Sok lekom szkodzi

Lekarstw nie należy popijać sokami z grejpfrutów, jabłek i pomarańczy. Hamują one bowiem działanie niektórych preparatów

Publikacja: 21.08.2008 02:10

Efekt grejpfruta to dobrze znany lekarzom mechanizm zaburzający działanie niektórych leków, jeśli są popijane owocowym sokiem. W ten sposób można działanie części preparatów znacznie wzmocnić – nawet do poziomu, gdy stają się one trujące. Jak się okazuje – część leków można w ten sposób osłabić.

Najnowsze badania tego zjawiska przeprowadził David Bailey z University of Western Ontario – ten sam, który 20 lat temu opisał efekt grejpfruta. Teraz okazało się, że nie tylko grejpfruty, ale również jabłka i pomarańcze mogą obniżać efektywność leków w tabletkach.

– Niestety, dotyczy to działania preparatów wykorzystywanych do leczenia poważnych chorób – stwierdził David Bailey podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego. Soki owocowe przeszkadzają m.in. składnikowi leków przeciwalergicznych – feksofenadynie. W eksperymentach Kanadyjczyków działanie tej substancji spadało o połowę, gdy pacjent popijał tabletkę sokiem owocowym, w porównaniu z osobami z grupy kontrolnej, które popijały ją czystą wodą.

Soki zakłócają również działanie innych preparatów, m.in. etopozydu wykorzystywanego m.in. w leczeniu białaczek, chłoniaków czy raka płuc. Zaburzają działanie leków stosowanych w chorobach układu krążenia, tzw. betablokerów: atenololu i celiprololu, oraz antybiotyków (m.in. cyprofloksacyny). Obniżają skuteczność ważnego leku zapobiegającego odrzuceniu przeszczepu (cyklosporyny).

Naukowcy spodziewają się, że wkrótce powstanie cała lista medykamentów wrażliwych na działanie substancji zawartych w sokach owocowych. – To tylko wierzchołek góry lodowej – uważa Bailey. – Jestem pewien, że znajdziemy jeszcze wiele innych leków, których działanie zależy od tego mechanizmu.

Co mają teraz zrobić chorzy, którzy muszą przyjmować te leki? Zdaniem Baileya powinni jak najszybciej skontaktować się z lekarzem, aby ustalić, że popijanie tabletek sokiem jest w ich przypadku bezpieczne. A najlepiej pigułki popijać z czystą wodą.

Efekt grejpfruta to dobrze znany lekarzom mechanizm zaburzający działanie niektórych leków, jeśli są popijane owocowym sokiem. W ten sposób można działanie części preparatów znacznie wzmocnić – nawet do poziomu, gdy stają się one trujące. Jak się okazuje – część leków można w ten sposób osłabić.

Najnowsze badania tego zjawiska przeprowadził David Bailey z University of Western Ontario – ten sam, który 20 lat temu opisał efekt grejpfruta. Teraz okazało się, że nie tylko grejpfruty, ale również jabłka i pomarańcze mogą obniżać efektywność leków w tabletkach.

Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego
Materiał Partnera
Fajans w dyplomacji. Jak ceramika z Włocławka zaistniała w polityce kulturalnej PRL?