 65 mln euro.

Reklama
Reklama

Teraz branża postuluje, aby otworzyć także i restauracje pod dachem, gdzie stoliki można by ustawić w odpowiedniej odległości od siebie, a klienci, wówczas gdy nie jedzą, mogliby mieć założone maseczki. I że dobrze było to zrobić jak najszybciej, zanim jeszcze bunt branży i konsumentów nie wymknie się spod kontroli.

Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama