Wina Mazurka: Pysznych świąt!

O ile wina na Wigilię budzą kontrowersje, bo tradycja niektórym zabrania, to w Boże Narodzenie pić wino wolno, a nawet wypada i w dodatku możemy sobie pozwolić na butelki lepsze, droższe. Problem z dobraniem win jest większy, bo na stoły trafiają dania przeróżne, a wybrnąłem z niego, szukając win, które różnym mięsiwom dadzą radę.

Publikacja: 17.12.2021 16:00

Alois Campole Aglianico, 2018, 79 zł ; Feudo Montoni Nero d’Avola, 2019, 89 zł ; Astroni Piediroso C

Alois Campole Aglianico, 2018, 79 zł ; Feudo Montoni Nero d’Avola, 2019, 89 zł ; Astroni Piediroso Colle Rotondella Campi Flegrei, 2019, 95 zł ; Torre di Terzolan Valpolicella Superiore, 2016, 229 zł

Foto: Winecorner.pl

Na polskich stołach musi pojawić się bigos. Co prawda widziałem na Pomorzu rzekome bigosy z parówkami (brr!), ale zlitujmy się nad sprawcami. Prawdziwy bigos musi być mięsny, w smaku mocno wędzony, pełen grzybów i śliwek, a skoro tak, to cóż może towarzyszyć mu lepiej niż powstające pod Weroną amarone czy valpolicella? Nasza Torre di Terzolan Valpolicella Superiore z 2016 roku już dojrzała, by trafić na stół i ma wszystko, czego potrzebujemy: ciało, by udźwignąć nielekki bigos, owocowe, słodkie nuty, by współgrać ze śliwkami, lekko wędzony, tytoniowy posmak pasujący do wędzonek i wreszcie mnóstwo przypraw i ziół. Maestro, bravissimo!

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Plus Minus
Chińskie marzenie
Plus Minus
Jarosław Flis: Byłoby dobrze, żeby błędy wyborcze nie napędzały paranoi
Plus Minus
„Aniela” na Netlfiksie. Libki kontra dziewczyny z Pragi
Plus Minus
„Jak wytresować smoka” to wierna kopia animacji sprzed 15 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
gra
„Byczy Baron” to nowa, bycza wersja bardzo dobrej gry – „6. bierze!”