Nadmiar hamburgerów zły dla pamięci

Stołowanie się w fast foodach może prowadzić do zmian w mózgu związanych z chorobą Alzheimera

Aktualizacja: 02.12.2008 11:39 Publikacja: 02.12.2008 00:18

Wysoka zawartość tłuszczu, cukru i soli to grzechy główne dań serwowanych w barach szybkiej obsługi,

Wysoka zawartość tłuszczu, cukru i soli to grzechy główne dań serwowanych w barach szybkiej obsługi, np. hamburgerów

Foto: Corbis

To wniosek z badań przeprowadzonych przez Susanne Akterin, szwedzką uczoną z Karolinska Institutet. Ich przebieg przypominał eksperyment przeprowadzony przez autora głośnego amerykańskiego filmu dokumentalnego „Super Size Me”. Morgan Spurlock przez 30 dni jadł posiłki wyłącznie w barach sieci McDonald’s. W tym czasie kamera rejestrowała zmiany, jakie zachodziły w jego organizmie. Dokument dowodził niekorzystne-go wpływu podobnej diety na zdrowie.

Akterin także wykorzystała w swojej pracy dania serwowane w barach szybkiej obsługi. Tyle tylko, że karmiła nimi myszy. Jej eksperyment trwał dłużej, bo dziewięć miesięcy.

– W mózgach badanych zwierząt zaszły zmiany chemiczne podobne do tych, jakie towarzyszą chorobie Alzheimera – tłumaczy uczona. Chodzi o pojawienie się tzw. splątków neurofibrylarnych, nieprawidłowych zwłóknień utworzonych z białka tau. – Podejrzewamy, że duże spożycie produktów bogatych w tłuszcz i cholesterol w parze z genetycznymi predyspozycjami może się przyczyniać do rozwoju jednej z najbardziej znanych postaci demencji – dodaje Akterin.

O jakie predyspozycje chodzi? Szwedka skupiła się na badaniu wariantu genu apoE4, którego nosicielami jest od 15 do 20 proc. ludzi. Odgrywa on ważną rolę w procesie transportu cholesterolu. Ale jego obecność zwiększa ryzyko zachorowania na alzheimera.

Myszy wykorzystane w eksperymencie zostały genetycznie zmodyfikowane. Celem było uzyskanie u nich wariantu genu działającego w podobny sposób jak apoE4 u człowieka. To właśnie te zwierzęta były karmione jedzeniem z fast foodu, bogatym w tłuszcz, cukier i sól. Oprócz pojawienia się w mysich mózgach splątków zauważono coś jeszcze – obniżenie poziomu białka o nazwie Arc, związanego z procesem magazynowania wspomnień.

[i]wyślij e-mail do autorki

[mail=i.redlinska@rp.pl]i.redlinska@rp.pl[/mail][/i]

To wniosek z badań przeprowadzonych przez Susanne Akterin, szwedzką uczoną z Karolinska Institutet. Ich przebieg przypominał eksperyment przeprowadzony przez autora głośnego amerykańskiego filmu dokumentalnego „Super Size Me”. Morgan Spurlock przez 30 dni jadł posiłki wyłącznie w barach sieci McDonald’s. W tym czasie kamera rejestrowała zmiany, jakie zachodziły w jego organizmie. Dokument dowodził niekorzystne-go wpływu podobnej diety na zdrowie.

Akterin także wykorzystała w swojej pracy dania serwowane w barach szybkiej obsługi. Tyle tylko, że karmiła nimi myszy. Jej eksperyment trwał dłużej, bo dziewięć miesięcy.

Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację