Stanie przy kuchni latami groźne dla zdrowia

Gotowanie przez długi okres czasu, tak zwane stanie przy kuchni latami, może być groźne dla zdrowia, a konkretnie źle wpływać na serce i układ krążenia.

Aktualizacja: 27.12.2014 12:28 Publikacja: 27.12.2014 10:57

Czas spędzony przy garnkach może być zdrowotną pułapką

Czas spędzony przy garnkach może być zdrowotną pułapką

Foto: AFP

Tak wynika z badań przeprowadzonych na grupie 2755 amerykańskich kobiet w wieku od 42 do 52 lat. obserwowanych przez 14 lat.

Na zdrowy rozum mogłoby się wydawać, że osoby gotujące odżywiają się wyjątkowo dobrze, zdrowo, ponieważ mają całkowity wpływ na to co przyrządzają, na sposób przygotowywania dań i na składniki. Dlaczego więc czas spędzany przy garnkach ma być zdrowotną pułapką?

Od lat 60 ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych, czas spędzany na gotowaniu przez statystyczną gospodynię domową skrócił się wydatnie, natomiast liczba osób otyłych niepomiernie wzrosła. Stąd pomysł, że istnieje związek między tymi dwoma zjawiskami.

Otyłość jest powodem wielu problemów zdrowotnych, ma związek z fizjologią, z tak zwanym syndromem metabolicznym.

Amerykańscy badacze z Rush University Medical Centre w Chicago opublikowali w "American Journal of Preventive" artykuł z którego wynika, że ryzyko syndromu metabolicznego jest największe u pań gotujących i przygotowujących posiłki najdłużej.

A dokładniej, badacze znaleźli związek pomiędzy czasem przygotowywania posiłków a nadciśnieniem, podwyższonym poziomem glukozy, trójglicerydów, cholesterolu, natomiast nie stwierdzili związku między gotowaniem od lat a otyłością brzuszną.

Na razie naukowcy (zespołem kieruje Brad Appelhans) nie są w stanie wyjaśnić tych nieco zaskakujących wyników.

Krzysztof Kowalski

Tak wynika z badań przeprowadzonych na grupie 2755 amerykańskich kobiet w wieku od 42 do 52 lat. obserwowanych przez 14 lat.

Na zdrowy rozum mogłoby się wydawać, że osoby gotujące odżywiają się wyjątkowo dobrze, zdrowo, ponieważ mają całkowity wpływ na to co przyrządzają, na sposób przygotowywania dań i na składniki. Dlaczego więc czas spędzany przy garnkach ma być zdrowotną pułapką?

Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi