Reklama

Trzeba doić ekologicznie

Ekologiczne mleko i mięso zawierają o połowę więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż wytwarzane konwencjonalnie, korzystniej wypadają też pod względem zawartości niektórych składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

Aktualizacja: 20.02.2016 12:16 Publikacja: 20.02.2016 11:58

Produkty ekologiczne mają przewagę nad produkowanymi konwencjonalnie

Produkty ekologiczne mają przewagę nad produkowanymi konwencjonalnie

Foto: 123RF

Wykazał to zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, USA, Francji, Włoch, Szwajcarii, Norwegii i Polski. W skład zespołu wchodzili badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - SGGW.

Zespół poddał analizie 200 publikacji naukowych o mleku i 70 o mięsie. Artykuł na ten temat opublikował "British Journal of Nutrition". Jego współautorką jest dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama