Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 28.01.2020 21:00 Publikacja: 28.01.2020 21:00
Foto: Adobe Stock
Polacy chcieliby móc częściej kupować w sklepach żywność bio. Zakładają, że są to produkty zdrowsze. Ale czym właściwie różni się jabłko bio od jabłka bez takiego oznaczenia?
Jeżeli zdrowie określimy w kategoriach wyższej zawartości witamin i minerałów oraz lepszej wartości odżywczej, to rzeczywiście owoce i warzywa z produkcji ekologicznej będą zdrowsze. Po pierwsze, zawierają więcej witamin, związków polifenolowych, karotenoidów – czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które wspierają mechanizmy obronne naszych komórek ciała. Po drugie, weźmy pod uwagę wartość odżywczą. Warzywa i owoce z produkcji bio posiadają więcej tzw. suchej masy, cukrów oraz błonnika. Są słodsze, delikatniejsze, a co za tym idzie, po prostu bardziej nam smakują.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Bez międzypartyjnego konsensu politycznego, obejmującego rozpisany na 2-3 kadencje plan redukcji wydatków i podw...
Nie ma wątpliwości, że w ciągu najbliższych lat dług publiczny Polski przekroczy dozwolony poziom 60 procent PKB.
W ubiegłym roku byliśmy jeszcze na końcówce „hype’u”: media, biznes, eksperci i futurolodzy byli pewni, że jeste...
Kawa na giełdach światowych cały czas drożeje. Końca tego rajdu w górę nie widać. Polacy odczuwają go szczególni...
Infrastruktura transportowa, cyfrowa i energetyczna tworzy dziś fundament trwałej i odpornej gospodarki, która p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas