O butelce bezdennej cavy i smoku wawelskim

Augustí Torello Matá – jeden z trójki rodzeństwa, które z ojcem, w Sant Sadurni d’Anoia, produkuje cavę, słynne katalońskie wino musujące

Publikacja: 06.12.2008 00:30

Kripta (45 proc. macabeo, 23 proc. xarel.lo, 32 parellada), dojrzewa co najmniej kilka lat, jest spr

Kripta (45 proc. macabeo, 23 proc. xarel.lo, 32 parellada), dojrzewa co najmniej kilka lat, jest sprzedawana w butelce z wypukłym denkiem

Foto: materiały prasowe

[b]Rz: Niewiele robicie tej cavy, patrząc na okolice Sant Sadurní d’Anoia.[/b]

[b]Augustí Torelló Matá:[/b] To pytanie czy stwierdzenie?

[b]Małych, całkowicie niezależnych firm rodzinnych pozostało może kilka. Takie Codorníu czy Freixenet robią dziennie więcej niż wy przez cały rok![/b]

Nie w wielkości siła! Niech się zmierzą z nami na jakość! Wynik murowany!

[b]Porządnych odmian w ogóle przecież nie używacie![/b]

Porządnych, to znaczy jakich?

[b]Chardonnay, pinot noir...[/b]

Bzdura! Używamy tradycyjnych katalońskich odmian: macabeo, parellada i xarel-lo.

[b]Jednak, jeśli chodzi o wina musujące, chardonnay i pinot noir to podstawa. Niemal wszyscy w Katalonii – wzorem Szampanii – ich używają; lokalne odmiany to raczej domieszki.[/b]

Nie wierzę w to. Chardonnay i pinot noir to poważne szczepy. Jednak nasze doświadczenia są inne. Gdybyśmy chcieli podkreślić „światowość” naszych win i oprzeć na nich naszą promocję – byłoby nam dużo łatwiej. My postawiliśmy na trudną przeprawę z rodzimymi odmianami i byliśmy chyba pierwsi. Uważamy je za pewien rodzaj dziedzictwa, a to przecież też trzeba chronić.

[b]Nie kusi cię Chardonnay, pinot... To jednak coś![/b]

Guzik prawda. Niby po co nam to. Nasi dziadowie nie znali tych odmian, a robili wyśmienitą cavę...

[b]Akurat nie twoi dziadowie...[/b]

No tak. Ale żyli tu, znali się na winie. Wiedzieli, co dobre, a co nie. Instynktownie. Zresztą byli w branży. Od pokoleń Torellówie zajmowali się szkłem.

[b]Robili po prostu flaszki?[/b]

Dokładnie.

[b]Stąd pomysł na wypukłe dno w Krypcie? Otwierasz i musisz wypić całą. Nie ma jej jak postawić.[/b]

Jakbym cię nie znał. Ojciec wymyślił ten kształt butelki. Jako specjalista od szkła od pokoleń znał jego historię. Katalonia była największym eksporterem wina w amforach do Rzymu. Do dziś wydobywa się u naszych brzegów starożytne statki pełne tych pojemników. Katalońskie muzea pękają od nich w szwach, stoją w korytarzach lokalnych winiarni.Ale widzieć, a wpaść na pomysł, żeby w takim kształcie zaprojektować butelkę, to dwie sprawy. Nam się to udało. Nie jest powiedziane, że wino musujące musi być w szampankach.

[b]Każdy, kto widział tę butelkę lub z niej pił, nie zapomni jej kształtu. Może dlatego Kriptę zalicza się do 100 najlepszych win na świecie. Chyba że to wy wymyśliliście tę klasyfikację...[/b]

Bardzo śmieszne! Od kilkunastu lat spotykamy się na konkursach winiarskich – dobrze wiesz, że wina degustuje się w ciemno, a nie „z butelki”. A klasyfikacja jest wypadkową ocen z różnych podsumowań, degustacji, zestawień i konkursów. Mamy na nią taki wpływ jak na pogodę w Krakowie i samopoczucie waszego smoka.

[b]Coś jednak robicie w tym kierunku![/b]

Jakość, kolego! Jakość! Ona broni się sama. To nasz jedyny oręż!

[ramka][b]Kripta, ceniona i najdroższa cava [/b]

Cava (po katalońsku – piwnica) to wino musujące produkowane jak szampan – metodą tradycyjną, z wtórną fermentacją w butelce. Stolica wytwórców tego alkoholu znajduje się w Sant Sadurní d’Anoia, XII-wiecznym miasteczku leżącym 60 km na południe od Barcelony. Choć La Región del Cava rozciąga się na 159 gmin znajdujących się w aż czterech regionach Hiszpanii, 95 proc. produkcji przypada na Katalonię.

Z około 270 producentów ogromna większość zależna jest od dwóch gigantów, największych producentów win musujących na świecie: Codorníu i Freixenet.Augustí Torello Matá był szefem katalońskiej komórki Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów ASI, obecnie jest we władzach Światowego Stowarzyszenia Sommelierów. [/ramka]

[b]Rz: Niewiele robicie tej cavy, patrząc na okolice Sant Sadurní d’Anoia.[/b]

[b]Augustí Torelló Matá:[/b] To pytanie czy stwierdzenie?

Pozostało jeszcze 96% artykułu
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont