Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 09.01.2019 16:04 Publikacja: 09.01.2019 16:04
Foto: Shutterstock
Dopamina jest najważniejszym przekaźnikiem systemu nagradzania w mózgu. Motywuje nas do działania jeśli, na przykład, osiągamy zamierzone cele. Marc Tittgemeyer i Heiko Backes z Instytutu Maxa Plancka, postanowili zbadać jak dopamina wpływa na spożycie pokarmów i na ile kontrolujemy własne łakomstwo. Naukowcy zaproponowali wolontariuszom koktajle mleczne i jednocześnie zmierzyli uwalnianie dopaminy w mózgu za pomocą nowo opracowanej metody.
Okazało się, że pierwszy zastrzyk dopaminy uwalniany jest w momencie kiedy poczujemy smak koktajlu, następny, gdy smakołyk dotrze do żołądka. Zespołowi udało się również określić, które obszary mózgu są w ten proces zaangażowane.
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany – pisał Lem w „Bajkach robotów”. Dziś nie dziwi napędzanie ro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas