Kwas foliowy chroni przed autyzmem?

Kobiety, które przed zajściem w ciążę i we wczesnych jej etapach zażywają kwas foliowy, mają większe szanse na uchronienie dziecka przed autyzmem

Publikacja: 20.02.2013 14:15

Takie wnioski płyną z badań norweskiego Instytutu Matki i Dziecka, które zostana opublikowane w "Journal of the American Medical Association".

Naukowcy przepadali 85 tys. 176 dzieci, urodzonych między 2002 i 2008 rokiem w celu określenia, czy stosowanie kwasu foliowego miało wpływ na ryzyko zachorowania na choroby ze spektrum autyzmu. Jest to szeroki zakres zaburzeń charakteryzujących się m.in. zaburzeniami interakcji społecznych i komunikacji, powtarzalnymi zachowaniami i ograniczonymi zainteresowaniami. Są to m.in. autyzm, zespół Aspergera, całościowe zaburzenie rozwoju nie zdiagnozowane inaczej – PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder not Otherwise Specified), czy szersza jednostka - całościowe zaburzenie rozwoju (PDD - Pervasive Developmental Disorder).

Pod koniec ponaddziesięcioletniego okresu obserwacji u 270 dzieci zdiagnozowano zaburzenia ze spektrum autyzmu: 14 dzieci zapadło na autyzm (0,13 procenta), u 56 zdiagnozowano zespół  Aspergera (0,07 procenta), u 100 - całościowe zaburzenie rozwoju nie zdiagnozowane inaczej, czyli  PDD-NOS.

Ustalono także, że u dzieci kobiet, które we wczesnym okresie ciąży zażywały kwas foliowy, ryzyko urodzenia dziecka z autyzmem było o 40 procent mniejsze niż w przypadku kobiet, które tego suplementu nie przyjmowały. Zmniejszenia ryzyka zagrożenia nie zanotowano w przypadku zespołu Aspergera i PDD-NOS.

Podobne badania przeprowadzono pod kątem sprawdzenia, czy przyjmowanie kwasów omega-3 i oleju z wątroby dorsza obniża ryzyko wystąpienia wymienionych zaburzeń, ale nie stwierdzono takiej zależności.

Kwas foliowy jest organicznym związkiem chemiczny z grupy witamin B, zapobiega wadom wrodzonym płodów, reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, pobudza procesy krwiotwórcze, chroni organizm przed nowotworami. Naturalnie występuje w zielonych warzywach, orzechach, produktach mlecznych. Największe jego stężenie występuje w wątrobie wołowej, a także w szpinaku.

Zdaniem naukowców trudno otrzymać z pożywienia odpowiednią ilość kwasu foliowego, więc wszystkie kobiety w wieku rozrodczym powinny przyjmować 400 mikrogramów tego suplementu  dziennie.

Takie wnioski płyną z badań norweskiego Instytutu Matki i Dziecka, które zostana opublikowane w "Journal of the American Medical Association".

Naukowcy przepadali 85 tys. 176 dzieci, urodzonych między 2002 i 2008 rokiem w celu określenia, czy stosowanie kwasu foliowego miało wpływ na ryzyko zachorowania na choroby ze spektrum autyzmu. Jest to szeroki zakres zaburzeń charakteryzujących się m.in. zaburzeniami interakcji społecznych i komunikacji, powtarzalnymi zachowaniami i ograniczonymi zainteresowaniami. Są to m.in. autyzm, zespół Aspergera, całościowe zaburzenie rozwoju nie zdiagnozowane inaczej – PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder not Otherwise Specified), czy szersza jednostka - całościowe zaburzenie rozwoju (PDD - Pervasive Developmental Disorder).

Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie