"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy" – mówi Eliza Mórawska.
Autorka bloga kulinarnego Whiteplate.blogspot.com (54.000 fanów na FB) przedstawia swoją drugą książkę kucharską. Pierwsza „Słodkie" sprzedała się w ponad 10.000 egzemplarzy i ciągle jest wznawiana. Tym razem koncentruje się na jabłkach.
Książka zawiera 40 przepisów na dania z wykorzystaniem jabłek, od śniadań, przez obiady, na deserach kończąc z pięknymi fotografiami (w sumie 71 zdjęć) autorstwa Krzysztofa Kozanowskiego, którego kulinarne zdjęcia znane są czytelnikom magazynu "Usta".
Jest też opowieścią o najbardziej polskim ze wszystkich owoców, przeplataną wspomnieniami z dzieciństwa autorki.