Nadmiar hamburgerów zły dla pamięci

Stołowanie się w fast foodach może prowadzić do zmian w mózgu związanych z chorobą Alzheimera

Aktualizacja: 02.12.2008 11:39 Publikacja: 02.12.2008 00:18

Wysoka zawartość tłuszczu, cukru i soli to grzechy główne dań serwowanych w barach szybkiej obsługi,

Wysoka zawartość tłuszczu, cukru i soli to grzechy główne dań serwowanych w barach szybkiej obsługi, np. hamburgerów

Foto: Corbis

To wniosek z badań przeprowadzonych przez Susanne Akterin, szwedzką uczoną z Karolinska Institutet. Ich przebieg przypominał eksperyment przeprowadzony przez autora głośnego amerykańskiego filmu dokumentalnego „Super Size Me”. Morgan Spurlock przez 30 dni jadł posiłki wyłącznie w barach sieci McDonald’s. W tym czasie kamera rejestrowała zmiany, jakie zachodziły w jego organizmie. Dokument dowodził niekorzystne-go wpływu podobnej diety na zdrowie.

Akterin także wykorzystała w swojej pracy dania serwowane w barach szybkiej obsługi. Tyle tylko, że karmiła nimi myszy. Jej eksperyment trwał dłużej, bo dziewięć miesięcy.

– W mózgach badanych zwierząt zaszły zmiany chemiczne podobne do tych, jakie towarzyszą chorobie Alzheimera – tłumaczy uczona. Chodzi o pojawienie się tzw. splątków neurofibrylarnych, nieprawidłowych zwłóknień utworzonych z białka tau. – Podejrzewamy, że duże spożycie produktów bogatych w tłuszcz i cholesterol w parze z genetycznymi predyspozycjami może się przyczyniać do rozwoju jednej z najbardziej znanych postaci demencji – dodaje Akterin.

O jakie predyspozycje chodzi? Szwedka skupiła się na badaniu wariantu genu apoE4, którego nosicielami jest od 15 do 20 proc. ludzi. Odgrywa on ważną rolę w procesie transportu cholesterolu. Ale jego obecność zwiększa ryzyko zachorowania na alzheimera.

Myszy wykorzystane w eksperymencie zostały genetycznie zmodyfikowane. Celem było uzyskanie u nich wariantu genu działającego w podobny sposób jak apoE4 u człowieka. To właśnie te zwierzęta były karmione jedzeniem z fast foodu, bogatym w tłuszcz, cukier i sól. Oprócz pojawienia się w mysich mózgach splątków zauważono coś jeszcze – obniżenie poziomu białka o nazwie Arc, związanego z procesem magazynowania wspomnień.

Reklama
Reklama

[i]wyślij e-mail do autorki

[mail=i.redlinska@rp.pl]i.redlinska@rp.pl[/mail][/i]

To wniosek z badań przeprowadzonych przez Susanne Akterin, szwedzką uczoną z Karolinska Institutet. Ich przebieg przypominał eksperyment przeprowadzony przez autora głośnego amerykańskiego filmu dokumentalnego „Super Size Me”. Morgan Spurlock przez 30 dni jadł posiłki wyłącznie w barach sieci McDonald’s. W tym czasie kamera rejestrowała zmiany, jakie zachodziły w jego organizmie. Dokument dowodził niekorzystne-go wpływu podobnej diety na zdrowie.

Akterin także wykorzystała w swojej pracy dania serwowane w barach szybkiej obsługi. Tyle tylko, że karmiła nimi myszy. Jej eksperyment trwał dłużej, bo dziewięć miesięcy.

Reklama
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama