Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 08.01.2015 07:47 Publikacja: 08.01.2015 01:18
Foto: AFP
Rinowirusy mające związek z większością przeziębień powielają się znacznie szybciej w temperaturze o kilka stopni niższej niż naturalna temperatura ciała. Oznacza to, że chętniej atakują w chłodniejszym środowisku jamy nosowej niż na przykład w ciepłym środowisku płuc.
Ta naukowa obserwacja potwierdza popularny pogląd, że o przeziębienie łatwiej podczas dużego mrozu lub wtedy, gdy ubranie nie zabezpiecza wystarczająco przed niską temperaturą. Stwierdzili to naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Yale, zespołem kierował prof. Akiko Iwasaki. Aby ustalić zależność między temperaturą i reakcją odpornościową organizmu, naukowcy zbadali komórki pobrane z dróg oddechowych myszy, w których były rinowirusy. Porównali odpowiedź immunologiczną organizmu na temperaturę 37 st. C oraz 33 st. C. Okazało się, że naturalna odpowiedź organizmu na rinowirusy jest osłabiona w niższej temperaturze – w porównaniu z naturalną temperaturą ciała. Tymczasem rinowirusy właśnie w takiej obniżonej temperaturze powielają się szybciej. Wiadomość o badaniach zamieściło amerykańskie pismo „Proceedings of National Academy of Sciences".
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W RPA opracowano nową metodę walki z kłusownictwem. W rogi nosorożców wstrzyknięto radioaktywne izotopy, które m...
Wkrótce odbędzie się Future Frombork Festival, interdyscyplinarna impreza, która łączy świat nauki i sztuki. W p...
51-letni reaktor jądrowy MARIA, którego głównym zadaniem jest produkcja radiofarmaceutyków, już niebawem – w cią...
Naukowcy z University of California w Riverside i Instytutu Naukowego Weizmanna w Izraelu podzielili się niezwyk...
Neandertalczycy już około 125 tys. lat temu praktykowali wyszukany sposób przetwarzania żywności poprzez wytapia...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas