Tylko 99 zł za rok czytania.
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Aktualizacja: 28.07.2015 22:00 Publikacja: 28.07.2015 22:00
Mimo rosyjskiego embarga polski eksport żywności stale rośnie.
Foto: Fotorzepa/Marta Bogacz
Rosyjskie embargo ma dla polskich eksporterów mniejsze skutki, niż można się było spodziewać. Choć sprzedaż na rosyjski rynek załamała się, wzrosła jednak na innych rynkach, zwłaszcza Unii Europejskiej. Zwiększyła się także konsumpcja na rynku wewnętrznym.
Według raportu przedstawionego we wtorek przez Bank BGŻ BNP Paribas, spadek polskiego eksportu do Rosji był odczuwalny już na początku 2014 r. Przyczyniła się do tego słaba sytuacja rosyjskiej gospodarki, osłabienie rubla, wreszcie zakaz importu wieprzowiny z powodu przypadków choroby ASF. W drugiej połowie roku 2014, po wprowadzeniu embarga, spadek wyraźnie się pogłębił. Jeśli w okresie styczeń–lipiec eksport żywności do Rosji skurczył się o 10 proc., to pomiędzy sierpniem a grudniem spadł aż o 58 proc. Spadkowa dynamika w przypadku żywności była trzykrotnie wyższa niż w produktach nieżywnościowych.
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Propozycja nowelizacji zasad handlu alkoholem rozczarowała wszystkich graczy na tym rynku. Ministerstwo Zdrowia...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas