Skusić się na jabłko

W najbliższy piątek w Domu handlowym Mysia 3 w Warszawie odbędzie się spotkanie z Elizą Mórawską, autorką książki „O jabłkach, 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser"

Publikacja: 27.06.2014 10:00

Eliza Mo?rawska; fot. Krzysztof Kozanowski; Magazyn "Usta"

Eliza Mo?rawska; fot. Krzysztof Kozanowski; Magazyn "Usta"

Foto: materiały prasowe

"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy" – mówi Eliza Mórawska.

Autorka bloga kulinarnego Whiteplate.blogspot.com (54.000 fanów na FB) przedstawia swoją drugą książkę kucharską. Pierwsza „Słodkie" sprzedała się w ponad 10.000 egzemplarzy i ciągle jest wznawiana. Tym razem koncentruje się na jabłkach.

Książka zawiera 40 przepisów na dania z wykorzystaniem jabłek, od śniadań, przez obiady, na deserach kończąc z pięknymi fotografiami (w sumie 71 zdjęć) autorstwa Krzysztofa Kozanowskiego, którego kulinarne zdjęcia znane są czytelnikom magazynu  "Usta".

Jest też opowieścią o najbardziej polskim ze wszystkich owoców, przeplataną wspomnieniami z dzieciństwa autorki.

www.ojabłkach.pl

"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy" – mówi Eliza Mórawska.

Literatura
Stanisław Tym był autorem „Rzeczpospolitej”
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Literatura
Reiner Stach: Franz Kafka w kleszczach dwóch wojen
Literatura
XXXII Targi Książki Historycznej na Zamku Królewskim w Warszawie
Literatura
Nowy „Wiedźmin”. Herold chaosu już nadchodzi
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Literatura
Patrycja Volny: jak bił, pił i molestował Jacek Kaczmarski