Potrawy z rodowodem

By upamiętnić wielkich tego świata‚ nie tylko stawiano im pomniki. Ich imionami nazywano potrawy. Znamy je świetnie z restauracyjnych menu. Są dania poświęcone królom‚ politykom‚ pięknym kobietom‚ artystom.

Aktualizacja: 04.10.2008 15:01 Publikacja: 04.10.2008 01:30

Boeuf Stroganoff

Boeuf Stroganoff

Foto: Rzeczpospolita

Red

Wiele nazw upamiętnia samych autorów potraw‚ niekoniecznie zawodowych kucharzy‚ ale po prostu smakoszy. Aleksander Dumas gotował dla przyjemności, a lord Sandwich obżerał się w czasie gry w karty i wynalazł podstawę dzisiejszego fast foodu. Barbara I. Kaniewska serwuje menu z nazwiskami na talerzu. Za tydzień część druga niezapomnianych dań.

[srodtytul]Boeuf - Stroganoff[/srodtytul]

Niezwykle popularne danie w lepszych restauracjach w czasach PRL. To potrawka z polędwicy wołowej z cebulą‚ białym winem i śmietaną. Powstało wiele jej wersji‚ a do tej najbardziej znanej u nas dodaje się pieczarki‚ musztardę i sok z cytryny. Ma nieprawidłowo pisaną nazwę Strogonow. Stroganoff to nazwisko starej rosyjskiej rodziny bogatych kupców i mecenasów sztuki z Petersburga. Autorem tej potrawy był podobno Marc-Antoine Careme‚ nadworny kucharz cara Aleksandra I‚ angielskiego króla Jerzego IV‚ barona Rotshilda i Maurice’a de Talleyranda. Mówi się o nim‚ że był kucharzem królów i królem kucharzy.

[srodtytul]Babka - Savarin[/srodtytul]

Drożdżowa‚ mocno nasączona syropem‚ wypełniona kremem jest dziełem dwóch braci Julien‚ sławnych paryskich cukierników‚ którym recepturę syropu podał sam Brillant Savarin‚ niezwykły smakosz i znawca kuchni.

[srodtytul]Sałatka - Waldorf Astoria[/srodtytul]

Związana jest ze słynnym nowojorskim hotelem Waldorf Astoria. Jej twórcą był w 1896 r. ówczesny maitre d’hotel Oskar Tschirky. Pierwotnie składała się tylko z selera‚ jabłka i majonezu‚ później dodano do niej orzechy włoskie. Podawana jest na liściach zielonej sałaty.

[srodtytul]Kanapka - John Sandwich[/srodtytul]

Sandwicha zawdzięczamy angielskiemu dyplomacie i hazardziście Johnemu Sandwichowi. Gdy lord grał kiedyś w karty, przez 20 godzin nie wstając od stolika, aby zaspokoić głód, kazał przynieść sobie dwie pajdy chleba i włożył między nie kawałek pieczonej wołowiny. Przekąska okazała się smaczna i praktyczna: nie brudziła rąk, a więc i kart.

[srodtytul]Deser lodowy - Melba[/srodtytul]

Ten słynny deser stworzył „cesarz kucharzy” August Escoffier, kiedy w 1892 r. w hotelu Savoy w Londynie gościła śpiewaczka austriacka Helena Porter Mitchell‚ o pseudonimie Melba. Zachwycona zimnym deserem z brzoskwiniami‚ waniliowymi lodami‚ zwieńczonymi chmurką z waty cukrowej i malinowym musem zamawiała go na wszystkich swoich londyńskich przyjęciach.

[srodtytul]Naleśniki - Suzette[/srodtytul]

Płonące naleśniki z pomarańczami lub mandarynkami i likierem pomarańczowym. O ich powstaniu krążą różne legendy. Jedni twierdzą‚ że były przygotowane dla wybranki serca Edwarda VII, przyszłego króla Anglii. Inni‚ że dla młodej piosenkarki śpiewającej w paryskiej restauracyjce Saint Germain przyrządził je po raz pierwszy zakochany w niej tamtejszy kucharz.

[srodtytul]Sałata a la Dumas - Aleksaner Dumas[/srodtytul]

Francuski pisarz był wielkim smakoszem i doskonałym kucharzem. Przepis na sos do sałaty‚ którą lubił ogromnie‚ umieścił w swoim „Wielkim słowniku kuchni”. To majonez z oliwy utartej z jajkiem na twardo z dodatkiem trybulki‚ tymianku‚ korniszonów.

[srodtytul]Sos - Beszamel [/srodtytul]

Przyjął nazwę od nazwiska markiza de Nointel Louisa de Bechamel. To jeden z klasycznych sosów z jasnej zasmażki na maśle‚ mleka lub śmietanki i kwiatu lub gałki muszkatołowej.

[srodtytul]Polędwica - Chateaubriand[/srodtytul]

To podwójny befsztyk ze środkowej polędwicy wołowej‚ lekko różowy w środku, smażony na ruszcie, podawany z sosem berneńskim (z cebulki szalotki, octu winnego i świeżych ziół). Użyczył mu swego nazwiska Francois-René, wicehrabia de Chateaubriand, romantyczny pisarz i polityk.

[srodtytul]Pizza - Margherita[/srodtytul]

Najbardziej popularna pizza przygotowana została przez Rafaela Eposito w 1889 r. ku czci Małgorzaty Sabaudzkiej‚ żony króla Włoch, Umberta I. Czerwone pomidory‚ biała mozarella i zielona bazylia miały symbolizować barwy włoskiej flagi narodowej.

[srodtytul]Gruszki - Piękna Helena[/srodtytul]

To gotowane w syropie gruszki Wiliams podane na lodach waniliowych z bitą śmietaną polane sosem czekoladowym. Nazwa upamiętnia Helenę trojańską, którą rozsławił pod koniec XIX w. Offenbach, czyniąc z niej bohaterkę swojej operetki. Co druga paryska restauracja miała wówczas w swoim jadłospisie danie poświęcone mitologicznej piękności.

[srodtytul]Grahamka - Sylvester Graham[/srodtytul]

Zaczęło się od chleba. Sylvester Graham‚ amerykański prezbiteriański pastor i lekarz‚ propagator zdrowego życia i twórca Ruchu Męskiej Czystości, opracował w 1829 r. technologię wypieku chleba z razowej‚ wysokobiałkowej mąki‚ który miał stanowić podstawę zdrowej diety leczącej m.in. nadmierny grzeszny popęd. Tak powstała mała chrupiąca bułeczka.

Wiele nazw upamiętnia samych autorów potraw‚ niekoniecznie zawodowych kucharzy‚ ale po prostu smakoszy. Aleksander Dumas gotował dla przyjemności, a lord Sandwich obżerał się w czasie gry w karty i wynalazł podstawę dzisiejszego fast foodu. Barbara I. Kaniewska serwuje menu z nazwiskami na talerzu. Za tydzień część druga niezapomnianych dań.

[srodtytul]Boeuf - Stroganoff[/srodtytul]

Pozostało 92% artykułu
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla