Między wodą a oliwą

1 gram alkoholu to 7 kalorii. 1 litr wytrawnego wina to przeciętnie 700 kalorii. Jeden kieliszek wytrawnego wina napełniony w jednej trzeciej, to 50 kalorii.

Publikacja: 25.11.2008 22:36

Między wodą a oliwą

Foto: Rzeczpospolita

Całkowita pojemność klasycznego kieliszka wynosi 215 ml, jedna trzecia to 70 ml. W tej porcji, w owych 70 ml wina, mieści się 7 gramów alkoholu. Wystarczy pomnożyć: 7 gramów alkoholu x 7 kalorii = 49 kalorii. Jeśli gdziekolwiek padnie określenie „kieliszek wina”, powinno oznaczać taką standardową miarkę.

Często można się zetknąć z opinią, że wino tuczy, ponieważ wino to cukier. Nie trzeba dawać temu wiary. W winie wytrawnym cukier występuje w ilościach śladowych, ponieważ został przerobiony na alkohol w procesie fermentacji.

[b]Zawartość cukru w dojrzałych owocach:[/b]

>figi 40 proc.

>ananasy 25 proc.

>winogrona 20 proc.

>czereśnie 15 proc.

>gruszki 13 proc.

>pomarańcze 10 proc.

>truskawki 5 proc.

Winogrona należą do najsłodszych owoców, a jednak praktycznie cały cukier zostaje zużyty przez drożdże. W dojrzałych gronach cukier stanowi do 20 proc. ich zawartości. W winach słodkich cukier występuje, ale wina słodkie tworzą jedynie zatokę w oceanie wytrawnych. Niemniej istnieją. Kieliszek porto, madery, malagi trzeba pomnożyć przez dwa, ponieważ zawierają więcej alkoholu i cukru. Kieliszek porto odpowiada 80 – 100 kaloriom.

[b]W ogóle warto wiedzieć, jaki alkohol w jakim stopniu stanowi źródło kalorii:[/b]

> szklaneczka whisky 80 ml – 384 kalorie,

> kieliszek koniaku 40 ml – 192 kalorie,

> szklanka piwa 330 ml – 132 kalorie,

> kieliszek aperitifu Kir (białe wino z sokiem z czarnej porzeczki) – 80 kalorii,

> kieliszek porto 70 ml – 80 kalorii,

> szklaneczka cidru 150 ml – 60 kalorii,

> kieliszek wytrawnego wina 70 ml – 50 kalorii.

W tym zestawieniu wino figuruje na szarym końcu. Nie ma w tym szarlatanerii. Oto kaloryczne odpowiedniki kieliszka wytrawnego wina, wybrane spośród produktów powszechnie pojawiających się na stole przeciętnie sytuowanych ludzi.

[b]Jeden kieliszek wytrawnego wina odpowiada:[/b]

> 450 g sałaty,

> 100 g mleka półtłustego,

> 90 g mleka tłustego,

> 63 g dorady,

> 60 g makaronu, ryżu,

> 33 g jajka, kurczaka,

> 26 g wołowiny,

> 20 g chleba,

> 15 g szynki,

> 9 g czekolady,

> 8 g masła, margaryny,

> 7 g pasztetu z wątróbek,

> 5,5 g oliwy.

Obawiamy się kalorii, ponieważ jedną z plag współczesnego świata jest otyłość i wszystkie zdrowotne kłopoty z niej wynikające. Toteż dmuchamy na zimne, węszymy zdradę w każdym kieliszku i daniu. Niekiedy słusznie, bowiem kieliszek jednak bywa zdradliwy. Wyobraźmy sobie dwóch ludzi, grubego i chudego. Nadeszła pora aperitifu. Gruby wypił szklankę whisky – 500 kalorii. Chudy wysączył dwa kieliszki wytrawnego wina – 100 kalorii. Właśnie z myślą o takich grubych i chudych, żeby wiedzieli, co czynią, dietetycy opracowują tabele zawartości kalorii w produktach spożywczych. Jedną z najciekawszych jest tzw. skala Talbota, porządkująca produkty w zależności od liczby kalorii na gram. Produkty są punktowane od zera do dziewięciu.

[b]Zerem może poszczycić się jedynie woda, nie zawiera ani ćwierci kalorii:[/b]

> 0 – woda,

> 0,2 – ogórek, cykoria, sałata, seler,

> 0,3 – kalafior, kapusta, bakłażan, szpinak, grzyby, szparagi,

> 0,4 – morele, pomarańcze, chude mleko, piwo

> 0,5 – półtłuste mleko, jabłka

> 0,7 – wino wytrawne, tłuste mleko, czereśnie, dorsz,

> 0,8 – sola, dorada, ziemniaki,

> 0,9 – ryż, makaron, pstrąg,

> 1 – banan,

> 1,2 – biały ser, konina, dziczyzna, łosoś,

> 1,4 – królik

> 1,5 – kurczak, jajko,

> 1,7 – wołowina,

> 2 – węgorz, sardynki,

> 2,4 – antrykot,

> 2,6 – chleb, indyk, baranina

> 2,8 – ser brie,

> 3 – miód, konfitury,

> 3,2 – ser Camembert, cielęcina, daktyle,

> 3,4 – fasola, wieprzowina,

> 4 – cukier, ser Roquefort,

> 4,8 – whisky, koniak

> 5 – suszona kiełbasa,

> 5,2 – czekolada,

> 6,8 – pasztet z gęsich wątróbek,

> 7,5 – margaryna, masło,

> 8,5 – spirytus,

> 9 – oliwa.

Dżentelmeni nie dyskutują o faktach, choć mogą je odmiennie interpretować i wyciągać różne wnioski. Czy nie lepiej wypić kieliszek wytrawnego wina z kawałkiem sera – jako deser – zamiast czekolady, konfitur, lodów? Kieliszek wytrawnego wina – 50 kalorii. Banan – 100 kalorii.

Całkowita pojemność klasycznego kieliszka wynosi 215 ml, jedna trzecia to 70 ml. W tej porcji, w owych 70 ml wina, mieści się 7 gramów alkoholu. Wystarczy pomnożyć: 7 gramów alkoholu x 7 kalorii = 49 kalorii. Jeśli gdziekolwiek padnie określenie „kieliszek wina”, powinno oznaczać taką standardową miarkę.

Często można się zetknąć z opinią, że wino tuczy, ponieważ wino to cukier. Nie trzeba dawać temu wiary. W winie wytrawnym cukier występuje w ilościach śladowych, ponieważ został przerobiony na alkohol w procesie fermentacji.

Pozostało 87% artykułu
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla