Jak jesz, tak śpisz

Naukowcy odkryli, że niektóre składniki odżywcze mogą wpływać na długość i jakość snu

Publikacja: 12.02.2013 19:26

Jak jesz, tak śpisz

Foto: Flickr

- Mimo że wielu z nas zauważyło, że to, co jemy, wpływa na nasz sen, niewiele było doświadczeń, które badały wnikliwie poszczególne substancje znajdujące się w żywności w kontekście ich wpływu na nasz nocny odpoczynek - mówi Michael Grandner z Center for Sleep and Circadian Neurobiology Uniwersytetu w Pensylwanii. - Ogólnie rzecz biorąc wiemy, że ci, którzy śpią 7-8 godzin na dobę, są zdrowsi i deklarują lepsze samopoczucie. Postanowiliśmy sprawdzić, jakie są różnice w diecie tych, którzy śpią bardzo krótko (mniej niż 5 godzin), krótko (5-6 godzin), normalnie (7-8 godzin) i długo (ponad 9 godzin).

Gardner i jego współpracownicy przeanalizowali dane z lat 2007-2008, pochodzące z  National Health and Nutrition Examination Survey i odkryli, że osoby śpiące krótko - 5-6 godzin - zjadały posiłki najbardziej kaloryczne. Dieta osób śpiących normalną liczbę godzin była najbardziej urozmaicona, a najmniej - także osób śpiących 5-6 godzin.

Dodatkowo naukowcy sprawdzili jakie składniki pożywienia mogły mieć wpływ na długość i jakość snu. Okazało się, że osoby śpiące najkrócej spożywały za mało likopenu - substancji, którą zawierają czerwone owoce i warzywa -  węglowodanów i wody. Krótki sen związany był z niższym spożyciem witaminy C, selenu (który znajduje się m.in. w orzechach, mięsie i owocach morza), za to z większym spożyciem luteiny i zeaksantyny, znajdujących się w zielonych warzywach liściastych.

Długi sen natomiast spowodowany był mniejszym spożyciem teobrominy (występuje w kakao i herbacie), większej ilości tłuszczów  nasyconych, choliny (znajduje się w jajach i tłustych mięsach) i alkoholu.

- Dieta ludzi, którzy śpią 7-8 godzin na dobę, jest najkorzystniejsza dla organizmu - twierdzi Grandner. - Odkryliśmy, że i zbyt krótki, i zbyt długi sen są związane z niższą jakością pożywienia. A wiadomo już, że zbyt krótki sen ma wpływ na niekorzystne efekty zdrowotne, takie jak nadwaga i otyłość, cukrzyca i choroby układu krążenia. Natomiast ci, którzy regularne śpią zbyt długo, powyżej 9 godzin na dobę, w późniejszym wieku są dwukrotnie bardziej narażeni na demencję, utratę pamięci i chorobę Alzheimera (European Journalof Neurology, 2010).

Reklama
Reklama

Naukowcy mają nadzieję, że uda się opracować takie połączenie składników odżywczych, by to dieta, a nie tabletki, regulowała problemy ze snem. A tym samym zapobiegała poważnym schorzeniom.

- Mimo że wielu z nas zauważyło, że to, co jemy, wpływa na nasz sen, niewiele było doświadczeń, które badały wnikliwie poszczególne substancje znajdujące się w żywności w kontekście ich wpływu na nasz nocny odpoczynek - mówi Michael Grandner z Center for Sleep and Circadian Neurobiology Uniwersytetu w Pensylwanii. - Ogólnie rzecz biorąc wiemy, że ci, którzy śpią 7-8 godzin na dobę, są zdrowsi i deklarują lepsze samopoczucie. Postanowiliśmy sprawdzić, jakie są różnice w diecie tych, którzy śpią bardzo krótko (mniej niż 5 godzin), krótko (5-6 godzin), normalnie (7-8 godzin) i długo (ponad 9 godzin).

Reklama
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama