Reklama

Trzeba doić ekologicznie

Ekologiczne mleko i mięso zawierają o połowę więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż wytwarzane konwencjonalnie, korzystniej wypadają też pod względem zawartości niektórych składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

Aktualizacja: 20.02.2016 12:16 Publikacja: 20.02.2016 11:58

Produkty ekologiczne mają przewagę nad produkowanymi konwencjonalnie

Produkty ekologiczne mają przewagę nad produkowanymi konwencjonalnie

Foto: 123RF

Wykazał to zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, USA, Francji, Włoch, Szwajcarii, Norwegii i Polski. W skład zespołu wchodzili badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - SGGW.

Zespół poddał analizie 200 publikacji naukowych o mleku i 70 o mięsie. Artykuł na ten temat opublikował "British Journal of Nutrition". Jego współautorką jest dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Przegląd literatury naukowej z całego świata pokazał, że ekologiczne mleko i mięso mają bardziej pożądany profil kwasów tłuszczowych niż mleko i mięso produkowane konwencjonalnie. Na przykład, pół litra ekologicznego pełnotłustego mleka (lub równoważne spożycie tłuszczu z innych produktów mlecznych, takich jak masło czy ser) dostarcza około 16 proc. (39 mg) zalecanej dziennej dawki długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, podczas gdy konwencjonalne mleko zapewnia pokrycie zapotrzebowania w 11 proc. (25 mg).

Poprzednie prace tego zespołu pokazały, że ekologiczne surowce i produkty roślinne zawierają 60 proc. więcej kluczowych przeciwutleniaczy i mniej toksycznego kadmu, niż surowce uprawiane konwencjonalnie.

- Zwiększone spożycie kwasów omega-3 związane jest ze zmniejszeniem zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego, poprawą funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Zachodnioeuropejska dieta jest zbyt uboga w te kwasy tłuszczowe. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaleca podwojenie ich spożycia. Pozyskanie wystarczającej ich ilości z diety jest jednak trudne. Nasze badania sugerują, że przejście na produkty ekologiczne wpłynie na zwiększenie spożycia tych ważnych składników odżywczych - wyjaśnia Prof. Chris Seal z Uniwersytetu Newcastle.

Reklama
Reklama

Badania te pokazały jednak, że jest pewien parametr, który wskazuje na przewagę mleka konwencjonalnego nad ekologicznym - to zawartość jodu. Mleko konwencjonalne ma 74 proc. jodu więcej niż mleko ekologiczne. Jod to pierwiastek niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Zawartość jodu w większości produktów spożywczych, z wyjątkiem owoców morza, jest niska.

-pap, nauka w Polsce

 

Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Materiał Promocyjny
MLP Group z jedną z największych transakcji najmu w Niemczech
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Nauka
Co łączy golden retrievera i człowieka? Zaskakujące wyniki najnowszych badań
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama