Reklama
Rozwiń

Wódka ekologiczna też szkodzi

Wszystko, co jest spożywane w nadmiarze, będzie szkodliwe - mówi dr hab. Ewelina Hallmann, technolog żywienia z SGGW w Warszawie.

Publikacja: 28.01.2020 21:00

Wódka ekologiczna też szkodzi

Foto: Adobe Stock

Polacy chcieliby móc częściej kupować w sklepach żywność bio. Zakładają, że są to produkty zdrowsze. Ale czym właściwie różni się jabłko bio od jabłka bez takiego oznaczenia?

Jeżeli zdrowie określimy w kategoriach wyższej zawartości witamin i minerałów oraz lepszej wartości odżywczej, to rzeczywiście owoce i warzywa z produkcji ekologicznej będą zdrowsze. Po pierwsze, zawierają więcej witamin, związków polifenolowych, karotenoidów – czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które wspierają mechanizmy obronne naszych komórek ciała. Po drugie, weźmy pod uwagę wartość odżywczą. Warzywa i owoce z produkcji bio posiadają więcej tzw. suchej masy, cukrów oraz błonnika. Są słodsze, delikatniejsze, a co za tym idzie, po prostu bardziej nam smakują.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Opinie Ekonomiczne
Unia Europejska a Chiny: pomiędzy współpracą, konkurencją i rywalizacją
Opinie Ekonomiczne
Eksperci: hutnictwo stali jest wyjątkiem od piastowskiej doktryny premiera Tuska
Opinie Ekonomiczne
Joanna Pandera: „Jezioro damy tu”, czyli energetyka w rekonstrukcji
Opinie Ekonomiczne
Paweł Rożyński: Big tech ma narodowość i twarz Donalda Trumpa
Opinie Ekonomiczne
Deklaracja Ateńska: chcemy latać więcej, ale ciszej i czyściej