Spadek cen żywności to problem gospodarek

Ceny żywności na świecie spadły do najniższego poziomu od ponad 6 lat. Choć najbiedniejsi odetchnęli z ulgą, ekonomiści obawiają się deflacji.

Publikacja: 07.01.2016 14:13

Spadek cen żywności to problem gospodarek

Foto: Bloomberg

Wskaźnik średnich rocznych cen żywności spada już od 4 lat z rzędu, wykazując najdłuższy ujemny trend od 2000 r. W grudniu ubiegłego roku skurczył się on do poziomu 154,1. Jest to najniższa wartość od kwietnia 2009 r. – wynika z raportu wyspecjalizowanej jednostki ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Obfite dostawy takich produktów, jak pszenica, soja czy mleko, silny dolar oraz niewysoki popyt na jedzenie na niektórych rynkach wschodzących – to czynniki, które doprowadziły do tego, że średnia cena 73 artykułów spożywczych na świecie w 2015 r. spadła o niemal 50 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Wyjątkiem okazały się cukier i oleje roślinne, które jako jedyne nie staniały.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem