Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 22.02.2019 14:17 Publikacja: 22.02.2019 14:14
Foto: Shutterstock
Aszitaba czyli Angelica keiskei to pochodząca z japońskiej wyspy Hachijo-jima roślina z rodziny selerowatych. Jest jadana jako warzywo, ale wykorzystują ją również zielarze - wiążą jej stałe spożycie z długowiecznością mieszkańców wyspy. Zainteresowali się nią też naukowcy. Znaleźli w niej pewien związek chemiczny, który poprawia zdrowie komórek i faktycznie może przedłużać młodość.
Jednym ze sposobów w jaki organizm utrzymuje kondycję i zdrowie jest proces autofagii. Odbywa się ona na poziomie komórkowym i polega na rozkładzie przez komórkę cząsteczek chemicznych, fragmentów komórki i organelli komórkowych. Odbywa się to za pomocą reakcji chemicznych związanych z metabolizmem i prowadzi do rozpadu związków złożonych w prostsze cząsteczki, a sprowadza do usuwania śmieci.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Eye-tracking – śledzenie ruchu gałek ocznych – zrewolucjonizował marketing, medycynę, sport i projektowanie inte...
Głośno ostatnio się zrobiło o jachtach kupowanych za pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy. Te historie przykrywa...
Zmiany zachodzące w klimacie wpływają na populację organizmów tworzących fitoplankton. Najnowsze badanie sugeruj...
Angielscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, który może okazać się przełomowy dla ustalenia pochodzenia życia...
Kryzys wieku średniego może należeć do przeszłości - twierdzą naukowcy. Jak wynika z najnowszych badań, moment w...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas