Herbata, jabłka i jagody mogą zapobiegać utracie pamięci

Z najnowszych badań wynika, że ludzie, których dieta bogata jest we flawanole, znajdujące się w herbacie, jabłkach i jagodach, mogą być w mniejszym stopniu narażeni na utratę pamięci związaną z wiekiem.

Publikacja: 27.05.2023 13:35

Herbata, jabłka i jagody mogą zapobiegać utracie pamięci

Foto: Adobe stock

mk

Badanie prowadzone przez okres trzech lat na próbie 3562 osób w wieku ok. 71 lat dowiodło, że osoby regularnie spożywające duże ilości flawanoli miały wyższy współczynnik funkcjonowania hipokampu, który jest odpowiedzialny za pamięć krótkotrwałą.  

Podczas badania, którego wyniki opublikowano w amerykańskim czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences, naukowcy dowiedli, że spożywanie suplementu z zawartością 500 mg flawanoli dziennie może odwrócić negatywny wpływ niewystarczającego spożycia flawanoli na funkcje pamięci u osób starszych.  

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Leki i terapie
Nowe pozycje na liście leków refundowanych. Aż 41 cząsteczko-wskazań
Leki i terapie
Walka z wczesnym rakiem piersi potrzebuje nowych terapii
Leki i terapie
Donald Trump obwinia Europę o wysokie ceny leków w USA
Leki i terapie
Kto powinien skutecznie zadbać o bezpieczeństwo lekowe Polski
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Leki i terapie
Farmakoterapia dla chorych na otyłość. Problemem nierefundowane leki