Kuchnia już tylko do parzenia kawy?

Przed rokiem miałam okazję zwiedzić kilka pokazowych apartamentów w luksusowym drapaczu chmur w centrum Warszawy. W największym z nich – z ogromnym salonem i przestronnymi sypialniami, zaskakiwała niewielka na tle mieszkania, niepozorna kuchnia.

Publikacja: 10.04.2017 20:58

Anita Błaszczak

Anita Błaszczak

Foto: Fotorzepa, Waldemar Kompała

Trudno było sobie wyobrazić, że ktoś gotuje tam rodzinny obiad... Podobne wrażenie wywołują zdjęcia w magazynach wnętrzarskich, gdzie sterylne kuchnie połączone z eleganckim salonem kojarzą się raczej z przygotowaniem porannej kawy i tostów niż schabowego.

Nie dziwią mnie więc statystyki potwierdzające zmianę gastronomicznych przyzwyczajeń Polaków i wzrost liczby osób, które stołują się poza domem. Sprzyja temu nasza rosnąca zamożność – związana głównie z poprawą koniunktury na rynku pracy, z którą z kolei związany jest inny czynnik: brak czasu. Dane OECD regularnie potwierdzają, że należymy do najbardziej zapracowanych narodów świata. Według najnowszych statystyk jesteśmy na siódmym miejscu na świecie, a w Europie wyprzedzają nas tylko Grecy i Rosjanie. W 2015 r. poświęciliśmy na pracę 1963 godziny, o 40 więcej niż rok wcześniej i najwięcej od 2008 r. Po przejściowym spadku w latach kryzysu od czterech lat liczba godzin pracy znów w Polsce rośnie.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację