Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 19.04.2015 12:00 Publikacja: 19.04.2015 12:00
Na pomysł wykorzystania chleba wpadł 31-letni Francuz Sebastien Morvan podczas rozmowy z przyjacielem o marnowaniu żywności, zwłaszcza chleba, bo supermarkety dążąc do oferowania klientom stale świeżego pieczywa pieką je do późnego popołudnia. — Dwanaście procent marnowanej żywności w Brukseli stanowi pieczywo, to szokujące — stwierdził Morvan, jeden z założycieli minibrowaru Brussels Beer Project.
Francuz wyliczył, że ok. 30 proc. jęczmienia używanego do warzenia można zastąpić półtora kromkami chleba na wyprodukowanie butelki piwa. Do produkcji 4 tys. litrów można użyć 500 kg chleba. W ramach pokrewnego projektu Atelier Groot Eiland odzyskuje od pobliskich supermarketów niesprzedane pieczywo, suszy je i rozdrabnia na płatki.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W pierwszym półroczu oficjalna produkcja alkoholu w Rosji zmniejszyła się o ponad 16 proc. a samej wódki o ponad...
Producent Nutelli – koncern Ferrero Group – kupuje amerykańskiego producenta popularnych płatków śniadaniowych W...
Polacy szukają sposobów na ograniczenie wydatków. Już trzech na czterech stara się oszczędzać na żywności, a pon...
W sobotę, 5 lipca, wejdą w życie nowe chińskie cła na brandy importowaną z Unii Europejskiej. W ostatniej chwili...
Moda na motocykle przybiera na sile już od kilku lat. W ubiegłym roku liczba nowych rejestracji była dwa razy wyższa niż pięć lat wcześniej.
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obrotu wielu rodzajów piwa smakowego polskiej firmy Al...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas