Chińczycy mogą handlować solą

Chiny zniosły istniejący od 2000 lat monopol solą kuchenną: pozwoliły producentom ustalać jej ceny i sprzedawać bezpośrednio na rynku — podał „Financial Times”

Aktualizacja: 04.01.2017 11:39 Publikacja: 04.01.2017 11:34

Chińczycy mogą handlować solą

Foto: 123rf.com

Kolejni władcy chińscy zaczynając od dynastii Han utrzymywali monopol, który pomógł w sfinansowaniu budowy Wielkiego Muru. Komuniści też nie znieśli go po dojściu do władzy w 1949 r., sądy w dalszym ciągu skazywały na więzienie prywatnych handlarzy solą jeszcze w ostatniej dekadzie.

Do reformy znoszącej kontrolę państwa nad istotnym składnikiem chińskiej i każdej kuchni przystąpiono, gdy utknęły one w innych sektorach, a miały ograniczyć wpływy monopoli. Chińskie środki przekazu podały, że ta reforma doprowadzi do niższych cen, a telewizja CCTV nazwała ją „polityczną czerwoną kopertą” nawiązując do tradycyjnych prezentów rozdawanych z okazji chińskiego nowego roku.

Producenci będą mogli od początku 2017 r. sprzedawać sól w cenie „zgodnie z kosztami produkcji, jakością, podażą i popytem na rynku” — ogłosiła w ubiegłym roku krajowa komisja rozwoju i reform NDRC. Dodała jednak, że władze powinny zapewnić „podstawową stabilizację” cen soli ustanawiając jej rezerwy, podobnie do sposobu kontrolowania w Chinach cen wieprzowiny. Decyduje o nich rynek, ale także rezerwy strategiczne, które władze mogą uruchamiać dla ograniczenia inflacji.

Rząd Chin podał teraz, że producentom soli będzie wolno sprzedawać towar bezpośrednio w regionach kraju, wcześniej musieli dostarczać go do państwowych firm dystrybucji, które osiągały największy zysk.

Szanghajski prawnik reprezentujący prywatnych producentów soli, Zou Jialai wyjaśnił, że „teraz, gdy kopalnie soli będą mogły sprzedawać ją bezpośrednio na rynku, jej ceny z pewnością zmaleją. Konsumenci będą mieć większy wybór. To prawdziwy przełom”. Dodał jednak, że ogromna większość z ok. 100 chińskich producentów soli jest państwowa, więc nowym graczom nie będzie praktycznie możliwe przejść przez biurokratyczne przeszkody, gdyby chcieli wejść na rynek. — To otwarcie dotyczy tylko firm produkujących sól. W dalszym ciągu jest to zasadniczo monopol państwa — uważa.

Przedstawiciele tego sektora mówią, że chiński urząd nadzoru rynku soli mieszczący się w tym samym budynku co państwowy lider China National Salt Industry Corp był przeciwny tej reformie. Urząd nadzoru rynku argumentował od dawna, że zniesienie monopolu utrudni zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego i zagwarantowanie jodowania soli kuchennej.

Do zmiany polityki przyczyniło się jednak to, że firma ta nie zapewniana już władzom dużych korzyści finansowych., bo jej obroty w 2015 r. wyniosły zaledwie 21 mld juanów. Chiny produkują rocznie ok. 10 mln ton soli.

 

Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem