Reklama

Spadek cen żywności to problem gospodarek

Ceny żywności na świecie spadły do najniższego poziomu od ponad 6 lat. Choć najbiedniejsi odetchnęli z ulgą, ekonomiści obawiają się deflacji.

Publikacja: 07.01.2016 14:13

Spadek cen żywności to problem gospodarek

Foto: Bloomberg

Wskaźnik średnich rocznych cen żywności spada już od 4 lat z rzędu, wykazując najdłuższy ujemny trend od 2000 r. W grudniu ubiegłego roku skurczył się on do poziomu 154,1. Jest to najniższa wartość od kwietnia 2009 r. – wynika z raportu wyspecjalizowanej jednostki ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Obfite dostawy takich produktów, jak pszenica, soja czy mleko, silny dolar oraz niewysoki popyt na jedzenie na niektórych rynkach wschodzących – to czynniki, które doprowadziły do tego, że średnia cena 73 artykułów spożywczych na świecie w 2015 r. spadła o niemal 50 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Wyjątkiem okazały się cukier i oleje roślinne, które jako jedyne nie staniały.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama