Dario Bressanini i Beatrice Mautino. Prawdy i mity o GMO. Co kryje się w naszym jedzeniu

Marchewka przypomina nam, że wszystko, co jemy, przeszło modyfikacje genetyczne, nawet bardzo daleko idące. Mutacje występują w sposób ciągły i stanowią główną siłę napędową ewolucji, także gastronomicznej.

Publikacja: 29.01.2021 18:00

Pierwsze marchewki, które jedli Europejczycy, były fioletowe. Dopiero dzięki mutacji genetycznej, kt

Pierwsze marchewki, które jedli Europejczycy, były fioletowe. Dopiero dzięki mutacji genetycznej, która najprawdopodobniej zaszła w XVII w., stały się pomarańczowe

Foto: Matthew Mirkes/University of Wisconsin-Madison

– To pewnie GMO!

– Tak myślisz? Faktycznie, nigdy wcześniej takich nie widziałam.

Pozostało jeszcze 100% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”: AI dla społeczeństwa
Plus Minus
Laborantka na prochach
Plus Minus
„Skok po marchewkę”: Chomikować czy szabrować?
Plus Minus
„Potęga języka”: Moce ukryte w słowach
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Plus Minus
„Oskar, Patka i złoto Bałtyku”: Skarb dla najmłodszych
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń