www.kaskrut.com
Czynne :
wt.–sob. 13.00–23.00
niedz. 13.00–21.00
Średnie ceny :
przystawka 16 zł
danie główne 34 zł
deser 16 zł
Płatność kartą Visa MC
Pekin Duck
Szef kuchni Fang Peng
Szef kuchni Fang Peng zna się wyśmienicie na kuchni pekińskiej i syczuańskiej. Szefowi pomaga drużyna siedmiu kucharzy pochodzących z okolic Pekinu. Żaden z nich nie mówi po angielsku, stąd jedynym łącznikiem pomiędzy kuchnią a kelnerami i gośćmi jest manager restauracji.
Restauracja ma przyjemny i odpowiadający egzotycznej specyfice wystrój, wśród barw dominują czerwień, złoto i czerń. Oprócz zwykłych stołów są i okrągłe obrotowe, charakterystyczne dla chińskiej kultury kulinarnej. Można zasiąść za takim stołem z grupą przyjaciół (nawet w 15 osób) i dzielić się zamówionymi przysmakami. Przez duże okna widać pobliski Park Szczęśliwicki; latem działa ogródek.
Warto zamówić pieczoną kaczkę po pekińsku. Zgodnie z chińskim rytuałem podawana jest do stołu przez kucharza i przez niego krojona na drobne kawałki. Kęsy mięsa zanurza się w słodkim ciemnym sosie sojowo-śliwkowym i zawija razem z chrupkim surowym ogórkiem i delikatną chińską cebulką w cienkie jak pergamin naleśniki. Kaczkę można albo zamówić z wyprzedzeniem przez telefon, albo poczekać na nią w restauracji, co trwa ponad godzinę. Ten czas umili na pewno pachnąca Azją zupa z delikatnymi pierożkami won ton. Dla lubiących ostre dania idealne będą potrawy kuchni syczuańskiej, np. miękka wieprzowina z soczystą marchewką w słodko-ostrym sosie z dodatkiem grzybów mun i jędrnych pędów bambusa.
PSST!?Do aromatycznej chińskiej herbaty pasują pyszne chrupiące naleśniki sezamowe.
12/20
Chińska/Rodzinna
Drawska 29A
02-202 Warszawa
tel. +48 22 412 89 88
www.pekinduck.pl
Czynne codziennie 12.00–22.00
Średnie ceny :
przystawka 21 zł
danie główne 8 zł
deser 23 zł
Płatność kartą Visa MC AmEx
Solec 44
Szef kuchni?Aleksander Baron
Szef kuchni, a zarazem twórca i właściciel tego miejsca Aleksander Baron to wśród mistrzów polskiej gastronomii postać szczególna. Z wykształcenia artysta rzeźbiarz, z wyboru odkrywca i eksperymentator polskich smaków i składników. Mimo zagranicznych sukcesów wybrał Warszawskie Powiśle i to tu realizuje kulinarne pomysły. A pomysły to odważne i smakowite.
Karta zmienia się zgodnie z rytmem natury, składniki są sezonowe i pozyskiwane od sprawdzonych dostawców. Czy będą to sery, miody, czy dziczyzna, o ich pochodzeniu dowiemy się wszystkiego od pomocnego i zawsze uśmiechniętego personelu. Baron nie tylko udatnie miesza smaki, proponuje też gościom własnej roboty kiszonki z kasz i warzyw, nalewki, soki i lemoniady. Warto mu zaufać i spróbować po odrobinie wszystkiego.
Najbogatszy wybór dań jest od 17.00, a w weekendy od 12.00, kiedy obowiązuje karta obiadowa. Spośród przystawek koniecznie trzeba skosztować wędzonego na zimno śledzia, którego drobno krojone mięsiste płaty podane są na chrupiącej grzance z orzeźwiającą pieczoną cytryną. Przy wyborze dań bardziej konkretnych należy zwrócić uwagę na pieczony boczek z dzika, który jest tak miękki i delikatny, że rozpływa się kleiście, a jego mocny smak łagodzi delikatna pieczona gruszka. Finezja!
PSST!?Na Solcu można nie tylko raczyć się smakołykami, ale i grać w gry planszowe, których spory wybór jest na stanie restauracji.
12/20
Nowatorska/Swobodna
Solec 44
00-394 Warszawa
tel. +48 798 363 996
www.solec.waw.pl
Czynne:
pon. 16.00 do ostatniego gościa
wt.–niedz. 12.00 do ostatniego gościa
kuchnia: niedz.–czw. do 23.00 pt.–sob. do 24.00
Średnie ceny :
przystawka 24 zł
danie główne 45 zł
deser 14 zł
Menu degustacyjne :
4 dania 120 zł
4 dania (z selekcją alkoholi) 180 zł
Płatność kartą : Visa MC AmEx
Vine Bridge
Szef kuchni Radosław Nejman
Kuchni szefuje Radosław Nejman, młody pasjonat łączący to, co dawne i zapomniane, z tym, co ultranowoczesne. Te wyjątkowe poszukiwania możliwe są dzięki właścicielowi lokalu Jarosławowi Ludwickiemu, niestrudzonemu animatorowi poznańskiej kultury.
Vine Bridge to restauracja podlegająca ciągłej transformacji, podobnie jak okolica, w której się znajduje. Śródka – tak jak warszawskie Powiśle czy krakowskie Podgórze – staje się miejscem atrakcyjnym, nie tracąc przy tym swego wyjątkowego klimatu. Jedną z najważniejszych inwestycji w jej rewitalizacji było odbudowanie mostu Biskupa Jordana na Cybinie, który dla Vine Bridge ma znaczenie szczególne. To właśnie tu (tak, tak – na moście!) zamówić można romantyczną kolację przy świetle księżyca, tutaj też odbywają się wydarzenia kulturalno-kulinarne, aktywizujące życie sąsiedzkie okolicy.
W karcie znajdziemy dania, które mogły być jadane przed wiekami, jak i najnowsze szlagiery kulinarnej mody. Chleb piecze się na kamieniu, a mięso w naczyniu z gliny. Obok podpłomyka z perzu i chrupiącego drożdżowego placka lnianego jest krem z wędzonego pstrąga z pudrem z cytryny i herbata z palonej kaszy. A w weekendy czeka szwedzki stół z tak pysznym domowym obiadem, że dech zapiera. Integrują się sąsiedzi i turyści, nakładając sobie nawzajem na talerze. Jest naprawdę wyjątkowo.
PSST!?Interaktywne Centrum Historii Ostrowa Tumskiego ma ciekawą formę – to część kładki łączącej Śródkę z Ostrowem Tumskim. Warto zobaczyć!
12,5/20
Nowatorska/Swobodna
Ostrówek 6
61-122 Poznań
tel. +48 61 875 09 34
www.vinebridge.pl
Czynne codziennie 12.30–22.00
kuchnia: codziennie 13.00–21.30
Średnie ceny:
przystawka 20 zł
danie główne 42 zł
deser 23 zł
Menu degustacyjne:
5 dań 90 zł
7 dań 120 zł
Płatność kartą: Visa, MC, AmEx