Reklama

Posiłki w polskich szpitalach mają już nie być tematem memów

Posiłki w polskich szpitalach są częstym tematem memów. Ministerstwo chce to zmienić i wprowadza rozporządzenie ws. żywienia w szpitalach.

Publikacja: 18.03.2022 13:02

Posiłki w polskich szpitalach mają już nie być tematem memów

Foto: PAP/Łukasz Gągulski

„Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie” – przyznaje resort zdrowia i postanawia systemowo uporządkować standard posiłków w lecznicach. Projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, który trafił do konsultacji publicznych, zakłada, że po ocenie stanu odżywienia pacjenta i uwzględniając jego potrzeby, zdecyduje o rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz zalecanych indywidualnych modyfikacjach.

Wprowadza też wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego w szpitalach, które określają kody i nomenklaturę diet szpitalnych, rodzaje, charakterystykę, środki spożywcze oraz wartość odżywczą i energetyczną diet, a także wzór karty żywienia szpitalnego.

Autorzy projektu przyznają, że prawidłowa dieta zapewnia poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. A także że inspiracją do wsparcia szpitali w żywieniu pacjentów były wyniki kontroli NIK z 2018 r., która wykazała szereg nieprawidłowości. Najczęściej powtarzającymi się błędami medycznymi było nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów, mały udział źródeł pełnowartościowego białka zwierzęcego, zbyt dużo produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, za niska wartość kaloryczna diet, zawyżona wartość soli, a także nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki.

Kontrolerzy NIK zwrócili także uwagę na niejednolite nazewnictwo diet w szpitalach, które swoje nazwy czerpały od nazw narządów (np. dieta trzustkowa czy wątrobowa) lub jednostek chorobowych (cukrzycowa lub atopowa).

Etap legislacyjny: konsultacje publiczne

Reklama
Reklama

Czytaj więcej

Szpitalne jedzenie powinno być lepsze za sprawą kontroli - MZ odpowiada RPO
Ochrona zdrowia
Zdrowie żołnierza fundamentem bezpieczeństwa państwa
Ochrona zdrowia
Złoty biznes na pilotażu w psychiatrii. Śledztwo „Rzeczpospolitej” o nadużyciach w CZP
Materiał Promocyjny
Wielka diagnoza polskiego POZ. Badanie Centrum Medycznego CMP wskazuje luki między świadomością a potrzebami pacjentów
Ochrona zdrowia
Oddolna prywatyzacja i zamykanie szpitali to realny scenariusz na kolejne lata
Ochrona zdrowia
Miliardy złotych luki w budżecie NFZ. Demografia wykończy system?
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama