Skusić się na jabłko

W najbliższy piątek w Domu handlowym Mysia 3 w Warszawie odbędzie się spotkanie z Elizą Mórawską, autorką książki „O jabłkach, 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser"

Publikacja: 27.06.2014 10:00

Eliza Mo?rawska; fot. Krzysztof Kozanowski; Magazyn "Usta"

Eliza Mo?rawska; fot. Krzysztof Kozanowski; Magazyn "Usta"

Foto: materiały prasowe

"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy" – mówi Eliza Mórawska.

Autorka bloga kulinarnego Whiteplate.blogspot.com (54.000 fanów na FB) przedstawia swoją drugą książkę kucharską. Pierwsza „Słodkie" sprzedała się w ponad 10.000 egzemplarzy i ciągle jest wznawiana. Tym razem koncentruje się na jabłkach.

Książka zawiera 40 przepisów na dania z wykorzystaniem jabłek, od śniadań, przez obiady, na deserach kończąc z pięknymi fotografiami (w sumie 71 zdjęć) autorstwa Krzysztofa Kozanowskiego, którego kulinarne zdjęcia znane są czytelnikom magazynu  "Usta".

Jest też opowieścią o najbardziej polskim ze wszystkich owoców, przeplataną wspomnieniami z dzieciństwa autorki.

www.ojabłkach.pl

Reklama
Reklama

"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy" – mówi Eliza Mórawska.

Reklama
Literatura
Marcel Moss o swoich pisarskich tajemnicach. Prawie wszystkich...
Literatura
„Bałtyk", czyli kogo „obsmarował" w „Czarodziejskiej Górze" Tomasz Mann
Literatura
„Bałtyk” Tora Eysteina Øveråsa: tajemnice twórców bałtyckiego kręgu
Literatura
„Świat zagubiony”czyli Polska Ludowa przenosi się w kosmos
Literatura
„Czarodziej śmierci” – nowy kryminał Katarzyny Bondy jak „Breaking Bad” po polsku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama