Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 10.04.2017 20:58 Publikacja: 10.04.2017 20:58
Anita Błaszczak
Foto: Fotorzepa, Waldemar Kompała
Trudno było sobie wyobrazić, że ktoś gotuje tam rodzinny obiad... Podobne wrażenie wywołują zdjęcia w magazynach wnętrzarskich, gdzie sterylne kuchnie połączone z eleganckim salonem kojarzą się raczej z przygotowaniem porannej kawy i tostów niż schabowego.
Nie dziwią mnie więc statystyki potwierdzające zmianę gastronomicznych przyzwyczajeń Polaków i wzrost liczby osób, które stołują się poza domem. Sprzyja temu nasza rosnąca zamożność – związana głównie z poprawą koniunktury na rynku pracy, z którą z kolei związany jest inny czynnik: brak czasu. Dane OECD regularnie potwierdzają, że należymy do najbardziej zapracowanych narodów świata. Według najnowszych statystyk jesteśmy na siódmym miejscu na świecie, a w Europie wyprzedzają nas tylko Grecy i Rosjanie. W 2015 r. poświęciliśmy na pracę 1963 godziny, o 40 więcej niż rok wcześniej i najwięcej od 2008 r. Po przejściowym spadku w latach kryzysu od czterech lat liczba godzin pracy znów w Polsce rośnie.
Przy zachodzących w Polsce zmianach pokoleniowych i ekonomicznych gastronomia jest wręcz skazana na sukces, choc...
Negocjowana właśnie umowa Unii z Indiami to strategiczne posunięcie, które może na nowo zakotwiczyć Europę w mul...
W świecie pełnym konfliktów i przemocy, w którym współzależność stała się bronią, a dotychczasowe sojusze trzeba...
Ostatnie działania polskiego rządu na rzecz przemysłu stalowego nie są dalekosiężną, strategiczną odpowiedzią na...
Zamiast z górnikami rząd powinien umówić się z obywatelami na ramy transformacji energetycznej. I pokazać kierun...
Hasło „suwerenność technologiczna” musi w Europie stać się ciałem. I to szybko. Do zagrożeń związanych z potężną...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas