Piwo ze starego chleba

Mały brukselski browar podjął produkcję piwa ze starego chleba wracając do antycznych czasów, gdy to chleb a nie jęczmień był głównym surowcem

Publikacja: 19.04.2015 12:00

Na pomysł wykorzystania chleba wpadł 31-letni Francuz Sebastien Morvan podczas rozmowy z przyjacielem o marnowaniu żywności, zwłaszcza chleba, bo supermarkety dążąc do oferowania klientom stale świeżego pieczywa pieką je do późnego popołudnia. — Dwanaście procent marnowanej żywności w Brukseli stanowi pieczywo, to szokujące — stwierdził Morvan, jeden z założycieli minibrowaru Brussels Beer Project.

Francuz wyliczył, że ok. 30 proc. jęczmienia używanego do warzenia można zastąpić półtora kromkami chleba na wyprodukowanie butelki piwa. Do produkcji 4 tys. litrów można użyć 500 kg chleba. W ramach pokrewnego projektu Atelier Groot Eiland   odzyskuje od pobliskich supermarketów niesprzedane pieczywo, suszy  je i rozdrabnia  na płatki.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem