Reklama

Piwo ze starego chleba

Mały brukselski browar podjął produkcję piwa ze starego chleba wracając do antycznych czasów, gdy to chleb a nie jęczmień był głównym surowcem

Publikacja: 19.04.2015 12:00

Na pomysł wykorzystania chleba wpadł 31-letni Francuz Sebastien Morvan podczas rozmowy z przyjacielem o marnowaniu żywności, zwłaszcza chleba, bo supermarkety dążąc do oferowania klientom stale świeżego pieczywa pieką je do późnego popołudnia. — Dwanaście procent marnowanej żywności w Brukseli stanowi pieczywo, to szokujące — stwierdził Morvan, jeden z założycieli minibrowaru Brussels Beer Project.

Francuz wyliczył, że ok. 30 proc. jęczmienia używanego do warzenia można zastąpić półtora kromkami chleba na wyprodukowanie butelki piwa. Do produkcji 4 tys. litrów można użyć 500 kg chleba. W ramach pokrewnego projektu Atelier Groot Eiland   odzyskuje od pobliskich supermarketów niesprzedane pieczywo, suszy  je i rozdrabnia  na płatki.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama