Saperavi Tbilvino

Żeby trunki z Gruzji mogły konkurować z winami włoskimi, hiszpańskimi czy francuskimi, potrzeba jeszcze dużo czasu.

Publikacja: 15.09.2016 18:46

Saperavi Tbilvino

Foto: Rzeczpospolita

Jest jednak kilku zapaleńców, którzy, wzorem walecznego patrona swojego kraju – świętego Jerzego, dzielnego rycerza i legendarnego pogromcy smoka – nie ustają w staraniach. Zmagają się między innymi z wiecznym brakiem funduszy na inwestycje, ale nawet to czasami potrafią z humorem pokazać jako zaletę. Jak w tej anegdocie o amerykańskiej dziennikarce. Kobieta, zwiedzając jedną z gruzińskich winnic, spytała, czy winogrona są tu zbierane ręcznie. Odpowiedzią był śmiech i stwierdzenie, że oczywiście tak – któż bowiem ma tu pieniądze na kupno sprzętu. A chętnych rąk do pracy nie brakuje.

A przecież Gruzja, ze swoimi 7 tys. lat historii produkcji wina, przez wielu naukowców uważana jest za kolebkę tego napoju. Winem przesiąkły tutejsze tradycje z ceremoniałem wygłaszania długich i kwiecistych toastów podczas supry, czyli biesiady. Mówi się także, że kształty fantazyjnych, pozakręcanych liter gruzińskiego alfabetu wzorowane były na pędach winorośli.

Mamy w Gruzji kilkaset szczepów, w większości autochtonicznych, które mogą wnieść powiew świeżości w znaną nam gamę smaków. Mamy również tradycyjną metodę produkowania wina. Używa się w niej całych owoców – ze skórką, pestkami i szypułkami, a fermentacja i dojrzewanie odbywają się w ceramicznych naczyniach zwanych kvevri, które przypominają wielkie amfory. Smak takiego wina jest zaskakujący, inny od tego, do jakiego przywykliśmy.

Oczywiście produkuje się w Gruzji również wino na modłę „europejską", coraz celniej trafiające w gust zagranicznej klienteli. Dbają o to, od kilkunastu lat, sprowadzeni z zagranicy winemakerzy. I to właśnie jeden z nich, Jeff Aston, przyczynił się do sukcesów firmy Tbilvino.

Z trunkami produkowanymi przez Tbilvino mieliśmy już przyjemność się spotkać. Dlatego przypomnę tylko, że to obecnie prężny producent oraz eksporter wysyłający swoje wina do 30 krajów na świecie. Rodowód firmy sięga zaś 1962 roku, kiedy to powstał w Gruzji komunistyczny gigant produkujący aż 90 proc. całości radzieckiego wina. Na początku lat 90. firmę przejęli bracia Zura i Giorgi Margvelashvili. Absolwent gruzińskiego uniwersytetu i winiarz z praktyką w pierwszorzędnej kalifornijskiej winnicy oraz wykształcony za Zachodzie ekonomista błyskawicznie zawojowali świat wina Gruzji. Postawili na jakość i modernizację. Dużym sukcesem było dla nich sprowadzenie specjalistycznego sprzętu z Włoch.

Z olbrzymiej gamy ponad 100 oferowanych przez Tbilvino trunków wybrałem na dziś Adati Saperavi. Saperavi jest rdzenną gruzińską odmianą doskonale przystosowaną do bytowania w tutejszym surowym klimacie. Winogrona mają ciemną skórkę i różowy miąższ dający lekko czerwony sok, a w rezultacie – wina o głębokiej, nasyconej barwie. Natura hojnie obdarowała saperavi również kwasowością i taninami. Tbilvino Adati Saperavi jest wyraziste, treściwe, o czytelnym wiśniowym charakterze, któremu waniliowych nut dodaje dojrzewanie w beczce. Do czego je podać? Na pewno do dań z dziczyzny, grzybów, do esencjonalnych i krzepiących sosów. Saperavi doskonale zrównoważy również soczystą, pieczoną wieprzowinę, spędzi uczucie tłustości i pozwoli orzeźwić podniebienie. To zdecydowane, „męskie" wino, którego na pewno warto spróbować.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla