Reklama

Trzeba doić ekologicznie

Ekologiczne mleko i mięso zawierają o połowę więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż wytwarzane konwencjonalnie, korzystniej wypadają też pod względem zawartości niektórych składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

Aktualizacja: 20.02.2016 12:16 Publikacja: 20.02.2016 11:58

Produkty ekologiczne mają przewagę nad produkowanymi konwencjonalnie

Produkty ekologiczne mają przewagę nad produkowanymi konwencjonalnie

Foto: 123RF

Wykazał to zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, USA, Francji, Włoch, Szwajcarii, Norwegii i Polski. W skład zespołu wchodzili badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - SGGW.

Zespół poddał analizie 200 publikacji naukowych o mleku i 70 o mięsie. Artykuł na ten temat opublikował "British Journal of Nutrition". Jego współautorką jest dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Materiał Partnera
Dotacja czy ulga? Ten spór pojawił się wcześniej niż afera o regaty z KPO
Nauka
Niepokojące zjawisko związane z ociepleniem mórz. „Przełomowe" wyniki nowego badania
Nauka
Naukowcy są bliżej wyjaśnienia pochodzenia życia na Ziemi. Przełomowe wyniki badań
Nauka
W jakim wieku czujemy się najbardziej nieszczęśliwi? Wyniki badań pokazują niepokojącą zmianę
Nauka
Wyniszczające skutki długiego Covidu. Nowe badanie ujawnia ich skalę
Reklama
Reklama