Reklama

Nadmiar hamburgerów zły dla pamięci

Stołowanie się w fast foodach może prowadzić do zmian w mózgu związanych z chorobą Alzheimera

Aktualizacja: 02.12.2008 11:39 Publikacja: 02.12.2008 00:18

Wysoka zawartość tłuszczu, cukru i soli to grzechy główne dań serwowanych w barach szybkiej obsługi,

Wysoka zawartość tłuszczu, cukru i soli to grzechy główne dań serwowanych w barach szybkiej obsługi, np. hamburgerów

Foto: Corbis

To wniosek z badań przeprowadzonych przez Susanne Akterin, szwedzką uczoną z Karolinska Institutet. Ich przebieg przypominał eksperyment przeprowadzony przez autora głośnego amerykańskiego filmu dokumentalnego „Super Size Me”. Morgan Spurlock przez 30 dni jadł posiłki wyłącznie w barach sieci McDonald’s. W tym czasie kamera rejestrowała zmiany, jakie zachodziły w jego organizmie. Dokument dowodził niekorzystne-go wpływu podobnej diety na zdrowie.

Akterin także wykorzystała w swojej pracy dania serwowane w barach szybkiej obsługi. Tyle tylko, że karmiła nimi myszy. Jej eksperyment trwał dłużej, bo dziewięć miesięcy.

– W mózgach badanych zwierząt zaszły zmiany chemiczne podobne do tych, jakie towarzyszą chorobie Alzheimera – tłumaczy uczona. Chodzi o pojawienie się tzw. splątków neurofibrylarnych, nieprawidłowych zwłóknień utworzonych z białka tau. – Podejrzewamy, że duże spożycie produktów bogatych w tłuszcz i cholesterol w parze z genetycznymi predyspozycjami może się przyczyniać do rozwoju jednej z najbardziej znanych postaci demencji – dodaje Akterin.

O jakie predyspozycje chodzi? Szwedka skupiła się na badaniu wariantu genu apoE4, którego nosicielami jest od 15 do 20 proc. ludzi. Odgrywa on ważną rolę w procesie transportu cholesterolu. Ale jego obecność zwiększa ryzyko zachorowania na alzheimera.

Myszy wykorzystane w eksperymencie zostały genetycznie zmodyfikowane. Celem było uzyskanie u nich wariantu genu działającego w podobny sposób jak apoE4 u człowieka. To właśnie te zwierzęta były karmione jedzeniem z fast foodu, bogatym w tłuszcz, cukier i sól. Oprócz pojawienia się w mysich mózgach splątków zauważono coś jeszcze – obniżenie poziomu białka o nazwie Arc, związanego z procesem magazynowania wspomnień.

Reklama
Reklama

[i]wyślij e-mail do autorki

[mail=i.redlinska@rp.pl]i.redlinska@rp.pl[/mail][/i]

Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Materiał Promocyjny
MLP Group z jedną z największych transakcji najmu w Niemczech
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Nauka
Co łączy golden retrievera i człowieka? Zaskakujące wyniki najnowszych badań
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama