Aktualizacja: 24.02.2020 00:24 Publikacja: 24.02.2020 00:24
Foto: Adobe Stock
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w ciągu jednego dnia powinno się spożywać nie więcej niż 12 łyżeczek cukru (50 g). Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne za bezpieczną dawkę uznaje maksymalnie sześć łyżeczek (25 g) dla kobiet i dziewięć łyżeczek (37 g) dla mężczyzn.
Tymczasem lekarze rodzinni z Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia wskazują, że przeciętny Polak zjada 24 łyżeczki cukru dziennie, czyli o dwie więcej niż Amerykanin. Szczególnie niepokojący jest fakt, że w przypadku dzieci poniżej 10. roku życia dzienne spożycie cukru wynosi średnio 19 łyżeczek. Polskie dzieci, jeśli chodzi o jedzenie cukru, plasują się na pierwszym miejscu europejskiego rankingu - pisze Onet.
Chorobę otyłościową coraz częściej można dziś leczyć i leczy się farmakologicznie. Problem w tym, że wykorzystyw...
Pfizer ogłosił 14 kwietnia decyzję o zaprzestaniu rozwoju danuglipronu, czyli eksperymentalnej tabletki, która m...
Wybudowanie jednej fabryki substancji czynnych potrzebnych do produkcji 100 leków krytycznych kosztuje 1,8 mld z...
W sprawie produkcji leków krytycznych w Polsce potrzebna jest decyzja polityczna – podkreśla w podcaście „Rzecz...
Warunków przyspieszenia transformacji technologicznej nad Wisłą jest wiele. Potrzebne są inwestycje w pracowników, w tym ich szkolenia, ale też dbałość o zdrowie. Nieodzowne są też ułatwienia natury prawnej i jak zawsze – finansowanie.
Obecnie nie odnotowujemy większych zakłóceń w łańcuchach dystrybucji, ale to nie oznacza, że sytuacja taka będzi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas