Reklama

Wódka ekologiczna też szkodzi

Wszystko, co jest spożywane w nadmiarze, będzie szkodliwe - mówi dr hab. Ewelina Hallmann, technolog żywienia z SGGW w Warszawie.

Publikacja: 28.01.2020 21:00

Wódka ekologiczna też szkodzi

Foto: Adobe Stock

Polacy chcieliby móc częściej kupować w sklepach żywność bio. Zakładają, że są to produkty zdrowsze. Ale czym właściwie różni się jabłko bio od jabłka bez takiego oznaczenia?

Jeżeli zdrowie określimy w kategoriach wyższej zawartości witamin i minerałów oraz lepszej wartości odżywczej, to rzeczywiście owoce i warzywa z produkcji ekologicznej będą zdrowsze. Po pierwsze, zawierają więcej witamin, związków polifenolowych, karotenoidów – czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które wspierają mechanizmy obronne naszych komórek ciała. Po drugie, weźmy pod uwagę wartość odżywczą. Warzywa i owoce z produkcji bio posiadają więcej tzw. suchej masy, cukrów oraz błonnika. Są słodsze, delikatniejsze, a co za tym idzie, po prostu bardziej nam smakują.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Janusz Jankowiak: Pod wodą, czyli jak podejść do nierównowagi fiskalnej
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Magiczne 60 procent
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Kubisiak: Kręta ścieżka rewolucji AI
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Polska to nie jest kraj dla kawoszy
Opinie Ekonomiczne
Marta Postuła: Granice produktywności: jak infrastruktura wpływa na potencjał wzrostu
Reklama
Reklama