Aktualizacja: 19.04.2015 12:00 Publikacja: 19.04.2015 12:00
Na pomysł wykorzystania chleba wpadł 31-letni Francuz Sebastien Morvan podczas rozmowy z przyjacielem o marnowaniu żywności, zwłaszcza chleba, bo supermarkety dążąc do oferowania klientom stale świeżego pieczywa pieką je do późnego popołudnia. — Dwanaście procent marnowanej żywności w Brukseli stanowi pieczywo, to szokujące — stwierdził Morvan, jeden z założycieli minibrowaru Brussels Beer Project.
Francuz wyliczył, że ok. 30 proc. jęczmienia używanego do warzenia można zastąpić półtora kromkami chleba na wyprodukowanie butelki piwa. Do produkcji 4 tys. litrów można użyć 500 kg chleba. W ramach pokrewnego projektu Atelier Groot Eiland odzyskuje od pobliskich supermarketów niesprzedane pieczywo, suszy je i rozdrabnia na płatki.
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Propozycja nowelizacji zasad handlu alkoholem rozczarowała wszystkich graczy na tym rynku. Ministerstwo Zdrowia...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas