Mimo rosyjskiego embarga polski eksport żywności ma się dobrze. Sprzedajemy więcej krajom Unii

Obroniliśmy się przed restrykcjami Moskwy. W 2014 r. sprzedaliśmy za granicę o 4,5 proc. więcej, w tym wzrost wyniesie 8 proc.

Publikacja: 28.07.2015 22:00

Mimo rosyjskiego embarga polski eksport żywności stale rośnie.

Mimo rosyjskiego embarga polski eksport żywności stale rośnie.

Foto: Fotorzepa/Marta Bogacz

Rosyjskie embargo ma dla polskich eksporterów mniejsze skutki, niż można się było spodziewać. Choć sprzedaż na rosyjski rynek załamała się, wzrosła jednak na innych rynkach, zwłaszcza Unii Europejskiej. Zwiększyła się także konsumpcja na rynku wewnętrznym.

Według raportu przedstawionego we wtorek przez Bank BGŻ BNP Paribas, spadek polskiego eksportu do Rosji był odczuwalny już na początku 2014 r. Przyczyniła się do tego słaba sytuacja rosyjskiej gospodarki, osłabienie rubla, wreszcie zakaz importu wieprzowiny z powodu przypadków choroby ASF. W drugiej połowie roku 2014, po wprowadzeniu embarga, spadek wyraźnie się pogłębił. Jeśli w okresie styczeń–lipiec eksport żywności do Rosji skurczył się o 10 proc., to pomiędzy sierpniem a grudniem spadł aż o 58 proc. Spadkowa dynamika w przypadku żywności była trzykrotnie wyższa niż w produktach nieżywnościowych.

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem