Gault&Millau: Wyprawy po smak

Koniec z anonimowymi inspekcjami! Od kilku dni przemieszczam się po Polsce pięknym jaguarem F Pace. To najnowsze cudo z drapieżnym kotem na masce zostało dostojnie oklejone znakami naszego Żółtego Przewodnika. Dotrze wszędzie i naprawdę zmieści wiele smakołyków!

Publikacja: 06.10.2016 19:32

Gault&Millau: Wyprawy po smak

Foto: Archiwum prywatne/Justyna Adamczyk

Na cel pierwszej wyprawy obrałam Mierzęcin, miejsce znane nie tylko z urody i kuchni, ale przede wszystkim znakomitych win. Od kilku lat, wzorem winnic Francji, Włoch czy Hiszpanii, organizowane są tu uroczyste winobrania dla zaprzyjaźnionych gości. Prawdziwe, kilkudniowe święto.

Piątkowe relaksujące powitanie nie zapowiadało szaleństwa kolejnego dnia. Już od sobotniego poranka bowiem zostaliśmy zagonieni do pracy na winnicy. Czekało na nas kilka hektarów, kilkanaście szczepów winorośli, rzędy pustych wiaderek i sekatory. Zadaniem numer jeden był zbiór winogron na Noole Blanc, kupaż aż dziewięciu różnych odmian. Oczywiście trudno byłoby przystąpić do jego realizacji bez spróbowania ich wszystkich! Rozkoszne zagłębianie się w niuanse smakowe i różnice w poziomach cukru i kwasowości przerywał ciągnik zwożący do wytwórni kolejne przyczepy z pełnymi skrzyniami. Mimo niespiesznego tempa w ciągu przedpołudnia zebraliśmy ponad 2 tony owoców! Nie wspominając o tych, które pożarliśmy...

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem