Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 28.01.2020 21:00 Publikacja: 28.01.2020 21:00
Foto: Adobe Stock
Polacy chcieliby móc częściej kupować w sklepach żywność bio. Zakładają, że są to produkty zdrowsze. Ale czym właściwie różni się jabłko bio od jabłka bez takiego oznaczenia?
Jeżeli zdrowie określimy w kategoriach wyższej zawartości witamin i minerałów oraz lepszej wartości odżywczej, to rzeczywiście owoce i warzywa z produkcji ekologicznej będą zdrowsze. Po pierwsze, zawierają więcej witamin, związków polifenolowych, karotenoidów – czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które wspierają mechanizmy obronne naszych komórek ciała. Po drugie, weźmy pod uwagę wartość odżywczą. Warzywa i owoce z produkcji bio posiadają więcej tzw. suchej masy, cukrów oraz błonnika. Są słodsze, delikatniejsze, a co za tym idzie, po prostu bardziej nam smakują.
W świecie pełnym konfliktów i przemocy, w którym współzależność stała się bronią, a dotychczasowe sojusze trzeba...
Ostatnie działania polskiego rządu na rzecz przemysłu stalowego nie są dalekosiężną, strategiczną odpowiedzią na...
Zamiast z górnikami rząd powinien umówić się z obywatelami na ramy transformacji energetycznej. I pokazać kierun...
Hasło „suwerenność technologiczna” musi w Europie stać się ciałem. I to szybko. Do zagrożeń związanych z potężną...
Wzrost łączności lotniczej o 10 proc. przekłada się na dodatkowe 0,5 proc. wzrostu PKB na mieszkańca. Mówiąc pro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas