Oto powód zakichanej choroby

Wiadomo już, dlaczego łatwiej się przeziębić po przemarznięciu. Odpowiadają za to nie tylko rinowirusy – twierdzą naukowcy.

Aktualizacja: 08.01.2015 07:47 Publikacja: 08.01.2015 01:18

Oto powód zakichanej choroby

Foto: AFP

Rinowirusy mające związek z  większością przeziębień powielają się znacznie szybciej w temperaturze o kilka stopni niższej niż naturalna temperatura ciała. Oznacza to, że  chętniej atakują w chłodniejszym środowisku jamy nosowej niż na przykład w ciepłym środowisku płuc.

Ta naukowa obserwacja potwierdza popularny pogląd, że o przeziębienie łatwiej podczas dużego mrozu lub wtedy, gdy ubranie nie zabezpiecza wystarczająco przed niską temperaturą. Stwierdzili to naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Yale, zespołem kierował prof. Akiko Iwasaki. Aby ustalić zależność między temperaturą i reakcją odpornościową organizmu, naukowcy zbadali komórki pobrane z dróg oddechowych myszy, w których były rinowirusy. Porównali odpowiedź immunologiczną organizmu na temperaturę 37 st. C oraz 33 st. C. Okazało się, że naturalna odpowiedź organizmu na rinowirusy jest osłabiona w niższej temperaturze – w porównaniu z naturalną temperaturą ciała. Tymczasem rinowirusy właśnie w takiej obniżonej temperaturze powielają się szybciej. Wiadomość o badaniach zamieściło amerykańskie pismo „Proceedings of National Academy of Sciences".

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne