Reklama

Spadek cen żywności to problem gospodarek

Ceny żywności na świecie spadły do najniższego poziomu od ponad 6 lat. Choć najbiedniejsi odetchnęli z ulgą, ekonomiści obawiają się deflacji.

Publikacja: 07.01.2016 14:13

Spadek cen żywności to problem gospodarek

Foto: Bloomberg

Wskaźnik średnich rocznych cen żywności spada już od 4 lat z rzędu, wykazując najdłuższy ujemny trend od 2000 r. W grudniu ubiegłego roku skurczył się on do poziomu 154,1. Jest to najniższa wartość od kwietnia 2009 r. – wynika z raportu wyspecjalizowanej jednostki ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Obfite dostawy takich produktów, jak pszenica, soja czy mleko, silny dolar oraz niewysoki popyt na jedzenie na niektórych rynkach wschodzących – to czynniki, które doprowadziły do tego, że średnia cena 73 artykułów spożywczych na świecie w 2015 r. spadła o niemal 50 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Wyjątkiem okazały się cukier i oleje roślinne, które jako jedyne nie staniały.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama