Tak wynika z badań przeprowadzonych na grupie 2755 amerykańskich kobiet w wieku od 42 do 52 lat. obserwowanych przez 14 lat.
Na zdrowy rozum mogłoby się wydawać, że osoby gotujące odżywiają się wyjątkowo dobrze, zdrowo, ponieważ mają całkowity wpływ na to co przyrządzają, na sposób przygotowywania dań i na składniki. Dlaczego więc czas spędzany przy garnkach ma być zdrowotną pułapką?
Od lat 60 ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych, czas spędzany na gotowaniu przez statystyczną gospodynię domową skrócił się wydatnie, natomiast liczba osób otyłych niepomiernie wzrosła. Stąd pomysł, że istnieje związek między tymi dwoma zjawiskami.
Otyłość jest powodem wielu problemów zdrowotnych, ma związek z fizjologią, z tak zwanym syndromem metabolicznym.
Amerykańscy badacze z Rush University Medical Centre w Chicago opublikowali w "American Journal of Preventive" artykuł z którego wynika, że ryzyko syndromu metabolicznego jest największe u pań gotujących i przygotowujących posiłki najdłużej.