Gault&Millau: Wyprawy po smak

Koniec z anonimowymi inspekcjami! Od kilku dni przemieszczam się po Polsce pięknym jaguarem F Pace. To najnowsze cudo z drapieżnym kotem na masce zostało dostojnie oklejone znakami naszego Żółtego Przewodnika. Dotrze wszędzie i naprawdę zmieści wiele smakołyków!

Publikacja: 06.10.2016 19:32

Gault&Millau: Wyprawy po smak

Foto: Archiwum prywatne/Justyna Adamczyk

Na cel pierwszej wyprawy obrałam Mierzęcin, miejsce znane nie tylko z urody i kuchni, ale przede wszystkim znakomitych win. Od kilku lat, wzorem winnic Francji, Włoch czy Hiszpanii, organizowane są tu uroczyste winobrania dla zaprzyjaźnionych gości. Prawdziwe, kilkudniowe święto.

Piątkowe relaksujące powitanie nie zapowiadało szaleństwa kolejnego dnia. Już od sobotniego poranka bowiem zostaliśmy zagonieni do pracy na winnicy. Czekało na nas kilka hektarów, kilkanaście szczepów winorośli, rzędy pustych wiaderek i sekatory. Zadaniem numer jeden był zbiór winogron na Noole Blanc, kupaż aż dziewięciu różnych odmian. Oczywiście trudno byłoby przystąpić do jego realizacji bez spróbowania ich wszystkich! Rozkoszne zagłębianie się w niuanse smakowe i różnice w poziomach cukru i kwasowości przerywał ciągnik zwożący do wytwórni kolejne przyczepy z pełnymi skrzyniami. Mimo niespiesznego tempa w ciągu przedpołudnia zebraliśmy ponad 2 tony owoców! Nie wspominając o tych, które pożarliśmy...

Popołudnie i dzień kolejny poświęcone zostały na zapoznanie z podstawami sztuki produkcji wina. Ważenie, tłoczenie soku (oczywiście połączone z obfitą degustacją) zlewanie do zbiorników i wreszcie pierwszy dotyk magicznej pałeczki winiarza. Zaczyna się od siarkowania i choć ten etap nie brzmi zachęcająco, wnet okazuje się, że jest nie tylko skomplikowany, ale także niemal niezbędny. Trudno bowiem utrzymać stabilność biologiczną moszczu. Potem, po długim i skomplikowanym wykładzie na temat drożdży winiarskich moszcz został zaszczepiony wybranym gatunkiem. A jest ich na świecie znacznie ponad 150 i samo dobranie odmiany drożdży do szczepu winorośli, charakteru winnicy i stylu winiarza to sztuka nie lada. W dodatku determinująca ostateczny smak wina. Kolejnych etapów, podobnie jak ilości paczek, paczuszek, pudełek i pudełeczek z winiarskimi „przyprawami" nie zliczę. Na szczęście wieczór przyniósł wybawienie i powrót na znajomy grunt. Kilkudaniową kolację połączoną z degustacją „naszych" win. Apetyty dopisywały, a tematów do winiarskich dyskusji wystarczyło do rana. Wszak trudno o lepszy mariaż niż zacne towarzystwo i pełne kielichy.

Pomysłodawczynią tej niezwykłej imprezy jest Kamila Dzierżawska, dobry duch tego miejsca, managerka restauracji i sommelierka do szpiku kości. Pasja, wdzięk, skromność i klasa. Rzadko spotykane połączenie. Kulinarnie partneruje jej szef kuchni Dawid Łagowski. Razem dokonują rzeczy niepowtarzalnych. To nadal jedyne miejsce w Polsce, gdzie można zjeść znakomite menu degustacyjne z paringiem win pochodzących wyłącznie z tej winnicy. I każde z zestawień jest co najmniej dobre! Choćby po to warto przejechać pół kraju.

Rekomendacje Gault&Millau

Winnica Dwie Granice

Marek Nowiński w winie zakochał się na Węgrzech, gdzie studiował. Jego winnica Dwie Granice (nazwa wzięła się od wsi Trzcinica i Przysieki, na których pograniczu się znajduje) stawia na enoturystykę. Degustacje są dostosowane do potrzeb gości: mogą spróbować trzech, pięciu albo siedmiu win; im większa liczba degustowanych trunków, tym starsze i bardziej unikalne wina gospodarze serwują. Mogą rozmawiać po polsku, węgiersku albo angielsku. Do wina podają przekąski, można też zjeść coś konkretniejszego, jeżeli gość wcześniej zgłosi taką chęć. Można też zwiedzać winnicę i piwnicę.

 

Przysieki 412

38-207 Przysieki

tel.       +48 693 562 380

www.winnicadwiegranice.pl

 

Winnica Golesz

Miejsce historyczne. To tu po ponad 300 latach niebytu odrodziło się polskie winiarstwo. Roman Myśliwiec założył tę winnicę w 1982 roku. Tu sadził i testował odmiany, które mogłyby się przyjąć w naszym klimacie, tu uczył się na własnych błędach, tu wreszcie robił pierwsze wina. Dziś zajmuje się szkoleniami, pisaniem książek winogrodniczych i prezesowaniem Stowarzyszeniu Winiarzy Podkarpacia. Winnice prowadzi syn Bartłomiej i córka Justyna Dziedzic: jeden hektar zajmują dorosłe winorośle, a drugi sadzonki. To głównie z ich sprzedaży Myśliwcowie żyją – własnego wina nie sprzedają. To „żywe muzeum winiarstwa” można zwiedzać – winnica przyjmuje grupy co najmniej 20-osobowe po uzgodnieniu telefonicznym. Najlepsze trunki z Golesza to wina likierowe.

 

Krakowska 100A

38-200 Jasło

tel.       +48 503 193 392

www.winnicagolesz.pl

 

Winnica Jasiel

Jedna z niewielu w Polsce winnic tarasowych. Winorośl zasadzono w poprzek wzgórza, na wyciętych w nim tarasach: każdy kolejny rząd jest wyżej od poprzedniego. Całość wygląda fantastycznie, niczym zielony amfiteatr, który jesienią przybiera barwy czerwieni i złota. Tarasowa uprawa ma dużo zalet: każdy rząd winorośli dostaje mnóstwo światła, skarpy kumulują ciepło, a zimą zalegający na „półkach” śnieg chroni winorośl przed przemarzaniem. Właściciele chętnie przyjmują enoturystów – do ich dyspozycji jest apartament (czteroosobowa sypialnia, kuchnia z jadalnią i salka degustacyjna). Wina są dobre, czyste, zrównoważone i treściwe, pełne soczystego owocu.

 

Jareniówka 163

38-200 Jasło

tel.       +48 13 448 58 79            +48 509 326 650

www.winnicajasiel.pl

 

Winnica Maria Anna

Paweł Kobosz, biznesmen działający m.in. w branży nieruchomości, kupił tę ziemię pod osiedle domków jednorodzinnych. 40-arowa wówczas winnica miała zostać wykarczowana. Ale gdy Kobosz ją zobaczył i napił się wina ze zrodzonych tutaj owoców, zmienił plany. Dziś Maria Anna ma 2 ha i jest profesjonalnym ośrodkiem enoturystycznym. Można tu przyjechać na degustację (do dyspozycji kilka pakietów w różnych cenach) albo zatrzymać się na dłużej – są pokoje gościnne i wolnostojące domki. W sezonie letnim działa restauracja (wt.–niedz. 12.00–20.00).

 

Wyżne 349B

tel.       +48 17 783 76 61            +48 665 667 700

www.winnicapodkarpacie.pl

 

Winnica Płochockich

Barbara i Marcin Płochoccy są profesjonalnymi winiarzami pełną gębą. Ich winnica ma 4 ha, czyli dużo jak na polskie warunki, a trunki imponują nie tylko jakością, lecz także własnym, łatwo rozpoznawalnym stylem: są żywe, rześkie, owocowe, ale zrównoważone, bez nadmiernej kwasowości. Bardzo łatwo, przyjemnie się je pije.

Winnica zaprasza na zwiedzanie i degustacje po uzgodnieniu telefonicznym. Od maja do października można skorzystać również z noclegów, do dyspozycji jest 12 miejsc.

 

Daromin 2

27-612 Daromin

tel.       +48 504 012 189

www.winnicaplochockich.pl

 

Winnica Sztukówka

Leszek Szczęch polubił wino w irlandzkim Galway, gdzie pracował w pubie, serwującym głównie ryby i owoce morza: kolega namówił go, żeby spróbował do ostryg nowozelandzkiego sauvignon blanc, i tak się zaczęło. Sztukówka umiejscowiona jest na pięknym wzgórzu pod lasem. Ma 1 hektar, rośnie w niej 11 odmian. Szczęch jest zafascynowany muzyką ludową, dlatego w Sztukówce wszystkie wina mają nazwy ludowych instrumentów muzycznych.

 

Glinik Średni 153

38-130 Frysztak

tel.       +48 605 539 422

www    sztukowka.pl

 

Winnice Jaworek

Największa winnica w Polsce (prawie 23 ha), obsadzona głównie winoroślą szlachetną Vitis vinifera. Można tu spróbować, sprzedawanego pod nazwą Slinger, rieslinga w wydaniu klasycznym (świeże aromaty jabłkowomineralne z kwiatową nutą), jak i nieklasycznego pinot noira (pod nazwą Pinore), który oprócz typowego czereśniowego owocu ma nietypowe nuty wanilii, jest krągły w ustach i nie zabija kwasowością. Liczba okołowinnych rozrywek stosowna do wielkości całego przedsięwzięcia. Można wziąć udział w degustacji win, zwiedzaniu winnicy, a także warsztatach winogrodniczych/enologicznych i sommelierskich. Co pewien czas Jaworek oferuje okazjonalne pakiety atrakcji, np. świąteczne czy walentynkowe.

 

Kościuszki 48 A

55-330 Miękinia

tel.       +48 71 396 09 87            +48 695 990 947

www.jaworek.pl

 

Winnice Wzgórz Trzebnickich

Duża jak na polskie warunki (3,5 ha) winnica o dobrej lokalizacji (winorośl uprawiano tu już w XII wieku). Co nietypowe dla Polski, posadzono głównie odmiany szlachetne: z czerwonych pinot noir i cabernet sauvignon, z białych chardonnay, gewürztraminera, rieslinga i pinot gris. Poza tym – czerwone hybrydy regent i rondo. Wina też są nieoczywiste. Blanc 2012 (100 proc. chardonnay) to interpretacja tego szczepu lokalizująca się gdzieś pomiędzy Starym i Nowym Światem: ma miękkie i łagodne (jakby ewoluowane, typowe dla tokaju w starym stylu) aromaty jabłkowe, miodowe, ananasowe, cytrusowe. Usta są świeże, zrównoważone, pełne, z dyskretną kwasowością, która jednak pokazuje pazur w końcówce. Winnica naprawdę idzie swoją drogą, a nie tylko o tym rozpowiada. Warto ją śledzić.

 

Węgrów 22 A

55-095 Mirków

tel.       +48 691 647 042

www.wzgorzatrzebnickie.pl

 

Winnica Kinga

Winnicę założyli Halina i Wojciech Kowalewscy w 1985 roku. Dziś prowadzi ją ich córka Kinga Kowalewska-Koziarska wraz z mężem Robertem. Wino w ciągu ostatnich lat przeszło aromatyczną ewolucję: od stylu niezwykle delikatnego (nuty śmietankowe, waniliowe, migdałowe) do konkretnie rześkiego (zielone szparagi, świeżo skoszona trawa, agrest, pokrzywa). Jest to dobry kierunek – dawne trunki były nieco zbyt eteryczne. Kinga oferuje sporo atrakcji: od kulinarnych (octy winne, kiszone liście winogron i wyrabiane z nich gołąbki, owoce w zalewach na bazie wina, regionalne sery) poprzez komentowane degustacje trunków z dobranymi do nich przekąskami aż po kursy sommelierskie czy rejsy po Odrze. Winnica przyjmuje grupy od 6 do 60 osób po wcześniejszej rezerwacji terminu.

 

Stara Wieś 28

67-100 Nowa Sól

tel.       +48 609 528 581

www.winnicakinga.pl

 

Winnica Miłosz

Winnica uprawia wyłącznie szlachetny gatunek winorośli Vitis vinifera. Wśród odmian m.in. weiss- i blauburgunder, müller-thurgau i zweigelt. Winnica zaprasza na degustacje, domowe smakołyki (m.in. z dzika), a także szkolenia z uprawy oraz produkcji wina. Właściciel, Krzysztof Fedorowicz, jest też pisarzem i poetą. Opublikował m.in. Grünberg (Libron 2012) – historycznoobyczajową powieść o losach zielonogórskich winiarzy od 1945 roku do czasów współczesnych.

 

Łaz 65

66-003 Zabór

tel.       +48 609 882 325, +48 660 509 307

www.winnicamilosza.com.pl

Na cel pierwszej wyprawy obrałam Mierzęcin, miejsce znane nie tylko z urody i kuchni, ale przede wszystkim znakomitych win. Od kilku lat, wzorem winnic Francji, Włoch czy Hiszpanii, organizowane są tu uroczyste winobrania dla zaprzyjaźnionych gości. Prawdziwe, kilkudniowe święto.

Piątkowe relaksujące powitanie nie zapowiadało szaleństwa kolejnego dnia. Już od sobotniego poranka bowiem zostaliśmy zagonieni do pracy na winnicy. Czekało na nas kilka hektarów, kilkanaście szczepów winorośli, rzędy pustych wiaderek i sekatory. Zadaniem numer jeden był zbiór winogron na Noole Blanc, kupaż aż dziewięciu różnych odmian. Oczywiście trudno byłoby przystąpić do jego realizacji bez spróbowania ich wszystkich! Rozkoszne zagłębianie się w niuanse smakowe i różnice w poziomach cukru i kwasowości przerywał ciągnik zwożący do wytwórni kolejne przyczepy z pełnymi skrzyniami. Mimo niespiesznego tempa w ciągu przedpołudnia zebraliśmy ponad 2 tony owoców! Nie wspominając o tych, które pożarliśmy...

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kultura
Powrót strat wojennych do Muzeum Zamkowego w Malborku
Kultura
Decyzje Bartłomieja Sienkiewicza: dymisja i eurowybory
Kultura
Odnowiony Pałac Rzeczypospolitej zaprezentuje zbiory Biblioteki Narodowej
Kultura
60. Biennale Sztuki w Wenecji: Złoty Lew dla Australii
Kultura
Biblioteka Narodowa zakończyła modernizację Pałacu Rzeczypospolitej