Reklama
Rozwiń
Reklama

Stanie przy kuchni latami groźne dla zdrowia

Gotowanie przez długi okres czasu, tak zwane stanie przy kuchni latami, może być groźne dla zdrowia, a konkretnie źle wpływać na serce i układ krążenia.

Aktualizacja: 27.12.2014 12:28 Publikacja: 27.12.2014 10:57

Czas spędzony przy garnkach może być zdrowotną pułapką

Czas spędzony przy garnkach może być zdrowotną pułapką

Foto: AFP

Tak wynika z badań przeprowadzonych na grupie 2755 amerykańskich kobiet w wieku od 42 do 52 lat. obserwowanych przez 14 lat.

Na zdrowy rozum mogłoby się wydawać, że osoby gotujące odżywiają się wyjątkowo dobrze, zdrowo, ponieważ mają całkowity wpływ na to co przyrządzają, na sposób przygotowywania dań i na składniki. Dlaczego więc czas spędzany przy garnkach ma być zdrowotną pułapką?

Od lat 60 ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych, czas spędzany na gotowaniu przez statystyczną gospodynię domową skrócił się wydatnie, natomiast liczba osób otyłych niepomiernie wzrosła. Stąd pomysł, że istnieje związek między tymi dwoma zjawiskami.

Otyłość jest powodem wielu problemów zdrowotnych, ma związek z fizjologią, z tak zwanym syndromem metabolicznym.

Amerykańscy badacze z Rush University Medical Centre w Chicago opublikowali w "American Journal of Preventive" artykuł z którego wynika, że ryzyko syndromu metabolicznego jest największe u pań gotujących i przygotowujących posiłki najdłużej.

Reklama
Reklama

A dokładniej, badacze znaleźli związek pomiędzy czasem przygotowywania posiłków a nadciśnieniem, podwyższonym poziomem glukozy, trójglicerydów, cholesterolu, natomiast nie stwierdzili związku między gotowaniem od lat a otyłością brzuszną.

Na razie naukowcy (zespołem kieruje Brad Appelhans) nie są w stanie wyjaśnić tych nieco zaskakujących wyników.

Krzysztof Kowalski

Tak wynika z badań przeprowadzonych na grupie 2755 amerykańskich kobiet w wieku od 42 do 52 lat. obserwowanych przez 14 lat.

Na zdrowy rozum mogłoby się wydawać, że osoby gotujące odżywiają się wyjątkowo dobrze, zdrowo, ponieważ mają całkowity wpływ na to co przyrządzają, na sposób przygotowywania dań i na składniki. Dlaczego więc czas spędzany przy garnkach ma być zdrowotną pułapką?

Reklama
Materiał Partnera
Od nikotyny po alzheimera. Nowy model receptorów może zmienić badania nad mózgiem
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Materiał Partnera
Pierwszy kryzys gospodarczy w Polsce. Co zbudowało i pogrzebało państwo Piastów?
Nauka
Naukowcy „przebudzili" prastare mikroby z wiecznej zmarzliny. Po co to zrobili?
Materiał Partnera
Zanim AI trafi do lekarza. Naukowcy tworzą narzędzie do oceny medycznych algorytmów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Nauka
Oto laureaci Nagrody Nobla z chemii za 2025 rok
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama