Do tej pory sądzono, że osoby chore na celiakię są bardziej podatne na zrzeszotnienie kości, czyli osteoporozę, ponieważ nie przyswajają odpowiednich ilości wapnia i witaminy D. Jednak najnowsze badania wskazują inną tego przyczynę. Okazało się, że to gwałtowna reakcja układu odpornościowego osób chorych na celiakię doprowadza do zniszczenia ich kości. O tym odkryciu informuje „New England Journal of Medicine”.
Celiakia to bardzo złożona choroba autoimmunologiczna wynikająca z nietolerancji glutenu, czyli białka zbóż. Powoduje zniszczenie kosmków jelitowych, co utrudnia wchłanianie pokarmów i może prowadzić do niedożywienia i nowotworów. Na celiakię choruje jedna na 100 osób, które przez to są dużo bardziej narażone również na osteoporozę, czyli ubytek masy kostnej wywołujący m.in. zwiększoną podatność na złamania.
Do tej pory nie był znany mechanizm łączący celiakię i osteoporozę. Sprawą zainteresowali się naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu, którzy odkryli, że układ odpornościowy osoby uczulonej na gluten produkuje przeciwciała atakujące zawarte w kościach białko o nazwie osteoprotegeryna. To ono odpowiada za ich dobrą kondycję i prawidłową strukturę. U 20 proc. pacjentów z celiakią przebadanych przez brytyjskich uczonych wykryto przeciwciała, które uniemożliwiały cennemu białku prawidłowe działanie.
- To bardzo istotny krok naprzód — chwali się kierujący badaniami prof. Stuart Ralston z Instytutu Genetyki i Medycyny Molekularnej Uniwersytetu w Edynburgu. — Nie tylko udało nam się wyjaśnić, dlaczego osteoporoza towarzyszy celiakii, ale też odkryliśmy, że bardzo dobrze reaguje na leki przeciwdziałające ubytkom tkanki kostnej.
Naukowiec dodaje, że badanie chorych na celiakię pod kątem tych przeciwciał mogłoby wprowadzić zasadniczą zmianę w ich życiu. Wczesne podanie preparatów poprawiających gęstość kości może zapobiec groźnym komplikacjom zdrowotnym, a nawet niepełnosprawności.