Reklama

Lepsze bąbelki niż szampan

W pęcherzykach gazu jest znacznie więcej walorów smakowych niż w luksusowym płynie - odkryli naukowcy.

Publikacja: 30.09.2009 16:32

Lepsze bąbelki niż szampan

Foto: Fotorzepa, Dorota Awiorko Dor Dorota Awiorko

- Do tej pory myśleliśmy, że zamknięty w bąbelkach dwutlenek węgla po prostu nadaje winu kwaskowaty posmak i wywołuje delikatne uczucie mrowienia na języku, ale najnowsze badania całkowicie zmieniają naszą wiedzę o napojach gazowanych - twierdzi dr Jamie Goode, jeden z twórców raportu na temat walorów smakowych szampana. W opracowaniu tej analizy wzięło udział kilka europejskich zespołów naukowców. Wnioski opublikowało pismo "Proceedings of the National Academy of Science".

[srodtytul]Szlachetna chemia[/srodtytul]

- Po raz pierwszy udało się odkryć szlachetną chemię zawartych w szampanie aerozoli - powiedział dr Gerard Liger-Belair z Université de Reims Champagne-Ardenne, jeden z autorów raportu. - To one są prawdziwą esencją tego trunku.

Do wykrycia tych ledwo uchwytnych związków naukowiec użył techniki o nazwie spektrometria masowa wysokiej rozdzielczości. Zadanie było niezwykle trudne, bo na smak wina musującego wpływ mają setki rozmaitych substancji, a trzeba było wyodrębnić te, które są istotne dla aerozoli.

Przebadawszy wiele rodzajów szampana i szlachetnych win musujących, naukowcy odkryli, że bąbelki zawierają do 30 razy więcej związków chemicznych wpływających na smak i zapach niż cała reszta napoju. To wyjaśnia, dlaczego szampan uznawany jest za jeden z najszlachetniejszych trunków na świecie. Zdaniem badaczy tradycyjna metoda produkcji tego rodzaju wina zapewnia uwalnianie się bąbelków w ilości niezbędnej do uzyskania idealnego smaku i aromatu.

Reklama
Reklama

[srodtytul]Idealny kieliszek[/srodtytul]

Eksperci uważają również, że sprawą kluczową dla uwydatnienia walorów szampana jest podawanie go w specjalnych kieliszkach o wydłużonym kształcie. Zatrzymują one aromatyczne pęcherzyki gazu na dłużej. Co więcej, dno wykonane z porowatego szkła, jakie znaleźć można w najbardziej wyspecjalizowanych naczyniach, wzmaga wytwarzanie się bąbelków i wzmacnia doznania zmysłowe.

Teraz zadaniem badaczy jest zidentyfikowanie tych konkretnych substancji chemicznych, które odpowiadają za wyborny smak trunku. A potem, kto wie, może dzięki temu uda się stworzyć jeszcze lepszego szampana?

- Do tej pory myśleliśmy, że zamknięty w bąbelkach dwutlenek węgla po prostu nadaje winu kwaskowaty posmak i wywołuje delikatne uczucie mrowienia na języku, ale najnowsze badania całkowicie zmieniają naszą wiedzę o napojach gazowanych - twierdzi dr Jamie Goode, jeden z twórców raportu na temat walorów smakowych szampana. W opracowaniu tej analizy wzięło udział kilka europejskich zespołów naukowców. Wnioski opublikowało pismo "Proceedings of the National Academy of Science".

Reklama
Nauka
Nowe odkrycie w głębinach Bałtyku. Naukowcy zbadali obiekty na dnie morza
Nauka
Nikt tego skarbu nie badał. Trop prowadzi do jednego z najwybitniejszych Polaków
Materiał Partnera
Dzień w smartfonie. Oto, co dzieci robią w sieci
Nauka
Festiwal innowacji w Rzeszowie: szansa dla młodych i dla biznesu
Nauka
Co działo się pod Santorynem? Naukowcy ustalili przyczynę serii trzęsień ziemi na greckiej wyspie
Reklama
Reklama