Reklama

Kuchnia już tylko do parzenia kawy?

Przed rokiem miałam okazję zwiedzić kilka pokazowych apartamentów w luksusowym drapaczu chmur w centrum Warszawy. W największym z nich – z ogromnym salonem i przestronnymi sypialniami, zaskakiwała niewielka na tle mieszkania, niepozorna kuchnia.

Publikacja: 10.04.2017 20:58

Anita Błaszczak

Anita Błaszczak

Foto: Fotorzepa, Waldemar Kompała

Trudno było sobie wyobrazić, że ktoś gotuje tam rodzinny obiad... Podobne wrażenie wywołują zdjęcia w magazynach wnętrzarskich, gdzie sterylne kuchnie połączone z eleganckim salonem kojarzą się raczej z przygotowaniem porannej kawy i tostów niż schabowego.

Nie dziwią mnie więc statystyki potwierdzające zmianę gastronomicznych przyzwyczajeń Polaków i wzrost liczby osób, które stołują się poza domem. Sprzyja temu nasza rosnąca zamożność – związana głównie z poprawą koniunktury na rynku pracy, z którą z kolei związany jest inny czynnik: brak czasu. Dane OECD regularnie potwierdzają, że należymy do najbardziej zapracowanych narodów świata. Według najnowszych statystyk jesteśmy na siódmym miejscu na świecie, a w Europie wyprzedzają nas tylko Grecy i Rosjanie. W 2015 r. poświęciliśmy na pracę 1963 godziny, o 40 więcej niż rok wcześniej i najwięcej od 2008 r. Po przejściowym spadku w latach kryzysu od czterech lat liczba godzin pracy znów w Polsce rośnie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Strategia szaleńca?
Opinie Ekonomiczne
Katarzyna Kucharczyk: Technologia atakuje. Należy się bać?
Opinie Ekonomiczne
Michał Kanownik: Z chmury korzystamy chętnie, ale bez pomysłu
Opinie Ekonomiczne
ArcelorMittal odpowiada Instratowi
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Opinie Ekonomiczne
Mikołaj Fidziński: Odrętwiały rynek pracy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama