W Grecji nawet w miesiącach zimowych nie ma temperatur ujemnych, a w lecie na termometrach najczęściej zobaczymy około 25°C. Tutejsza kuchnia musiała się w pełni dostosować do tego klimatu. Dlatego mnóstwo w niej lekkostrawnych dań, ryb i chudych mięs. Greckie potrawy to jedna z największych – prócz niezwykłych zabytków – atrakcji turystycznych tego kraju. Jednym z najbardziej charakterystycznych produktów spożywczych jest tam wszędobylska oliwa, której Grecja jest dość znaczącym eksporterem. Nie spotkamy sałatki czy jakiejkolwiek innej potrawy warzywnej, która nie zostałaby obficie skropiona tym przepysznym, gęstym ekstraktem z oliwek. Żaden posiłek nie obejdzie się również bez greckiego chleba – często dodaje się do niego rodzynki, ser lub zioła. Z kolei do dań mięsnych Grecy używają sporo przypraw, są one jednak łagodne, nie ma nadmiaru soli czy pieprzu. Jako że Grecja jest krajem nadmorskim, w diecie mieszkańców ważną pozycję zajmują ryby. W restauracjach najczęściej są one grillowane, pieczone lub gotowane. Smażone spotkamy jedynie w prywatnych domach.
Najpopularniejsze greckie specjały kulinarne to choriatiki, czyli sałatka grecka, a także musaka, dolamedes – gołąbki zawijane w liście winogron, czy znane także u nas gyros. Ale niemal każda z około 2000 wysp, na których leży ten kraj, ma swoją własną potrawę regionalną lub choćby oryginalny sposób jej przygotowania.
Kuchnia grecka jest nie tylko smaczna i prosta, ale przede wszystkim zdrowa. Średnia długość życia wynosi tu 80 lat, podczas gdy w Polsce jest to pięć lat mniej. Nietrudno zgadnąć, w czym tkwi tajemnica. W kuchni greckiej nie ma niezdrowego tłuszczu czy fast foodów. Potrawy, które w jakiś sposób można nazwać „szybkimi przekąskami”, to placek serowy tytopita oraz Koulouri – croissant posypany sezamem. Oczywiście mają się one nijak do kalorycznych amerykańskich hamburgerów czy polskiej golonki.
To, co jest tu faktycznie kaloryczne, to słodycze. W Grecji znajdziemy typowe dla całych Bałkanów, ociekające miodem baklawy, składające się w 99% z cukru loukoumi, giaurti kai meli, czyli jogurt z miodem, czy kaimaki – gęsty krem podawany z ciastkami lub puddingiem ryżowym.
Nieodłączną częścią kuchni greckiej są tamtejsze wina. Winorośle uprawia się przede wszystkim na Peloponezie, w Macedonii i Attyce. W Patras produkuje się wino deserowe Mavrodaohne. Inne popularne trunki to białe, wytrawne wino Asprolithi, tsipouro powstałe z pozostałości po tłoczeniu winogron oraz oczywiście anyżowa wódka ouzo.