Le Comite Interprofessionnel des Vins de Champagne — CIVC — chce zredukować wagę butelki o 65 gramów. Spowoduje to, że podczas produkcji szampańskich butelek huty szkła będą emitowały mniej dwutlenku węgla. Komitet sprecyzował, że ta innowacja nie będzie widoczna na pierwszy rzut oka, a raczej nie będzie wyczuwalna w dłoni, skoro [link=http://klubwinarzeczpospolitej.pl/]butelka[/link] ważąca zazwyczaj 900 gramów schudnie o 65. Dzięki produkowaniu butelek ważących 835 gramów, na potrzeby prowincji Champagne, emisja dwutlenku węgla zmaleje o 8 tys. ton, czyli tyle, ile emituje do atmosfery 4 tys. samochodów. Zmaleją również koszty transportu — 65 kilogramów na każdym tysiącu butelek.

CIVC ostrzega jednak, aby nie próbować odchudzać nadmiernie butelek. Muszą one wytrzymywać spore ciśnienie. W butelce szampana panuje ciśnienie sześciu kilogramów na jeden centymetr kwadratowy, ale normy bezpieczeństwa wymagają, aby butelka wytrzymywała 20 kilogramów na centymetr kwadratowy. Producent [link=http://klubwinarzeczpospolitej.pl/]szampana[/link] Vranken-Pommery wypróbował nowe butelki. Okazało się, że spełniają one normy wytrzymałości.