Reklama

Opakowania, które niszczą zdrowie

Otyłość i cukrzyca to efekty powszechnego stosowania dwóch środków chemicznych w produkcji pojemników na żywność.

Publikacja: 20.08.2013 00:06

Ftalany i bisfenol A kolejny raz znalazły się pod lupą naukowców. Pierwsza grupa substancji chemicznych wykorzystywana jest do zmiękczania plastiku – w tym również opakowań mających kontakt z żywnością. Bisfenol A także jest używany do produkcji opakowań z tworzyw sztucznych oraz do wyściełania puszek i kartonów.

Ich wpływ na ludzki organizm od lat badają naukowcy, a podejrzenia badaczy traktowane są bardzo poważnie. W wielu krajach Europy zakazane jest stosowanie bisfenolu A (w skrócie BPA) do produkcji butelek dla niemowląt.

Tym razem ostrzeżenia specjalistów z Uniwersytetu Nowego Jorku i Uniwersytetu Michigan idą znacznie dalej. Twierdzą, że ftalany i BPA mają zgubny wpływ nie tylko na organizmy najmniejszych dzieci, ale również młodzieży. Prowadzą do otyłości i cukrzycy.

– Z całą pewnością niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej mają swój udział w tej epidemii, ale obecne w środowisku chemikalia również są tu winne – uważa dr Leonardo Trasande, pediatra z Uniwersytetu Nowego Jorku.

Jego zespół przeanalizował wyniki badań 766 osób w wieku od 12 do 19 lat. Przeprowadzono je w latach 2003–2008. Teraz można było porównać stan ich zdrowia z wynikami zawartości ftalanów (konkretnie substancji DEHP) w próbkach pobranych kilka lat temu. Okazało się, że im wyższa zawartość DEHP, tym większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Wśród osób o najwyższym zarejestrowanym poziomie DEHP w moczu ryzyko oporności na działanie insuliny wynosiło aż 22 proc.

Reklama
Reklama

Podobne badania, tyle że dotyczące bisfenolu A przeprowadził zespół dr Joyce Lee z Uniwersytetu Michigan w Ann Arbor. Spośród 3,3 tys. dzieci, te z najwyższym poziomem BPA były też najbardziej otyłe i miały nadciśnienie.

– To kolejne niepokojące wyniki dotyczące BPA w kontakcie z żywnością – podkreśla dr Trasande. – Jako lekarz staram się przekonać rodziców, aby unikali stosowania takich opakowań.

Ftalany i bisfenol A kolejny raz znalazły się pod lupą naukowców. Pierwsza grupa substancji chemicznych wykorzystywana jest do zmiękczania plastiku – w tym również opakowań mających kontakt z żywnością. Bisfenol A także jest używany do produkcji opakowań z tworzyw sztucznych oraz do wyściełania puszek i kartonów.

Ich wpływ na ludzki organizm od lat badają naukowcy, a podejrzenia badaczy traktowane są bardzo poważnie. W wielu krajach Europy zakazane jest stosowanie bisfenolu A (w skrócie BPA) do produkcji butelek dla niemowląt.

Reklama
Nauka
Naukowcy są bliżej wyjaśnienia pochodzenia życia na Ziemi. Przełomowe wyniki badań
Nauka
W jakim wieku czujemy się najbardziej nieszczęśliwi? Wyniki badań pokazują niepokojącą zmianę
Nauka
Wyniszczające skutki długiego Covidu. Nowe badanie ujawnia ich skalę
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Reklama
Reklama