Lepsze bąbelki niż szampan

W pęcherzykach gazu jest znacznie więcej walorów smakowych niż w luksusowym płynie - odkryli naukowcy.

Publikacja: 30.09.2009 16:32

Lepsze bąbelki niż szampan

Foto: Fotorzepa, Dorota Awiorko Dor Dorota Awiorko

- Do tej pory myśleliśmy, że zamknięty w bąbelkach dwutlenek węgla po prostu nadaje winu kwaskowaty posmak i wywołuje delikatne uczucie mrowienia na języku, ale najnowsze badania całkowicie zmieniają naszą wiedzę o napojach gazowanych - twierdzi dr Jamie Goode, jeden z twórców raportu na temat walorów smakowych szampana. W opracowaniu tej analizy wzięło udział kilka europejskich zespołów naukowców. Wnioski opublikowało pismo "Proceedings of the National Academy of Science".

[srodtytul]Szlachetna chemia[/srodtytul]

- Po raz pierwszy udało się odkryć szlachetną chemię zawartych w szampanie aerozoli - powiedział dr Gerard Liger-Belair z Université de Reims Champagne-Ardenne, jeden z autorów raportu. - To one są prawdziwą esencją tego trunku.

Do wykrycia tych ledwo uchwytnych związków naukowiec użył techniki o nazwie spektrometria masowa wysokiej rozdzielczości. Zadanie było niezwykle trudne, bo na smak wina musującego wpływ mają setki rozmaitych substancji, a trzeba było wyodrębnić te, które są istotne dla aerozoli.

Przebadawszy wiele rodzajów szampana i szlachetnych win musujących, naukowcy odkryli, że bąbelki zawierają do 30 razy więcej związków chemicznych wpływających na smak i zapach niż cała reszta napoju. To wyjaśnia, dlaczego szampan uznawany jest za jeden z najszlachetniejszych trunków na świecie. Zdaniem badaczy tradycyjna metoda produkcji tego rodzaju wina zapewnia uwalnianie się bąbelków w ilości niezbędnej do uzyskania idealnego smaku i aromatu.

[srodtytul]Idealny kieliszek[/srodtytul]

Eksperci uważają również, że sprawą kluczową dla uwydatnienia walorów szampana jest podawanie go w specjalnych kieliszkach o wydłużonym kształcie. Zatrzymują one aromatyczne pęcherzyki gazu na dłużej. Co więcej, dno wykonane z porowatego szkła, jakie znaleźć można w najbardziej wyspecjalizowanych naczyniach, wzmaga wytwarzanie się bąbelków i wzmacnia doznania zmysłowe.

Teraz zadaniem badaczy jest zidentyfikowanie tych konkretnych substancji chemicznych, które odpowiadają za wyborny smak trunku. A potem, kto wie, może dzięki temu uda się stworzyć jeszcze lepszego szampana?

- Do tej pory myśleliśmy, że zamknięty w bąbelkach dwutlenek węgla po prostu nadaje winu kwaskowaty posmak i wywołuje delikatne uczucie mrowienia na języku, ale najnowsze badania całkowicie zmieniają naszą wiedzę o napojach gazowanych - twierdzi dr Jamie Goode, jeden z twórców raportu na temat walorów smakowych szampana. W opracowaniu tej analizy wzięło udział kilka europejskich zespołów naukowców. Wnioski opublikowało pismo "Proceedings of the National Academy of Science".

Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację