Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 22.02.2019 14:17 Publikacja: 22.02.2019 14:14
Foto: Shutterstock
Aszitaba czyli Angelica keiskei to pochodząca z japońskiej wyspy Hachijo-jima roślina z rodziny selerowatych. Jest jadana jako warzywo, ale wykorzystują ją również zielarze - wiążą jej stałe spożycie z długowiecznością mieszkańców wyspy. Zainteresowali się nią też naukowcy. Znaleźli w niej pewien związek chemiczny, który poprawia zdrowie komórek i faktycznie może przedłużać młodość.
Jednym ze sposobów w jaki organizm utrzymuje kondycję i zdrowie jest proces autofagii. Odbywa się ona na poziomie komórkowym i polega na rozkładzie przez komórkę cząsteczek chemicznych, fragmentów komórki i organelli komórkowych. Odbywa się to za pomocą reakcji chemicznych związanych z metabolizmem i prowadzi do rozpadu związków złożonych w prostsze cząsteczki, a sprowadza do usuwania śmieci.
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany – pisał Lem w „Bajkach robotów”. Dziś nie dziwi napędzanie ro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas