Reklama

O marnowaniu jedzenia decyduje czynnik psychologiczny

O marnowaniu żywności decyduje w znacznym stopniu czynnik psychologiczny – przekonują naukowcy.

Aktualizacja: 26.10.2016 19:19 Publikacja: 26.10.2016 19:01

Marnotrawstwo jedzenia zaczyna się między półkami w supermarkecie

Marnotrawstwo jedzenia zaczyna się między półkami w supermarkecie

Foto: 123RF

Do takiego wniosku doszli badacze francuscy z Grenoble Ecole de Management, zespołem kierowała dr Mia Birau.

Żywność niewykorzystana jest zmarnowana. Żadna instytucja na świecie nie podaje dokładnych danych o skali tego marnotrawstwa. Według szacunków specjalistów współpracujących z ONZ, rocznie na świecie marnuje się nawet 1,3 mld ton jedzenia. Najczęściej wyrzucane jest pieczywo, owoce i wędliny. Do 2030 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych zamierza zmniejszyć to zjawisko o połowę. W krajach Unii Europejskiej marnowanych jest 100 mln ton żywności rocznie, pod tym względem Polska jest w czołówce.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama