O marnowaniu jedzenia decyduje czynnik psychologiczny

O marnowaniu żywności decyduje w znacznym stopniu czynnik psychologiczny – przekonują naukowcy.

Aktualizacja: 26.10.2016 19:19 Publikacja: 26.10.2016 19:01

Marnotrawstwo jedzenia zaczyna się między półkami w supermarkecie

Marnotrawstwo jedzenia zaczyna się między półkami w supermarkecie

Foto: 123RF

Do takiego wniosku doszli badacze francuscy z Grenoble Ecole de Management, zespołem kierowała dr Mia Birau.

Żywność niewykorzystana jest zmarnowana. Żadna instytucja na świecie nie podaje dokładnych danych o skali tego marnotrawstwa. Według szacunków specjalistów współpracujących z ONZ, rocznie na świecie marnuje się nawet 1,3 mld ton jedzenia. Najczęściej wyrzucane jest pieczywo, owoce i wędliny. Do 2030 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych zamierza zmniejszyć to zjawisko o połowę. W krajach Unii Europejskiej marnowanych jest 100 mln ton żywności rocznie, pod tym względem Polska jest w czołówce.

Pozostało 84% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi