Kwas foliowy chroni przed autyzmem?

Kobiety, które przed zajściem w ciążę i we wczesnych jej etapach zażywają kwas foliowy, mają większe szanse na uchronienie dziecka przed autyzmem

Publikacja: 20.02.2013 14:15

Takie wnioski płyną z badań norweskiego Instytutu Matki i Dziecka, które zostana opublikowane w "Journal of the American Medical Association".

Naukowcy przepadali 85 tys. 176 dzieci, urodzonych między 2002 i 2008 rokiem w celu określenia, czy stosowanie kwasu foliowego miało wpływ na ryzyko zachorowania na choroby ze spektrum autyzmu. Jest to szeroki zakres zaburzeń charakteryzujących się m.in. zaburzeniami interakcji społecznych i komunikacji, powtarzalnymi zachowaniami i ograniczonymi zainteresowaniami. Są to m.in. autyzm, zespół Aspergera, całościowe zaburzenie rozwoju nie zdiagnozowane inaczej – PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder not Otherwise Specified), czy szersza jednostka - całościowe zaburzenie rozwoju (PDD - Pervasive Developmental Disorder).

Pod koniec ponaddziesięcioletniego okresu obserwacji u 270 dzieci zdiagnozowano zaburzenia ze spektrum autyzmu: 14 dzieci zapadło na autyzm (0,13 procenta), u 56 zdiagnozowano zespół  Aspergera (0,07 procenta), u 100 - całościowe zaburzenie rozwoju nie zdiagnozowane inaczej, czyli  PDD-NOS.

Ustalono także, że u dzieci kobiet, które we wczesnym okresie ciąży zażywały kwas foliowy, ryzyko urodzenia dziecka z autyzmem było o 40 procent mniejsze niż w przypadku kobiet, które tego suplementu nie przyjmowały. Zmniejszenia ryzyka zagrożenia nie zanotowano w przypadku zespołu Aspergera i PDD-NOS.

Podobne badania przeprowadzono pod kątem sprawdzenia, czy przyjmowanie kwasów omega-3 i oleju z wątroby dorsza obniża ryzyko wystąpienia wymienionych zaburzeń, ale nie stwierdzono takiej zależności.

Kwas foliowy jest organicznym związkiem chemiczny z grupy witamin B, zapobiega wadom wrodzonym płodów, reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, pobudza procesy krwiotwórcze, chroni organizm przed nowotworami. Naturalnie występuje w zielonych warzywach, orzechach, produktach mlecznych. Największe jego stężenie występuje w wątrobie wołowej, a także w szpinaku.

Zdaniem naukowców trudno otrzymać z pożywienia odpowiednią ilość kwasu foliowego, więc wszystkie kobiety w wieku rozrodczym powinny przyjmować 400 mikrogramów tego suplementu  dziennie.

Takie wnioski płyną z badań norweskiego Instytutu Matki i Dziecka, które zostana opublikowane w "Journal of the American Medical Association".

Naukowcy przepadali 85 tys. 176 dzieci, urodzonych między 2002 i 2008 rokiem w celu określenia, czy stosowanie kwasu foliowego miało wpływ na ryzyko zachorowania na choroby ze spektrum autyzmu. Jest to szeroki zakres zaburzeń charakteryzujących się m.in. zaburzeniami interakcji społecznych i komunikacji, powtarzalnymi zachowaniami i ograniczonymi zainteresowaniami. Są to m.in. autyzm, zespół Aspergera, całościowe zaburzenie rozwoju nie zdiagnozowane inaczej – PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder not Otherwise Specified), czy szersza jednostka - całościowe zaburzenie rozwoju (PDD - Pervasive Developmental Disorder).

Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne